Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Liliana Staicu, invitata lui Liviu Pețu la Musica viva

Publicat: miercuri, 31 Octombrie 2018 , ora 12.17

Mâine seară de la ora 19.00, Radio România Muzical transmite în direct concertul aniversar Radio România 90 susținut de Orchestra Națională Radio sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal; solist în prima parte este violonistul Liviu Prunaru, iar în partea a doua vor urca pe scenă pentru Carmina burana de Carl Orff Corul de Copii și Corul Academic Radio alături de mai mulți soliști. În pauza concertului se va lansa și un album. Despre toate acestea vorbim acum cu Liliana Staicu, director al Orchestrelor și Corurilor Radio. Bună dimineața!

Bună dimineața! Într-adevăr, mâine seară este la Sala Radio un concert special, concertul prin care Radio România marchează aniversarea celor 90 de ani de existență...


Și orchestra, tot 90 de ani - primul concert cu Mihail Jora...

Da, tot 90 de ani și orchestra națională. De fapt, Mihail Jora a creat un nucleu al acestei orchestre în 1928. Chiar dacă primul concert, momentul de înființare al orchestrei a fost câțiva ani mai târziu, în 1928 a fost organizat acest nucleu al orchestrei, cu care se cântau live în studio, pentru radio, lucrări de muzică clasică.


Bineînțeles, nu era Studioul "Mihail Jora", era un studio mai mic... era ca o sufragerie, nu?

Un fel de sufragerie, dar important este că în 1928, printre primele radiodifuziuni europene s-a numărat și Radiodifuziunea Română. Ne dorim să marcăm într-un mod special. De aceea am gândit un concert special, un concert care să aducă pe scenă cât mai multe ansambluri ale Radioului. Vorbim de trei, așa cum ai spus - Orchestra Națională, Corul Academic și Corul de Copii. În prima parte, invitat special este unul dintre cei mai cunoscuți români din zona muzicală - Liviu Prunaru, care este, așa cum știm, concertmaestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Orchestra regală Concertgebouw din Amsterdam. El va interpreta pe celebra lui vioară Stradivarius din 1694 câteva miniaturi foarte cunoscute, între care și Meditația din opera Thais de Jules Massenet.


Ce alte lucrări...

Pe lângă Meditația din opera Thais, care este un adevărat hit - practic, este cunoscut de orice ascultător, indiferent de faptul că este meloman sau nu - Liviu Prunaru va mai interpreta alte două lucrări: Apres un reve de Gabriel Faure și Poloneza în La major de Wieniawski. În partea a doua, așa cum ai anunțat la început...


Vin resursele noastre...

Vin resursele noastre și vorbim de un adevărat hit al muzicii clasice, o lucrare ce suscită un interes deosebit de fiecare dată când este prezentată pe scenă. Și de această dată se întâmplă la fel, concertul este sold-out de ceva vreme. Din fericire pentru noi, din păcate pentru public. Dar, așa cum spuneai, cei care vor să asculte concertul o pot face în transmisiunea directă de la Radio România Muzical. Așadar, Carmina burana de Carl Orff cu o garnitură de soliști care cred că va constitui o surpriză extraordinar de plăcută pentru public. Vorbim de soprana Diana Țugui, tenorul Ștefan von Korch și baritonul Balla Sandor - toți sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, alături de cele două coruri ale Radioului. Și să mai spunem că pe afișul serii se va mai afla și o creație semnată de Adrian Pop - Etos I, în deschiderea concertului.


În pauza concertului se va lansa și albumul Radio România 90 propus de Editura Casa Radio.

Da, într-adevăr, în pauza concertului, în foaierul Sălii Radio, Editura Casa Radio marchează această aniversare prin lansarea albumului pe care l-ai amintit, Radio România 90 - înregistrări din Fonoteca muzicală Radio România. Este vorba de o reunire a câtorva lucrări interpretate de străluciți reprezentanți ai generațiilor trecute și prezente ale artei interpretative românești precum soprana Arta Florescu, tenorul Valentin Teodorian, violonistul Alexandru Tomescu sau câțiva dintre dirijorii care s-au succedat de-a lungul deceniilor la pupitrul celor două orchestre ale Radioului - Iosif Conta, Emanuel Elenescu, Carol Litvin sau Tiberiu Soare. Trebuie să spun că este vorba de un concept Radio România Muzical al acestui dublu CD.


Să spunem și că Andreea Chiselev, colega mea de Matinal, va prezenta bănuiesc o parte din...

Da, ea este și cea care a realizat bookletul acestui dublu compact-disc. El este deja disponibil la librăria Editurii Casa Radio din strada Temișana nr.31.


Dar și la parteneri - librăriile Humanitas și Cărturești.

Exact. Sau poate fi comandat chiar online. Este o bucurie să putem aduce în fața publicului, în fața ascultătorilor, a celor care doresc să asculte acasă, câteva din înregistrările din Fonoteca de Aur a Radioului. Și în acest fel marcăm un eveniment, care este un eveniment pentru noi, dar cred că este și pentru milioanele de ascultători care ne-au fost alături și ne sunt alături zi de zi, este o bucurie să putem să spunem că am ajuns la 90 de ani, o vârstă atât de frumoasă pe care o marcăm într-un an important, cel al Centenarului României.

Așadar, sper că veți fi alături de noi. Și această lansare va fi transmisă în direct la Radio România Muzical așa că nu pot decât să vă invit să ne fiți alături mâine seară pentru a urmări concertul și lansarea de disc.