Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mihai Constantinescu, directorul Artexim

Publicat: vineri, 24 August 2018 , ora 10.43
În perioada 1-23 septembrie se va desfășura la București o nouă ediție a Concursului Internațional "George Enescu". Detalii despre acest eveniment ne-a oferit Mihai Constantinescu, directorul Artexim care organizează festivalul și concursul amintit:


Domnule Mihai Constantinescu, se apropie deschiderea concursului internațional
"George Enescu". Vă rog să ne vorbiți despre structura ediției din acest an, care sunt secțiunile concursului și câți muzicieni s-au înscris?

Au fost înscriși 400 de candidați, la cele patru secțiuni ale concursului, compoziție, pian, vioară și violoncel. În urma selecției pe care am organizat-o în luna mai, au rămas 270 de concurenți pentru cele patru secțiuni. Concursul are în principiu aceeași structură pe care a avut-o și în ultimele două ediții. Adică etapele concursului, recitaluri ale membrilor juriului, recitaluri ale câștigătorilor din ediția trecută a concursului și evident finalele cu orchestră, care sunt cu Filarmonica "George Enescu". Din punct de vedere al participării, am avut o participare cu aproximativ 30% mai mare la înscrieri decât în ediția trecută, ceea ce înseamnă că festivalul deja și-a câștigat un renume și așteptăm și o participare calitativă superioară.


Care va fi componența juriilor?

Juriile sunt formate din personalități internaționale și românești ale momentului. De exemplu, juriul de pian este condus de maestrul Philippe Entremont. Are în componență și alte nume importante, cum ar fi Pascal Roge, care a fost câștigătorul ediției 1964 a concursului, Dana Borșan, Peter Jablonski, care participă și cu un recital în cadrul concursului. Concursul de vioară îl are ca președinte pe Pierre Amoyal, reprezentanți de seamă fiind în juriu, Viktor Tretyakov, Remus Azoiței, Silvia Marcovici, Salvatore Accardo, care are și un recital în cadrul concursului. Secțiunea de violoncel este condusă de maestrul David Geringas, având în juriu și pe Myung-Wha Chung, Arto Noras, Jian Wang și Raphael Wallfish. Acesta din urmă va susține și un recital. Iar la compoziție îi avem pe Zygmunt Krauze - președintele juriului, Tim Benjamin, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Peter Ruzicka și Cornel Țăranu. După cum vedeți, niște nume care sunt cunoscute și foarte importante în acest domeniu.


Care va fi valoarea premiilor?

Valoarea este compusă din două părți. Este vorba de valoarea financiară -15.000 de euro pentru locul I, 10.000 - premiul al II-lea și 5.000 - premiul al III-lea. În afară de acestea sunt premii care constau în participarea concertistică în cadrul festivalului de anul viitor a celor trei laureați, de la cele trei secțiuni. Câștigătorii concursului vor concerta și în 2020 la gala de deschidere și vor susține recitaluri în cadrul programului pe care îl pregătim pentru 2020. Deci, este o combinație ca să spun, între problema aceasta pecuniară și posibilitatea de a apărea pe scenele unor evenimente importante, cum ar fi Festivalul "George Enescu".


Interviu realizat de Larisa Clempuș