Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Dirijorii Voicu Popescu și Răzvan Rădos - Invitații săptămânii în Perpetuum mobile

Publicat: joi, 6 Decembrie 2018 , ora 12.51

Dirijorii Voicu Popescu și Răzvan Rădos au fost prezenți miercuri, 5 decembrie 2018, în studioul Radio Romania Muzical, pentru a dialoga cu Lucian Haralambie despre Concertul de Colinde pe care Corul de Copii Radio îl va susține duminică, 9 decembrie. Romanian Roots - "Rădăcini românești" - revine într-un nou episod derulat pe scena Sălii Radio. Un spectacol multimedia semnat de Corul de Copii Radio care propune publicului un parcurs al spiritualității autohtone oglindite în sonoritățile muzicii corale. "100... de sărbători" este genericul concertului programat pentru ora 19:00, seară în care micii muzicieni dirijați de Răzvan Rădos vor cânta, în a doua parte, și colinde românești. Concertul va fi prezentat de actrița Delia Nartea și va fi realizat cu participarea pianistei Magdalen Faur.


Dirijorii Voicu Popescu și Răzvan Rădos sunt acum în studioul Radio România Muzical. Bine ați venit!

Voicu Popescu: Bună seara, bine v-am găsit!

Răzvan Rădos: Bine v-am găsit!


Le-am promis celor de acasă informații complete despre concertul de duminică, 9 decembrie, susținut de Corul de Copii Radio. 100... de sărbători este genericul acestei seri în care veți lansa și cel de-al doilea disc de colinde și cântece de Crăciun al ansamblului. Ce cuprinde acest album, maestre Voicu Popescu?

Voicu Popescu: Cuprinde exact repertoriul pe care, cu un an în urmă, în 9 decembrie, l-am prezentat la Sala Radio ca program de concert de Crăciun. Dorința noastră a fost, inițial, să înregistrăm din concert având în vedere că facem acest CD cu înregistrările concertului, dar bineînțeles că mici probleme tehnice - un copil care a fost mai gălăgios sau o persoană care nu și-a vindecat complet bronșita de dinainte - au făcut ca înregistrarea să nu fie exact ceea ce ne doream noi. Și-atunci, am decis ca aceeași ordine a pieselor să fie înregistrată de exact grupul de copii care s-a prezentat în concert... și asta a fost prima noutate în ceea ce privește o înregistrare a unui CD al Corlui de Copii Radio, pentru că, în general, CD-urile Corului de Copii Radio au fost alcătuite din înregistrări făcute de-a lungul timpului, înregistrări speciale făcute în studioul nostru. Și, iată, pentru prima dată, o formulă stabilă, aceeași formulă de copii înregistrează un CD Da Capo al Fine; este o premieră pentru noi această manieră de construcție a unui CD. Sigur, mai avem noută în ceea ce privește nu atât repertoriul, deși și acolo avem câteva piese care au fost în primă audiție în concertul de anul trecut, dar, pe lângă aceasta, am venit și cu ideea de a înlocui aplauzele publicului cu niște jingle-uri, efecte muzicale pe care împreună cu copii sau cu prețiosul ajutor al colegului nostru Alexandru Anastasiu de la Orchestra Națională - percuționist cunoscut și îndrăgit - iată, am reușit să facem niște treceri frumoase și firești astfel încât atmosfera CD-ului să nu cadă, să curgă dintr-o piesă într-alta în așa fel încât starea să fie una de continuă bucurie. Și cred că această noutate în materie de prezentare a unui CD va cuceri puțin inimile ascultătorilor.


Lansarea propriu-zisă are loc în pauza concertului de duminică. Va fi și o sesiune de autografe?

Voicu Popescu: Prin bunăvoința publicului doritor, sigur, mă pun la dispoziție și îl invit și pe Răzvan să facă același lucru pentru că el semnează viitorul în toată povestea asta.


Răzvan, de această dată, iată, tu vei dirija concertul de colinde al Corului de Copii Radio. Începeți cu un nou moment Romanian Roots - un proiect apreciat deja de publicul care urmărește Corul de Copii Radio. Ce veți prezenta? Ce ne propuneți?

Răzvan Rădos: Romanian Roots este un proiect mai vechi al Corului de Copii Radio și un proiect în continuă transformare și evoluție. După câte știu eu, și domnul Voicu Popescu - aici, de față - mă poate ajuta, în 2008 a fost prezentat la Simpozionul Mondial de Muzică Corală de la Copenhaga și a avut o bună circulație internațională grație Corului de Copii Radio și domnului Voicu Popescu. Iar în acest an vom prezenta Romanian Roots, un concept muzical și coregrafic cu totul special, care beneficiază și de efecte multimedia, un format muzical care trece prin multă muzică românească. Mie mi se pare un concert emoționant pentru că el face referire la tradițiile românești prin prelucrările de folclor pe care le conține, dar trece și prin muzica religioasă și până la muzica modernă, muzica contemporană românească reprezentată frumos în acest proiect de Ofrandă copiilor lumii - fragmente din Ofrandă copiilor lumii - a maestrului Sabin Păutza.

Voicu Popescu: Aș mai adăuga ceva. Pentru că acest proiect vine, într-adevăr, de mai multă vreme în repertoriile noastre, aș sublinia faptul că este poate cea mai frumoasă ofrandă pe care Corul de Copii Radio poate s-o aducă Centenarului. Deci, este modul în care noi am gândit că putem oferi publicului o stare românească complexă și în felul acesta onorăm această sărbătoare.

Răzvan Rădos: Aici, legătura dintre Romanian Roots și 100... de sărbători.


Răzvan, ai vorbit tu ceva mai devreme de un spectacol complet, cu proiecții video. Cine vă ajută în acest sens?

Răzvan Rădos: O să fie o proiecție video care o va avea la pupitru pe doamna Magdalena Faur, care nu-i aparține însă ca imagine; regia muzicală îi aparține domnului Voicu Popescu, regia video îi aparține domnului Virgil Oprina, iar regia de mișcare - domnului Mihai Lungeanu.


Răzvan, ajungem și la partea a doua a concertului din 9 decembrie. Ce ați pregătit pentru cei mici?

Răzvan Rădos: Partea a doua conține colinde românești pentru că, așa cum spuneam, acest concert este într-un fel dedicat Centenarului prin prima lui parte - Romanian Roots, iar partea a doua va conține colinde românești printre care și două sau trei colinde pe care publicul le va regăsi și pe discul lansat în pauză. Aceste colinde sunt, pe de-o departe, cele mai cunoscute de către public, cum ar fi O, ce veste minunată sau La Vitleem, colo-n jos, sau altele mai puțin cunoscute, care fac parte doar din repertorul Corului de Copii cred și, cu siguranță, vor întregi frumos seara de concert de Crăciun.


Maestre Voicu Popescu, sincer, profit acum de energia care este în studioul Radio România Muzical, și vreau să vă întreb de colaborarea cu Răzvan. Cum a început ea, cum decurge această colaborare și ce credeți că a adus Răzvan nou pentru Corul de Copii Radio?

Voicu Popescu: În primul rând și-a adus tinerețea. Și tinerețe înseamnă energie, înseamnă poftă de lucru, înseamnă idei noi care pot să împrospăteze atât atmosfera de lucru, cât și sistemul de lucru în sine. Într-adevăr, la început, Răzvan a colaborat cu mine... eu visez la momentul în care voi colabora eu cu Răzvan pentru că acesta a fost gândul. Sigur, nu de la început, dar vedeți că întâmplările cele mai ciudate până la urmă lămuresc cele mai bune situații. Răzvan a apărut alături de noi într-un moment când eu am fost, să zic așa, indisponibil corului pentru un anumit proiect. Și Răzvan fiind pe aproape, în lista mea de așteptare de câtăva vreme... Noi am colaborat înainte; am avut un proiect POSDRU cu Universitatea Națională de Muzică din București și Răzvan a fost unul dintre studenții care au venit atunci în acest proiect și au lucrat cu Corul de Copii Radio. Încă de atunci mi-am dat seama că avem ceva în comun și că are un potențial care poate servi Corului de Copii Radio. A fost acel moment când am avut nevoie de acest ajutor și Răzvan a făcut un gest de maximă eleganță; a preluat Corul de Copii Radio și l-a prezentat la Festivalul "Vox Mundi" de la Timișoara, cu un program destul de greu, dacă nu foarte greu - muzică contemporană, un program complex în care, sigur, erau și elemente de mișcare, dar și elemente de interpretare de o anumită dificultate...


Mai ales că vorbim de un ansamblu de copii.

Voicu Popescu: Sigur. Este un ansamblu de copii pe care lumea-l consideră profesionist numai prin apartenența sa la Radiodifuziunea Română; altă diferență eu nu văd, pentru că acei copii care vin din școlile bucureștene nu au nimic în plus față de ceilalți copii care nu vin la Corul de Copii Radio. Deci, e vorba de un sistem de lucru care ajută copiii să performeze, pur și simplu.


Următoarea întrebare este pentru amândoi. Ați colaborat de-a lungul carierei - mai ales dumneavoastră, maestre Voicu Popescu - cu ansambluri de adulți, oameni foarte bine pregătiți, oameni cu studii muzicale. Ce se schimbă atunci când veniți în fața Corului de Copii Radio?

Voicu Popescu: Se schimbă totul! Pentru că în fața unui cor de copii trebuie să poți să-ți stăpânești starea de spirit, să-ți formulezi în așa fel toate obiectivele încât să înțeleagă și copilul de 7 ani și copilul de 17 ani, să știi să conduci lucrurile de așa natură încât repetiția să nu fie ostenitoare pentru ei, pentru că sunt copii care vin de la școli care-i țin în perimetru mai mult decât stau profesorii, sunt copii care vin după 7-8 ore de școală și preferă să-și găsească odihna cântând în Corul de Copii Radio și participând la niște repetiții care să-i motiveze și să-i energizeze. Noi încercăm să creăm acel sentiment de confort spiritual și de confort fizic în așa fel încât copilul să plece cu o încărcătură pozitivă. Școala eu zic că profită... dacă eu primesc copiii obosiți de la școală, eu trimit copiii în școli mult mai relaxați și poate un pic mai luminați pentru că ei au contacte, prin muzica pe care o fac, contacte culturale, au contacte cu lumea altor copii de exemplu, cu piese care se cântă din repertorii internaționale... este o diversitate în tot ceea ce facem noi și ca modalități de lucru, dar și ca material studiat din care copilul nu iese decât în profit.


Răzvan... aceeași întrebare.

Răzvan Rădos: Domnul Voicu Popescu a spus că se schimbă totul. Eu mă gândeam să spun că nu se schimbă nimic. Pentru că atunci când am venit la Corul de Copii Radio, am putut să îl admir pe domnul Voicu Popescu în câteva repetiții, cerând lucruri muzicale sau stilistice de o finețe la care eu nu mă puteam gândi. Eu venisem cumva cu gândul că la Corul de Copii limitele sunt mai clare, copiii nu pot mai mult de atât. Or, domnul Voicu Popescu a tot mutat aceste limite până în zone inimaginabile pentru mine. Și cred că dacă ar fi să rezum experiența mea la Corul de Copii sau impresia mea de până acum, cea mai importantă ar fi faptul că aceste limite s-au modificat în capul meu. Ce poți să faci cu un cor de copii și ce poți să faci cu un cor, orice fel de cor, muzical vorbind. Aici, îi mulțumesc domnului care se află lângă mine acum!


Noi, de fiecare dată la sfârșit de an, suntem tentați să tragem linie după ultimul concert, să spunem "Gata, asta a fost bine, aici mai avem de lucrat"... Ce se întâmplă însă cu Corul de Copii Radio după acest concert din 9 decembrie? Pentru ce vă pregătiți?

Răzvan Rădos: Avem alte câteva apariții în zona bucureșteană - fie în jurul orașului, fie în oraș, cum ar fi într-o zonă deschisă a cetății, în Mall București, în data de 11 sau la Ateneul Român puțin mai aproape de sărbători. Însă aș vrea să menționez un concert care are ca partener Radio România Muzical, în data de 13 decembrie, în noua aulă a Universității Politehnica din București. E un concert care cumva ne implică și pe mine și pe domnul Voicu Popescu, pentru că vor fi prezente trei ansambluri corale în acea seară la Politehnică; e vorba de Corul de Copii Radio, Corul Sound condus de domnul Voicu Popescu și Corul Canticum pe care-l dirijez. Este o seară dedicată Centenarului și este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Voicu Popescu: Eu aș menționa faptul că luminițele în București s-au aprins și cu glasul strălucitor al membrilor Corului de Copii Radio. Și am ținut să spun lucrul acesta pentru că, pentru copii, chiar a fost o bucurie acel moment și bucuria asta s-a auzit în banda sonoră a momentului. Întotdeauna, în perioada asta de sfârșit de an, suntem într-o efervescență cu totul aparte. Un grup din Corul de Copii Radio, de exemplu, va mai concerta în Hanul Gabroveni cântând muzică alternativă, un repertoriu total diferit și care antrenează să zicem partea mai mare, în vârstă, a membrilor corului, dar o muzică pe care altfel n-o putem auzi decât în astfel de spații, să le numim neconvenționale. Niciodată sfârșitul de an nu înseamnă relaxare pentru noi și mai ales pentru dirijor în special, pentru că la câteva zile după ce se va fi terminat toată vâltoarea aceasta, Corul de Copii Radio, încă din vacanță, își începe repetițiile pentru pregătirea proiectului următor, proiect care aduce întotdeauna aduce ceva nou. În practica ultimilor 10-15 ani, a fost acea idee că în aprilie Corul de Copii Radio, așa cum în aprilie trecut a venit cu "The Sound of Music" sau cu muzică contemporană sau cu muzică barocă sau muzica lui Walt Disney... aprilie înseamnă pentru noi o premieră. Și asta este întotdeauna dificultatea cea mare, să ai deja materialele pregătite, să știi ce să pui corului în față încă din primele zile din ianuarie... culminând cu pregătirea din tabăra de lucru pe care de 10-15 ani nu o mai ratăm; este vorba de o tabără de lucru intensiv cu copiii în perioada dintre semestre.


Revin la concertul din 9 decembrie - subiectul principal al discuției noastre - și vă las pe dumneavoastră să faceți invitațiile!

Voicu Popescu: Eu aș invita publicul ascultător să participe la lansarea CD-ului, care va avea loc în pauza concertului. Am dori ca acest dar de suflet pe care-l facem ascultătorilor noștri să ajungă în cât mai multe case și să bucure sărbătorile care vin.

Răzvan Rădos: Așteptăm publicul la un concert special, un concert care atinge atât anul special pentru noi, pentru români, al Centenarului, cât și atmosfera frumoasă de sărbători prin partea a doua, care conține frumoase colinde românești.