Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Preotul Nichifor Hrestic vorbește despre Masterclasss-ul de Cânt Bizantin de la Iași
În perioada 16-20 iulie, se desfășoară cea de-a XI-a ediție a Masterclasss-ului de Cânt Bizantin de la Iași. Programul celor cinci zile cuprinde o serie de cursuri practice și teoretice de interpretare, de tehnică vocală sau de kanonaki, precum și prezentări de paleografie muzicală. Mai multe detalii am aflat de la preotul și profesorul Nichifor Hrestic, membru fondator al asociației organizatoare, Bzyantion.
Ce temă ați ales pentru această ediție?
Ediția a 11-a reunește un număr de 150 de cursanți din România și din Grecia. 12 invitați sunt de la universități, conservatoare și școli de artă din Grecia și România, specialiști de renume european și internațional în teoria și practica interpretativă a muzicii bizantine, precum și echipa de paleografie muzicală de la Universitatea din Salonic. Tema pe care am abordat-o în acest an este realizarea slujbei în cadrul bisericii.
Vă invit să numiți câteva dintre evenimentele
principale.
Ediția actuală a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin cuprinde mai multe evenimente al căror public diferă. Astfel, cursurile teoretice și practice se adresează persoanelor interesate de interpretarea muzicii bizantine; adică membri ai corurilor bisericii, personalul clerical, studenții de la seminarii sau facultăți teologice sau oricărei persoane cunoscătoare a notației muzicale psaltice, interesat de perfecționarea artei interpretative. Există, de asemenea, cursuri opționale pentru învățarea unor instrumente muzicale bizantine, psaltirion sau kanonaki, pentru tinerii care doresc să-și îmbunătățească execuția intervalelor în scările glasurilor. De asemenea, există conferințe de bizantinologie, dedicate iubitorilor de paleografie muzicală bizantină, dar mai ales celor care doresc să cunoască interferențele tematice dintre muzica Orientului și cea a Occidentului european. Avem, de asemenea, o lansare de carte, un moment mult așteptat de comunitatea națională a muzicologilor bizantini. Este vorba despre apariția podobierului, fără precedent în istoria tipăriturilor muzicale românești. Evenimentul continuă cu o slujbă de priveghere oficiată în biserica Sfântul Sava din Iași, în seara de 19 iulie. Evenimentul se încheie cu un concert extraordinar care se adresează publicului larg, iubitor de muzică religoasă bizantină și care se va desfășura la Catedrala Mitropolitană din Iași, vineri, 20 iulie, la ora 19.00.