Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Un nou start pentru Stagiunea de Jazz a Teatrului ACT

Publicat: luni, 8 Octombrie 2018 , ora 13.46

Vlad Popescu, unul dintre cei mai importanți bateriști din peisajul jazz-ului contemporan, colaborând cu Big Band-ul Radio încă din anul 1992, profesor de percuție la Universitatea de Muzică din București, membru al ansamblului "Game", este un artist extrem de activ, în diverse formule pe scenele jazzistice autohtone. Din anul 2010 el organizează Stagiunea de Jazz a Teatrului Act din București, despre care ne-a oferit câteva detalii într-un interviu:


Vlad Popescu, sunteți inițiatorul, ați pus bazele Stagiunii de Jazz a Teatrului ACT, de opt ani oferind bucureștenilor concerte de o certă valoare, absolut necesare într-o capitală europeană. Ce propuneri aveți pentru cea de-a noua stagiune, care va debuta în data de 10 octombrie? Cum ați gândit-o în ansamblul ei?

Mă bucur că am reușit până la urmă să intrăm în cel de-al nouălea an. Sper din tot sufletul să sărbătorim la anul, zece ani. Am gândit noua stagiune diferit, am vrut să aduc proiecte noi și mă bucur foarte mult pentru că, de exemplu, în luna noiembrie pot pune în scenă un proiect foarte bun. Nu-mi aparține de data aceasta, este proiectul lui Cristian Soleanu. Se numește "I Remember Johnny", este un omagiu adus lui Johnny Răducanu și conține în proporție de 90% piesele sale, dar și piese compuse de Cristian Soleanu. Proiectul este conceput pentru cvartet, cvintet sau sextet, în funcție de repertoriul pe care vrem să-l propunem în recitalul respectiv. În noiembrie vom cânta în cvintet alături de Albert Taiti la pian, Adrian Flautistu, Cristian Soleanu, bineînțeles și Paolo Profeti.


Am observat, fiecare concert pe care-l susțineți are o tematică, un titlu, astfel încât oferiți publicului adevărate lecții de istorie a jazzului, de exemplu, "Years after Petrucciani", "Gershwin's beautiful world", "Cuban's reunion"

Proiectul Petrucciani este singurul din această stagiune care este fix; el se derulează în fiecare lună februarie. A pornit cu mulți ani în urmă, înainte să începem stagiunea împreună cu Teatrul ACT și cu Radio România, dar în momentul în care am inițiat stagiunea am zis că acest proiect trebuie să fie fix. În rest, într-adevăr, tematicile sunt diferite, gândindu-mă că trebuie cumva să oferim publicului - cum ați spus și dumneavoastră - lecții de jazz, pentru că publicul a pierdut contactul cu acest gen muzical în ultimii 15 ani și ne-am gândit să revenim în piață cu tematici cât de cât accesibile publicului.


Cu alte cuvinte, nu doar delectați, ci și educați.

Exact.


A existat până acum trio-ul permanent al Stagiunii de jazz. Acum apare pe afiș duo-ul permanent - Vlad Popescu, George Natsis. Ați restrâns formula pentru a vă lărgi numărul invitaților sau care este motivul?

Se poate spune și așa. Cred că este mai degrabă o chestiune de prezentare. Nu se aduc mari modificări, dar într-adevăr prin acest lucru vreau ca pe parcursul acestei stagiuni să am cât mai mulți invitați, și din zona studenților. Vreau să cresc studenți, mai ales de la Conservator, care cred eu că merită să facă pasul pe scena mare. Și-atunci, cumva e puțin regândită formula de bază, dar nu în mod special; nu se vor aduce mari modificări.


Și în afară de saxofonistul Cristian Soleanu, alte nume de muzicieni pe care îi aveți în vedere în viitor?

Mă gândesc la Petrică Andrei, mă gândesc la studenți de la Conservator, de ce nu, invitați din străinătate, în funcție și de buget bineînțeles, pentru că știm cum funcționează societatea și din păcate și bugetul reprezintă o problemă.


Ce satisfacții v-a adus de-a lungul anilor Stagiunea de Jazz de la Teatrul ACT?

În primul rând satisfacția că publicul pleacă de acolo încântat, pleacă cu zâmbetul pe buze. Suntem contactați, în special în mediul online, în legătură cu viitoarele proiecte, cu proiecte în derulare; faptul că după șapte ani de stagiune noi am reușit să scoatem un compact-disc. Sperăm în continuare să scoatem și CD-ul cu nr. 2, bineînțeles tot împreună cu Societatea Română de Radiodifuziune. Satisfacții profesionale, în primul rând!


La final, câteva cuvinte, o invitație pentru concertul din data de 10 octombrie?

Primul concert din 10 octombrie este cu așa-zisul trio permanent alături de George Natsis și Adrian Flautistu. Este un proiect semi-romantic, inspirat de titlul piesei "My Romance". Este un proiect conceput pe baza pieselor standard din repertoriul de jazz.


Constantă este și prezența colegului nostru Cristian Marica în calitate de prezentator, o noutate fiind faptul că o dată pe lună Radio România Muzical va prelua și va transmite un concert al Stagiunii de Jazz de la Teatrul ACT. Concertul din 10 octombrie va putea fi ascultat în data de 1 noiembrie, de la ora 17.00. Mulțumim, Vlad Popescu și mult succes în continuare!
Interviu realizat de Marina Nedelcu