Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Susținătorii Festivalului 'Moștenitorii României muzicale' - Interviu cu Dan Popescu

Publicat: joi, 4 Octombrie 2018 , ora 13.22

Invitatul săptămânii la Perpetuum Mobile din 3 octombrie 2018, din partea Club Rotary Pipera, principalul susținător al Festivalului "Moștenitorii României Muzicale"- proiect Radio România Muzical, domnul Dan Popescu în dialog cu Gabriel Marica.


Doamnelor și domnilor, am promis că se va afla în studioul Radio România Muzical domnul Dan Popescu, cel care reprezintă Clubul Rotary Pipera, principalul susținător al proiectului Radio România Muzical, Festivalul "Moștenitorii României muzicale" - un eveniment ce se va desfășura la Sala Radio între 16 și 18 octombrie.

Bine ați venit, domnule Popescu!

Bine v-am găsit și mulțumesc pentru invitație!


Înainte de a discuta despre proiectul în care Clubul Rotary Pipera este partener cu Radio România Muzical, aș dori să vorbim puțin despre dumneavoastră, dacă se poate. Asta pentru că aș vrea ca ascultătorii noștri să afle că dumneavoastră sunteți implicat în fenomenul muzical, ați studiat pianul, deși sunteți de formație inginer și om de afaceri. Cum ați început? Cum v-ați apropiat de muzică?

Studiind pianul, de la început, cred că am început la 6 ani ...Într-adevăr, muzica e o pasiune pentru mine, mai mult decât un hobby, aș putea spune, și studiul pianului de-a lungul anilor a reprezentat pentru mine un ghid în viață și, de multe ori, o ancoră. În întreaga mea viață, pianul a fost cel mai stabil partener neanimat.


Și dincolo de pian, în ultimul timp, dumneavoastră ați aprofundat studiul muzical și, pur și simplu, v-ați apucat de compoziție.

Da, a fost o surpriză. Acum circa trei ani am descoperit că am o înclinație către această meserie, de altfel. Dar, în ceea ce mă privește, este un hobby, este o pasiune. Și mi-am urmat acest vis, chiar dacă în a doua parte a vieții și doresc să explorez cât pot mai mult ceea ce-mi poate oferi această pasiune.


Trebuie să le spunem ascultărorilor că dumneavoastră aveți un îndrumător, nume important în muzică, este vorba de compozitorul Dan Dediu.

Domnul profesor este pentru mine o inspirație și, într-adevăr, o persoană care, atât prin cunoștințe, capacitate - dovedită categoric din toate punctele de vedere - dar și prin stil și prin modul în care știe să influențeze sau să te inspire, m-a făcut să-mi depășesc poate condiția mea de începător și să încep să am curajul să explorez forme muzicale și să mă exprim într-o zonă în care am numai de învățat, unde totul pornește fresh, aproape de la zero.


Anul trecut, dacă nu mă înșel, aceste abilități ale dumneavoastră au ajuns la un moment la care s-a tras linie; adică a apărut un album, l-ați lansat - compoziții de-ale dumneavoastră interpretate de o pianistă de renume, Mădălina Pașol. Albumul se numește Revelation. Cum a fost întâmpinat de public acest album?

A fost un album pe care l-am lansat cu ocazia concertului - primului meu concert, de debut - în care, într-adevăr, m-a susținut Mădălina, care este și dânsa o rotariană. A fost bine recepționat, din câte am înțeles, de public și m-a motivat să continui.


Îmi place ca pe parcursul interviului să ofer un respiro muzical atât ascultătorilor, dar și invitatului, așa că am ales de pe acest album o piesă. Ea se intitulează Bagatelă pentru Andra și aș dori să ne spuneți dumneavoastră câteva cuvinte despre această piesă înainte de a o asculta.

Andra e una din fetițele mele. Ea a fost prima compozitoare din casa noastră. Acum 4 sau 5 ani, mi-a făcut o surpriză minunată la serbarea de sfârșit de an la școala de pian unde studiază. Neștiind nimic, a cântat o compoziție a ei. A fost dedicată mie. A fost un mare moment emoțional. Și, cumva, acesta a fost pentru mine impulsul pentru a mă uita către compoziție și, cumva, un exemplu pentru mine.


Și dumneavoastră i-ați răspuns cu această bagatelă.

Cu această dedicație.

*
Domnule Popescu, am scos la iveală posibile motivații personale în susținerea acestui proiect (Moștenitorii României Muzicale). Vă rog să ne spuneți de ce Clubul Rotary Pipera s-a implicat în susținerea acestui proiect?

Un răspuns foarte simplu este pentru că genul acesta de proiecte este aproape de inima noastră ca membri Rotary. Câteva cuvinte despre ce înseamnă Rotary, chiar dacă consider că e destul de cunoscut... E una dintre cele mai mari, dacă nu cea mai mare rețea - peste 1.200.000 de membri în întreaga lume, de profesioniști din toate vocațiile. În general, sunt membri reprezentativi, de elită sau lideri ai fiecărei vocații, care au dorința de a împărți și de a face acțiuni benefice pentru societate și pentru zona civică în care acționează. Noi, rotarienii de peste tot, din întreaga lume, dorim să inspirăm, dorim să acționăm, să avem proiecte și să facem diferența atât prin exemplu, dar și prin a construi o societate sustenabilă, o societate civică sănătoasă pentru a contribui... poate e un cuvânt care sună un pic mare, dar unul din obiectivele Rotary e de a contribui la pace în lume în sensul adevărat, la înțelegere, la conlucrare. Un alt obiectiv foarte important este apărarea sănătății. Un exemplu esenția al Rotary în lume este obiectivul de a eradica complet poliomielita - o condiție și o boală care are efecte foarte grave în rândul populației, în special în cea de tineri, de copii.

În mod particular, Rotary Club Pipera, care este un club relativ tânăr, înființat anul acesta - primul club Rotary din județul Ilfov, al zecelea din București - a luat ființă ca un răspuns la o cerință specifică din zona noastră, dar și ca o dorință a unor rotarieni cu experiență, dar și a altor colegi care au dorit să intre în această mișcare frumoasă să acționăm într-o zonă în care eu cred că în România se poate face încă mult.

Și, încerc să vin cu răspunsul către întrebarea dumneavoastră, și anume către zona de educație și de cultură. Cred că noi, românii, avem foarte multe exemple de oameni de excelență cu care ne putem mândri și care pot reprezenta un exemplu pentru tinerele generații. Pentru noi, tinerele generații sunt foarte importante, reprezintă viitorul acestei țări, viitorul acestei nații. Și cred că a arăta, a inspira, a direcționa prin exemple concrete este poate cel mai valoros și cel mai grăitor. Și în domeniul cultural al educației noi dorim ca clubul nostru, Clubul Rotary Pipera, să contribuie într-o zonă în care să construim și pe valori etice. Pentru că important este în societatea civică românească să recâștigăm încrederea că succesul cuprinde intrinsec etica.


Da, valorile sociale sunt foarte importante, iar acest proiect aduce în fața publicului în perioada 16-18 octombrie trei pianiști extraordinari, trei tineri pianiști extraordinari, care din păcate pentru publicul din România, dar din fericire pentru noi ca țară, ei activează mai mult în străinătate. Prin sprijinul Clubului Rotary Pipera ei sunt, iată, acasă și pot cânta în fața publicului propriu un program în care sunt incluse piese românești - ei toți, în interviurile pe care le-au acordat pentru Radio România Muzical, și-au exprimat bucuria că pot fi acasă. Dumneavoastră ne sprijiniți. Este un proiect nou, proaspăt, prima ediție. Să înțeleg că veți continua să-l susțineți și în anii viitori?

În primul rând, felicitări pentru Radio România Muzical, pentru această inițiativă fenomenală mai ales sub egida Centenarului (Marii Uniri), motiv pentru care am și dorit imediat să devenim parteneri cu dumneavoastră pentru că ne-am regăsit aceeași viziune; și anume, aceea de a aduce tineri de excelență - în cazul de față interpreți de pian - pentru a fi cunoscuți în România. Dar tineri, cum ați spus și dumneavoastră, care au o legătură cu țara, care includ în repertoriile lor piese românești. Și mi-a plăcut foarte mult ideea că toți cei trei tineri interpreți au lansat CD-uri sau au participat la lansări de piese de compozitori români.


Într-adevăr, toți trei au lansat anul acesta albume care cuprind piese românești. O scurtă paranteză: sunteți om de afaceri, dar sunteți și un pasionat activ în domeniul muzical... nu pot să nu vă întreb dacă mediul de afaceri ar putea face mai mult pentru educație și cultură în România.

Cred că este o necesitate și, deși eu zic că multe corporații au început să se orienteze mai mult către a da înapoi societății - până la urmă despre asta discutăm, cred că mai putem face multe. Și poate, dacă putem și noi ca Rotary - nu numai în București, dar în toată țara, pentru că Rotary e prezent cu cluburi în toată țara, și cluburi vibrante, cluburi puternice - să dăm un exemplu, să inspirăm, pentru că e una din devizele noastre să inspirăm oamenii pentru a face... Și-atunci, da, se pot face mai multe. Și cred că pe măsură ce economia românească și societatea se maturizează, cultura, muzica, arta, educația trebuie să aibă un rol tot mai important în viața noastră de zi cu zi, că suntem oameni de afaceri, suntem profesioniști, suntem medici, avocați... indiferent.


Am să-i las domnului Dan Popescu ultimul cuvânt al întâlnirii noastre de astăzi.

Vă mulțumesc! Voiam doar să mulțumesc în mod particular Radio România Muzical pentru acest parteneriat, dar și cluburilor Rotary din București și din țară și, mai ales, tuturor rotarienilor care au susținut acest proiect și fără de care n-am fi putut să participăm în finanțare și în construcție. Vă mulțumesc și vă așteptăm cu toții pe 16-18 octombrie!