Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Cristina Radu

Publicat: luni, 29 Octombrie 2018 , ora 13.39

La Brașov a avut loc lansarea volumului O viziune modernă asupra cântărețului de operă de Cristina Radu. Am discutat cu autoarea despre conținutul acestui demers.


Doamnă Cristina Radu, Editura Muzicală a publicat rezultatul final al unui demers de cercetare pe care l-ați inițiat în timpul perioadei studiilor doctorale. Aș vrea să vă întreb care au fost obiectivele pe care le-ați avut în vedere la începutul acestei cercetări?

Această carte s-a născut din dorința de a aprofunda un subiect cu care eu mă confrunt de ani de zile, din studenție, dar și în practica mea artistică, atât ca solist de operă, cât și ca pedagog actual - și anume formarea unui artist de operă, de oratoriu, de lied, a unui artist clasic. Aceasta a fost o cercetare mai îndelungată în care am încercat să-mi răspund la câteva întrebări: ce definește personalitatea unui artist, performanța de elită, care sunt pașii spre o asimilare corectă a tehnicii vocale, care sunt exigențele lumii moderne în ce privește interpretarea lirică și, bineînțeles, ce înseamnă să fii un artist al timpului tău, deși interpretezi de cele mai multe ori capodopere scrise cu secole în urmă. Așa că a fost un studiu pornit în perioada studiilor doctorale pe care le-am efectual la Universitatea Națională de Muzică din București sub îndrumarea domnului prof. dr. Grigore Constantinescu, dar este un work in progress for lifetime - o cercetare care nu s-a oprit, s-a concretizat într-o carte, dar continuă.


Care este publicul pe care îl vizați cu acest volum?

Cartea se adresează în primul rând cântăreților de operă, oratoriu și lied, dar nu numai - atât celor care sunt în plină formare, celor care vor să-și aprofundeze cunoștințele, dar și publicului meloman care iubește arta lirică și care are ocazia de a privi spectacolul de operă de data aceasta din perspectiva cântărețului și a arunca o privire în culisele formării acestuia. Pentru că abordez, mai ales în prima parte a cărții, istoria genului operei, istoria școlilor de cânt, noțiunile despre voce, vocalitate și cum acționează ele în arta lirică clasică.


Dumneavoastră sunteți solistă a Operei din Brașov, tot acolo sunteți și profesoară. Volumul este accesibil doar publicului din Brașov?

Nu. Volumul se găsește la magazinul Muzica din București, în Brașov, poate fi comandat pe internet. Deci, este accesibil oricărui interesat de acest subiect.

Interviu realizat de Monica Isăcescu