Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu fondatorul Festivalulului Internațional Musica Kronstadt de la Brașov, Ludovic Cora

Publicat: vineri, 27 Iulie 2018 , ora 12.54

În perioada 2-9 august se desfășoară la Brașov ediția a V-a a Festivalului Internațional Musica Kronstadt.


Cum diferă ediția prezentă de cea anterioară?

Anul acesta avem un parteneriat strategic cu Institutul Cultural Român - coorganizator al acestui proiect. Iată că Lyons Club Brașov e un sprijin devotat în tot ce ține de proiectul imagine, afișe, flyere și Liceul de muzică "Tudor Ciortea" Brașov, organizator; în cadrul acestei clădiri noi desfășurăm cursurile academiei. Nu în ultimul rând, Muzeul Național "George Enescu" ne onorează cu o expoziție - George Enescu în vremea Primului Război Mondial, 1914-1918.

Din punct de vedere artistic, anul acesta sunt onorat să-l am invitat pe domnul Horia Andreescu, care va dirija ansamblul de suflători Musica Kronstadt în cadrul festivalului. Compozitorii Dan Dediu și Baudime Jam ne dedică lucrări importante, transpoziții sau chiar compoziții - Octetul de suflători de Dan Dediu, lucrare care va fi cântată în data de 5 august. Baudime Jam face mai multe reducții orchestrale. Profesorii invitați în acest proiect sunt domnul Florenel Ionoaia - profesor UNMB, prim oboist al Filarmonicii "George Enescu" din București, Lajos Lencses - prim oboist la Stuttgart, Emil Vișenescu - profesor UNMB, prim clarinetist al Filarmonicii "George Enescu", domnul Horia Dumitrache - prim clarinetist al Ansamblului de muzică de cameră contemporană din Berlin, domnul Godri Orban - profesor de fagot UNMB și prim fagotist la Filarmonica "George Enescu"; domnul Ioan Rațiu - cornist al Duisburger Philharmoniker și profesor de corn la Academia de muzică din Hanovra, domnul Ioan Gabriel Luca - profesor UNMB de corn și prim cornist al Filarmonicii "George Enescu". Ne este alături și doamna Cristina Popescu Stănești - pianist acompaniator, decan al Facultății de Interpretare Instrumentală UNMB și doamna Sena Ducariu - pianist acompaniator al Operei Brașov, artistă emerită.


Ce-mi puteți spune despre salonul de inventică a instrumentelor?

Prin parteneriatele strategice pe care le am cu diverse firme producătoare de instrumente, acestea vor veni la Brașov sub managementul Aperto București prin amabilitatea domnului Dan Abramovici și în data de 7-8 august vor prezenta un salon. Este de bun augur - nu-mi imaginez altfel - evoluția acestui proiect.

Dacă-mi permiteți să revin la agenda festivalului, pentru că este important, festivalul începe în data de 3 august la Clubul Copiilor, ora 19.00, cu Nicolas Simion, un concert în formulă de trio. În data de 4 august, ora 19.00, Sorin Zlat Cvartet ne onorează la Clubul Copiilor cu un concert inedit de jazz. În data de 5 august la Biserica Neagră, ora 17.00, profesorii Academiei Musica Kronstadt ne vor încânta cu un concert inedit, cu lucrări de George Enescu - Dixtuorul, Octetul de Dan Dediu și încă o lucrare surpriză. În data de 6 august la Bastionul Țesătorilor, dirijorul Horia Andreescu va dirija Orchestra Musica Kronstadt. În data de 7 august subsemnatul, Ludovic Armin Cora, acompaniat de Stefan Schlandt la Biserica Neagră, ora 18.00, va prezenta un recital de oboi și orgă de Johann Sebastian Bach și Moricone. În data de 8 august, ora 10.00, avem Concursul Internațional Musica Kronstadt cu premii în valoare de 7,000 de lei. Practic, sponsor este subsemnatul; chiar doresc să-i sprijin pe acești tineri muzicieni. În data de 8 august, ora 20.00, avem un concert Academia Musica Kronstadt, dirijor Emil Vișenescu, Clubul Copiilor. Concertul de încheiere al Academiei și Festivalului Musica Kronstadt se desfășoară la Sala Patria a Filarmonicii Brașov în data de 9 august, ora 20.00. Premianții Concursului Musica Kronstadt ne vor încânta în cadrul acestui concert alături de Orchestra Musica Kronstadt și dirijorul Emil Vișenescu.

Interviu realizat de Petre Fugaciu