Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Din 2 noiembrie, o nouă ediție a Festivalului 'SoNoRo' - Interviu cu Răzvan Popovici

Publicat: vineri, 2 Noiembrie 2018 , ora 12.46

În perioada 2-20 noiembrie se desfășoară ediția a XIII-a Festivalului SoNoRo. Ediția din 2018 se intitulează Side Effects și cuprinde concerte de muzică de cameră care vor avea loc la București, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu și Brașov. Mai multe detalii am aflat de la directorul festivalului, violistul Răzvan Popovici.

Începe ediția cu numărul 13 a Festivalului SoNoRo intitulat, de această dată, Side Effects.

Dacă ne gândim că festivalul a ajuns la ediția a XIII-a – o ediție cu noroc – ne-am gândit un pic să explorăm efectele secundare ale muzicii și sunt bucuros că am găsit un titlu simpatic și vesel după cel de anul trecut, care a fost Hide&Seek, când ne-am jucat de-a v-ați ascunselea prin București. Acum invităm publicul să descopere multe locuri, concerte, un repertoriu surprinzător, foarte mulți artiști noi – la București întâi, după care continuăm la Timișoara, Cluj, Brașov și Sibiu.

Concertul de deschidere va avea loc în mod tradițional în Sala Unirii a Palatului Cotroceni și acesta va coincide cu un popas al Turneului Internațional „Rhapsodie Roumaine”; este, practic, un turneu pe care l-am pornit la Musikverein din Viena în luna ianuarie și-l vom termina la Concertgebouw, la Amsterdam, în luna decembrie. Printre piesele interpretate, care sunt de altfel cuprinse și în acest CD – Rhapsodie Roumaine – este Rapsodia română de George Enescu, aranjată pentru cvartet cu pian. Cred că a fost modul prin care noi am dorit să sărbătorim Marea Unire – muzical, evident.


Care sunt muzicienii care vă vor fi alături în concertul de deschidere și mai departe, în cadrul turneului?

Turneul, fiind în mai multe orașe, va beneficia de aportul mai multor artiști. În deschidere sunt foarte bucuros că îl vom avea din nou pe Louis Lortie, marele pianist canadian, pe Alexander Sitkovetsky – violonistul rus de la Londra, pe Bernhard Naoki Hedenborg – vienez, bine cunoscut de publicul din București, fiind membru alături de mine și Diana Ketler (care vom fi, de altfel, pe scenă) al Ansamblului Raro și membru al Filarmonicii și Operei din Viena. Iar apoi, îl avem în premieră pe Kyril Zlotnikov – un extraordinar violoncelist israelian și membru în Cvartetul Ierusalim.

Fiecare concert este de sine stătător, un program destul de captivant și toate se subordonează temei generale, motto-ului din acest an – Side Effects, Efecte secundare.

Interviu realizat de Ana Diaconu