Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio, invitatul emisiunii Musica viva din 24 octombrie 2018
Mâine seară de la ora 19.00 la Sala Radio are loc concertul intitulat Cântecele Unirii, dedicat Centenarului României. Corul Academic Radio dirijat de Ciprian Țuțu va interpreta creații culte sau de inspirație folclorică, cântece patriotice, celebre lucrări care evocă personalități sau momente cheie din istoria României, din creația unor compozitori precum Ciprian Porumbescu, Gavril Musicescu sau Alexandru Flechtenmacher în aranjamente semnate de Ioan Dobrinescu.
Cu această ocazie, l-am invitat în studioul Radio România Muzical pe Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio. Bună dimineața!
Bună dimineața!
Uitându-mă peste piesele alese de dumneavoastră pentru acest concert extraordinar derulat chiar de Ziua Armatei Române nu pot să nu observ că este vorba despre o adevărată epopee muzicală ce depășește spațiul celor 100 de ani pe care-i sărbătorim anul acesta de la Marea Unire. Care este, așadar, firul roșu conducător al evenimentului pe care-l prezentați mâine seară la Sala Radio?
Aș spune că poporul român, în momentul în care a fost pus în fața unor mărețe împliniri istorice, a găsit să-și exprime aceste sentimente, să evoce personalități sau momente importante din istorie întâi prin creații poetice și, după aceea, prin cântece care au devenit suport pentru acest mesaj poetic. Or, probabil și sub influența Marseillaisei franceze, vorbim cred că de vreo două secole în istorie în care poporul român a avut diverse creații proprii populare prin care a evocat, a marcat aceste momente deosebite din istorie sau diverse personalități care depășesc spațiul celor 200 de ani. În programul nostru, de altfel, vom întâlni figuri precum cea a lui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Horea, Cloșca și Crișan sau Tudor Vladimirescu, sau Avram Iancu. Avem cântece ale armatei - vorbim de războiul de independență, Unirea mică a lui Cuza și, desigur, ajungem la Marea Unire de la 1918.
Deci, foarte multe momente-cheie, personalități evocate. Vor fi și prime audiții?
Absolut! Vor fi și două piese în primă audiție. Vorbim despre Costică Andrei - La Alba Iulia, vorbim despre Ioan Dobrinescu, un deosebit aranjament - Mugur, mugurel. Și, desigur, am menționat doar două piese, dar o să fie și o a treia.
Știu din surse că fostul dirijor al Corului Academic Radio a scris o piesă special pentru acest eveniment. Este adevărat?
Este adevărat. Această piesă sigur că a mai fost interpretată, înțeleg de la dumnealui, chiar în acest an la Iași - e vorba de maestrul Dan Mihai Goia - dar noi ne bucurăm să putem prezenta pe scena radio de la București piesa intitulată Milioane de oameni, milioane de inimi.
În concertul de mâine seară de la Sala Radio al Corului Academic Radio și dirijorului Ciprian Țuțu - invitat live la Matinal - cor fi aranjamente pentru cor mixt ale unor cântece scrise pentru cor bărbătesc. Cum au primit colegii dumneavoastră? Au fost încântați de aceste lucrări, aceste aranjamente?
Acest proiect în sine este unul deosebit, este un proiect de suflet pentru că el, până la urmă, arată ceea ce este mai frumos poate în istoria, în trecutul nostru ca popor. Și dacă nu facem noi, românii, acest demers, cine ar putea să-l facă? Și prin cântec desigur că toate aceste valori sunt mult mai frumos potențate. Proiectul s-a născut... gândul a fost în mintea mea de mai mult timp, dar proiectul a prins contur în timpul verii, când împreună cu Ioan Dobrinescu am discutat un pic pe marginea repertoriului, ce este bine să aducem în concert, și atunci am realizat o selecție de cântece patriotice.
Sunt multe?
Sunt vreo 11 cântece patriotice pe care noi le prezentăm în programul nostru de mâine seară. Și, toată vara a fost plină pentru Ioan Dobrinescu; dumnealui a realizat aceste aranjamente pe care noi în septembrie le-am pus în lucru, chiar am și făcut înregistrări speciale cu aceste cântece patriotice. Și pot să dau citire câtorva titluri de largă circulație în mentalul colectiv - Treceți batalioane române Carpații, Trompetele răsună, Pui de lei, Drum bun, Pe-al nostru steag e scris unire.
De dimineață am postat pe pagina noastră de facebook și faptul că sunteți în această dimineață invitat la noi și le-am oferit ascultătorilor noștri posibilitatea de a vă adresa o întrebare. Prietenii Filarmonicii Paul Constantinescu Ploiești au fost foarte harnici și ne-au scris: Cum vă gândiți să duceți cântecele Unirii la țară, în școlile undel elevii suferă încă de multe lipsuri în anul 100 al României? Nu știu dacă răspunsul în găsim la Ciprian Țuțu. Este mai greu ca un cor să desfășoare o activitate la țară...
Dar, cu siguranță, faptul că vom avea acest concert la Sala Radio care va fi și difuzat de către dumneavoastră...
Exact. Pe Radio România Muzical și Radio România Cultural, pe 2 noiembrie, de la ora 19,00. Dar eu aș adăuga că noi avem un proiect Radio România Muzical "Ascultă 5 minute de muzică clasică", un parteneriat cu Ministerul Educației și așa ar putea cei de la școlile din țară să ia contact cu muzica corală românească.
Revenind la concertul de mâine seară, Cântecele Unirii, avem și soliști?
Avem un solist invitat, Ciprian Cucu. El este bariton și va evolua în piesa Mugur, mugurel semnată de Ioan Dobrinescu. Dar avem o pleiadă de soliști din rândul coriștilor Radio; în ordine cronologică a desfășurării concertului, avem Preste deal - tenor Cristian Paraschiv, piesa maestrului Goia, Milioane de oameni, milioane de inimi cu doi soliști - soprana Olga Murariu și baritonul Cristian Ruja și, desigur, avem foarte frumoasa piesă compusă de Gheorghe Dima, Mama lui Ștefan cel Mare în care-i avem soliști pe soții Graziela Frangulea alto și baritonul Aurel Frangulea.
Așadar, nu pierdeți concertul de mâine seară de la Sala Radio, ora 19.00, Cântecele Unirii - Corul Academic Radio și dirijorul Ciprian Țuțu. El va fi înregistrat și difuzat pe 2 noiembrie la Radio România Muzical și Radio România Cultural. Vă mulțumesc pentru că ați venit în studioul Radio România Muzical pentru a ne vorbi despre toate aceste lucruri minunate. Și, înțeleg că aceasta este ocazia prin care vă sărbătoriți puțin în avans ziua de naștere alături de colegii dumneavoastră de la Corul Academic Radio. Vă urăm și noi în avans, echipa Radio România Muzical, La mulți ani!