Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Florin Paul - prim concertmaestru al Orchestrei NDR Elbphilharmonie din Hamburg

Publicat: joi, 13 Decembrie 2018 , ora 10.56

Radio România Muzical transmite în direct vineri, 14 decembrie, de la ora 21.00, concertul susținut de Orchestra NDR Elbphilharmonie la Hamburg, sub bagheta dirijorului Herbert Blomstedt. Concertmaestru al orchestrei este de peste 25 ani violonistul român Florin Paul.

Colaborarea Orchestrei NDR din Hamburg cu dirijorul Herbert Blomstedt este una îndelungată...

Da, e adevărat. Herbert Blomstedt a fost la noi și șef dirijor dar nu foarte mult timp pentru că el era spiritual foarte puternic legat de Germania de Est. Nu știe foarte multă lume lucrul ăsta; el a fost șef dirijor la Dresda într-o perioadă în care Germania era comunistă încă, RDG. Și atunci, el a fost unul din puținii dirijori din vestul lumii care într-adevăr a avut curajul și l-a și interesat să aibă o legătură strânsă cu o orchestră din Germania de Est. A avut mare încredere în tradiția acestor orchestre din Germania de Est.


Dacă ar fi să întreb muzicienii din orchestră (și nu mă refer la politica artistică) spre ce repertoriu, către ce zonă a repertoriului sunteți mai degrabă atrași?

Suntem orașul în care s-a născut Johannes Brahms și atunci, bineînțeles, cântăm foarte mult Brahms. Suntem orașul în care Gustav Mahler a fost șef dirijor ani de zile, la începutul secolului XX. Avem câțiva compozitori pe care-i preferăm, îi cântăm foarte mult.


Beethoven și Brahms la Hamburg.

Brahms la Hamburg bineînțeles că e repertoriul nostru de zi cu zi, pâinea noastră cea de toate zilele și suntem foarte fericiți că putem să facem simfoniile acestea pe care le știm deja atât de bine, cu oamenii pe care-i apreciem foarte mult. Orchestra noastră îl apreciază pe Blomstedt foarte tare, pe drept, pentru că e un dirijor nu numai foarte bun organizator de orchestră, nu numai un pedagog de orchestră cum trebuie să fie un dirijor mare, dar este și o personalitate care e extrem de cerebrală și totul este foarte bine gândit și asta se simte în interpretare. Lucrează foarte atent și în concert ne lasă foarte liber. Probabil că ține și de atitudinea lui religioasă, pe undeva, simt eu lucrul ăsta. În concert doar se bucură de ce aude și nu face nici un gest care să fie cumva negativ sau ceva care să ne crispeze sau să ne dea o critică, așa, din privire... niciodată. Este o atitudine foarte frumoasă!


Concertul este pentru acest maestru un eveniment fericit, este un moment de bucurie, un moment de înălțare?

Da. 100% sunt sigur că așa concepe și el concertele, ca un eveniment religios pentru el. E foarte frumos sentimentul când vine pe scenă și ne lasă efectiv să facem noi ceea ce simțim cel mai bine și ne ajută, bineînțeles, cu semnele ca să cântăm împreună, dar n-are nimic negativ în încărcătură niciodată.

Interviu realizat de Anca Ioana Andriescu