Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Beatrice Rancea. Ecaterina Teodoriu - evocată Opera Națională Română din Iași

Publicat: miercuri, 5 Decembrie 2018 , ora 14.10

Opera Națională Română din Iași prezintă vineri, 7 și sâmbătă, 8 decembrie 2018, premiera spectacolului "Ecaterina Teodoriu" de Emil Lerescu. Prilejuit de aniversarea Centenarului României, evenimentul, montat pentru prima dată pe scena Operei ieșene după 40 ani de la prima reprezentație națională, o transpune pe protagonistă în mijlocul epocii sale, iar faptele care o plasează în legendă vor fi povestite pe scenă de o echipă tânără de creatori, regizor - scenograf - coregraf, alături de tinerii interpreți ai Operei ieșene. Conducerea muzicală: Cristian Oroșanu. În distribuție: soprana Nicoleta Maier, tenorii Florin Guzgă, Andrei Fermeșanu și basul Daniel Mateianu. Regia este semnată de Laura Vlădoiu.

Foaierul Operei va găzdui și o expoziție cu obiectele personale ale eroinei Primului Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu. Despre acest evenimet ne-a vorbit Beatrice Rancea - managerul Operei Naționale Române din Iași.


Ați ales să marcați Centenarul Marii Uniri evocând figura Ecaterinei Teodoroiu prin opera lui Emil Lerescu și ați ales să faceți acest lucru cu tineri - cu două debuturi în ceea ce privește regia și scenografia.

Este un spectacol dedicat tinerilor. M-am gândit că este o oportunitate ca, în amintirea lor, acest centenar să rămână în sufletul acestor tineri și debuturile pe care au posibilitatea să le aibă pe scena Operei Naționale Române Iași cu acest grandios eveniment. Așa cum spuneați, Laura Vlădoiu este debutanta care va semna regia spectacolului, iar Raluca Popa - scenografia, adică decor-costume. Alături de o echipă tânără. Toți interpreții sunt foarte, foarte tineri; toate rolurile principale... și corul este marcat de cei mai tineri membri ai ansamblului nostru.


Este o readucere în scenă, după 40 de ani de la prima reprezentație.

Mă bucur că putem realiza acest spectacol-eveniment, deoarece nu este nimic întâmplător. Sunt foarte multe lucruri care au fost consemnate în istorie - legătura dintre Ecaterina Teodoroiu și Iași. Ecaterina Teodoroiu a fost internată la Iași prima dată când a fost rănită, iar Regina Maria a fost cea care a vizitat-o, moment în care această întâlnire a însemnat foarte mult pentru eroina Ecaterina Teodoroiu, deoarece a rămas pe tot parcursul vieții într-o relație foarte strânsă și frumoasă cu Regina Maria. Tot aici, pe aleile Copoului, ea s-a îndrăgostit de Bănoiu, cel care și apare în opera pe care o vom reprezenta pe 7 și 8 pe scena operei. Deci, iată cât de multe lucruri sunt legate de Iași! În curtea operei avem un stejar care este sădit de generalul Berthelot, cel care o iubea foarte mult pe Ecaterina Teodoroiu și care a numit-o Ioana D'Arc a României.


Și în foaier veți organiza o expoziție cu obiectele personale ale eroinei.

Da, cu sprijinul Muzeului din Tg. Jiu. Am primit pentru a marca acest eveniment și obiecte importante care au aparținut Ecaterinei Teodoroiu. Chiar m-am bucurat foarte mult că am putut să aducem aici și coada, părul pe care Ecaterina Teodoroiu și l-a tăiat atunci când a plecat pe front. Și, ca un lucru extraordinar, avem alături de noi chiar acum, în timpul repetițiilor generale, pe strănepoata Ecaterinei Teodoroiu care, ieri, la conferința de presă a prezentat niște lucruri foarte frumoase, neștiute de public despre stră-străbunica ei. Iar personajul Sabina, care este interpretat de o fetiță din corul de copii pe scenă, este străbunica doamnei Luminița care a venit aici și va fi alături de noi la premieră.

Interviu realizat de Jeanine Costache