Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Cristina Anghelescu

Publicat: joi, 7 Februarie 2019 , ora 12.32


Invitată la Radio România Muzical este violonista Cristina Anghelescu, solista concertului Orchestrei Naționale Radio de vineri, 8 februarie. Bine ați venit la noi!

Bine v-am găsit, din nou!


Trebuie să amintim că din 1990 sunteți solista orchestrelor Radio, deci vă întoarceți pe scena Sălii Radio, presupun, ca acasă.

Aș putea să adaug la ce ați spus dumneavoastră că eu am cântat la Radio prima dată, am debutat în 1981, dirijor fiind maestrul Ludovic Bacs. Am debutat cu două piese foarte frumoase - Poemul de Chausson și Tzigane de Ravel.


Ce veți interpreta vineri, 8 februarie, la Sala Radio?

Voi cânta Concertul de Brahms.


Nu demult, o publicație londoneză - Gramophone - a realizat un clasament al celor mai cunoscute și cântate concerte pentru vioară. Primele locuri sunt ocupate de Concertul în mi minor de Felix Mendelssohn, Re majorul lui Beethoven și Concertul nr.3 de Mozart, iar pe locurile 4 și 5 sunt două concerte în Re major - cel compus de Brahms și cel semnat de Piotr Ilici Ceaikovski. Ați interpretat cu succes aceste partituri. Corespunde această ierarhie cu preferințele dumneavoastră?

Trebuie să vă mărturisesc că nu corespunde, dar pentru mine nu există un concert preferat. Există concertul pe care-l cânt în momentul respectiv - atunci este concertul meu preferat. Referitor și la ierarhie, într-adevăr, sunt concertele cele mai cântate - Mendelssohn este cel mai popular - și eu le am în repertoriu și le-am cântat foarte mult; Beethoven, Brahms și Ceaikovski fiind, după părerea mea, concertele piatră de încercare și pe care orice violonist le are în repertoriu. Dar cânt și am multe alte concerte care-mi fac plăcere ca și acestea trei, așa că, pentru vinerea care urmează, Brahms este concertul meu preferat.


Și pentru că am revenit la Concertul de Brahms, vă mai aduceți aminte când ați cântat prima dată acest concert, pe o scenă, evident?

Da, am cântat cu Orchestra Conservatorului, cu un muzician de excepție, profesorul Aurel Niculescu - un dirijor de mare calitate, chiar la Sala "George Enescu" a Conservatorului din București. După care, acest concert m-a însoțit toată viața mea. L-am cântat mult și întotdeauna mă întorc la el cu mare drag.


S-a schimbat în gândirea dumneavoastră Brahmsul pe care l-ați cântat atunci, pe scena Conservatorului, față de cel pe care-l gândiți acum?

Mi-e greu să vă răspund fiindcă nu-mi pot da seama, nu mă pot privi din afară, dar cu siguranță că s-a schimbat. Au trecut atâția ani de atunci și am căpătat o experiență pe el; sper să fie și bună.


După concertul de vineri, ce urmează din punct de vedere artistic pentru violonista Cristina Anghelescu?

După concertul de vineri, imediat voi avea și la Timișoara concert, în săptămâna care urmează, tot cu Concertul de Brahms. Apoi, în țară, la Bacău, la Constanța, Ploiești. Voi reveni la Radio cu un recital de sonate, pe 10 aprilie, împreună cu pianistul Mihai Ungureanu. Apoi, o să mai am un concert în luna iunie, pe 12, cu Mozart - Simfonia concertantă, împreună cu Teodor Coman.


Cum este publicul din țară față de publicul din București? Simțiți o diferență?

Nu. Publicul e... la fel peste tot. Sunt oameni care, în principiu, vin cu drag să asculte muzică. Nu sunt toți cunoscători, dar nu ne dorim neapărat asta fiindcă muzica nu a fost scrisă într-un laborator strict pentru oameni de profesie, așa că dorim ca acest public să se ridice și să fie din ce în ce mai avizat și să poată să judece corect o interpretare.


V-aș ruga, în finalul discuției noastre, să faceți o invitație ascultătorilor Radio România Muzical pentru concertul pe care-l veți susține vineri, 8 februarie, la Sala Radio, de la ora 19.00.

Ca de obicei, îi aștept cu drag, cât mai mulți și cât mai receptivi la muzică!