Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță
Marți, 9 octombrie 2018, Ambasada Spaniei în România și Institutul Cervantes din București, în colaborare cu Filarmonica George Enescu, organizează un recital cameral cu ocazia Zilei Naționale a Spaniei (sărbătorită în 12 octombrie). În Sala Mare a Ateneului Român, vor putea fi ascultați clarinetistul Pablo Barragán, pianistul Juan P. Floristán și violoncelistul Andrei Ioniță, de la care am aflat detalii:
Andrei Ioniță, revii în România pentru un concert cameral. Alături de tine - doi muzicieni spanioli cu care ai lansat anul acesta și un CD. Te rog să ne vorbești despre această colaborare.
Am fost abordat de către Pablo Barragan acum vreo doi ani în legătură cu această înregistrare - Trioul cu clarinet de Brahms este una dintre lucrările mele camerale preferate, aproape că îl știu acum pe dinafară, și cu cea mai mare plăcere am acceptat, mai ales că-l cunoșteam deja pe Pablo, făcusem un proiect de muzică de cameră împreună în 2014 la Berlin. El l-a abordat, de asemenea, pe Juan. Și el este un câștigător al multor concursuri internaționale. Ne-am înțeles foarte bine încă de la prima repetiție, am devenit și foarte buni prieteni între timp. Am avut deja și alte concerte, în Italia, în Spania. Chiar după acest concert de la Ateneu plecăm în Granada, unde am și înregistrat CD-ul pentru casa de discuri IBS. Mai avem programat un recital în Tonhalle Zürich și alte concerte în Elveția. De asemenea, i-am invitat și la un festival la care voi fi director artistic, în data de 1 octombrie în Schwartzenberg, în Austria.
Programul pe care l-ați ales pentru recitalul de la Ateneu este unul variat. Desigur, include muzică spaniolă, dar și o creație românească... și nu numai. Cum l-ați construit?
Pentru că pe 12 octombrie este chiar Ziua Națională a Spaniei și noi am fost invitați de către Institutul Cervantes să cântăm aici, în București, ne-am gândit să combinăm programul de pe CD - Trioul de Brahms - cu lucrări spaniole; Pablo îndrăgește foarte mult Sonata pentru clarinet de Tiberiu Olah și a ținut neapărat să o cânte în țară. Iar restul lucrărilor sunt lucrări spaniole - Fantezia Baetica de Manuel de Falla, eu voi cânta Gaspar Cassado - Suita pentru violoncel solo, o lucrare pe care de asemenea o îndrăgesc și am cântat-o în această stagiune foarte des.
Să ajungem puțin și în luna noiembrie, când ești invitat în Festivalul Orchestrelor RadiRo.
Da, este o colaborare de care mă bucur foarte mult, alături de BBC Philharmonic Manchester. Deja am avut două concerte cu ei, concerte de studio în Manchester, iar stagiunea aceasta voi avea chiar două apariții alături de ei, nu doar în București, ci și în luna martie a anului viitor în Manchester, în cadrul stagiunii obișnuite a orchestrei. Mă bucur foarte mult să cânt în primul rând în țară și mai ales în compania unei asemenea orchestre. Este o orchestră de top în Anglia și nu numai.