Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Anna Tifu, solistă a Concertului Regal din 25 octombrie

Publicat: luni, 22 Octombrie 2018 , ora 16.14

Fundația Principesa Margareta a României continuă tradiția de a susține și promova cultura și talentul românesc, prin a unsprezecea ediție a Concertului Regal Caritabil. Organizat anual, în ziua de 25 octombrie, Concertul Regal este unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România. Fondurile strânse din sponsorizări și donații au însumat peste 1.300.000 de euro, o investiție făcută în viitorul artistic al României.

Pe 25 octombrie 2018, pe scena Ateneului Român, se reunesc muzicieni de valoare din noua generație, care se bucură de recunoaștere internațională: violonista Anna Tifu, pianistul Mihai Diaconescu și dirijorul Constantin Adrian Grigore. Programul evenimentului celebrează 100 de ani România. În următorul interviu, am discutat cu violonista Anna Tifu.


Anna Tifu, ați fost invitată să concertați în cadrul Concertului Regal Caritabil din data de 25 octombrie.

În primul rând, pentru mine este întotdeauna o mare bucurie să revin la București, având rădăcini românești. Tatăl meu este din București; am câștigat Concursul Enescu în 2007, așa că am foarte multe amintiri frumoase despre România și este o țară pe care chiar o iubesc. M-am simțit onorată să fiu aleasă să susțin un eveniment cu o semnificație atât de importantă. Ajută tineri care nu dispun de mijloacele financiare pentru a studia ceea ce este foarte dificil, iar eu am trecut prin asta, așa că sunt foarte apropiată de scopul acestui eveniment. Sunt onorată, de asemenea, să cânt în minunatul Ateneu, de unde am foarte multe amintiri. Sunt foarte fericită că am fost aleasă pentru acest concert!


Ce ați ales să interpretați?

Voi interpreta Fantezia Carmen de Sarasate și Balada de Ciprian Porumbescu. Am ales Balada, desigur, pentru că voiam să cântăm o piesă românească, iar eu cunosc foarte bine această baladă, pe care tatăl meu obișnuia să o cânte foarte des. Orice muzician român a cântat, la un moment dat, această piesă. Era vorba, de asemenea, de cronometraj. Trebuia să cânt în total jumătate de oră, așa că m-am gândit la cele două lucrări: o piesă semnată de un compozitor român și Fantezia Carmen, care este o piesă de spectacol, mai ales că publicul nu va fi format numai din muzicieni. Carmen este o lucrare pe c are o știe toată lumea, așa că am discutat și cu dirijorul și nea-m gândit că este cea mai bună alegere.


Recent, ați avut debutul la Paris. Ne puteți spune mai multe despre acest eveniment?

Am cântat în deschiderea stagiunii Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii Franceze, în Paris, cu Mikko Franck la pupitru. A fost o experiență minunată; sala a fost minunată, de asemenea. A fost un real succes. Mă temeam de critici după concert pentru că este foarte important pentru un muzician să aibă recenzii pozitive și toate au fost foarte bune, așa că a fost minunat din toate punctele de vedere. Mi-a plăcut Orchestra, de Mikko Franck, am cântat două lucrări franceze, Poemul de Chausson și Tzigane de Ravel. Nu a fost ușor să cânt un program francez pentru cei de acolo, eu nefiind din Franța. A fost o experiență minunată!


Care sunt planurile dumneavoastră pentru viitorul apropiat?

După București, voi cânta Concertul pentru vioară de Brahms, la San Remo, apoi voi avea un recital la o Societate de Muzică de Cameră din Roma și voi avea și un recital cu Julien Quentin. Apoi merg la Beirut, la Festivalul Al Bustan; am concerte la Belgrad. De asemenea, următorul meu proiect este să revin în România pentru Festivalul Enescu din 2019.

Interviu realizat de Ana Diaconu