Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Violoncelistul Marin Cazacu – despre concertul deschidere a Festivalului 'Vară Magică'

Publicat: miercuri, 11 Iulie 2018 , ora 11.19
Miercuri, 11 iulie 2018, se deschide ediția a VII-a a Festivalului „Vara Magică”, cuprinzând 12 concerte organizate de Asociația Lanto Communication și găzduite de Ateneul Român. Stagiunea estivală din acest an, care se va desfășura până în 29 august, este dedicată centenarului Marii Uniri. Primul concert va fi unul grandios și inedit prin faptul că va fi susținut de o orchestră alcătuită din 100 de violonceliști, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. Ansamblul “Violoncellissimo” este fondat și condus de Marin Cazacu – violoncelist și profesor, care ne-a oferit detalii despre acest concert de deschidere a Festivalului “Vară Magică”:


În istoria acestui ansamblu, care există deja de aproximativ 30 de ani, au fost evenimente de-a lungul anilor, pe care le-am trecut, să spunem, cu bine, cu un nucleu mai mic de violonceliști. Am avut și acum cinci ani experiența cu cei 100 de violonceliști, iar anul acesta, în anul centenarului mi s-a părut firesc și aproape obligatoriu ca noi să ne prezentăm cu acest ansamblu de 100 de violonceliști din care fac parte cei mai buni instrumentiști din întreaga țară, nu numai din București. Chiar pot să spun, în plus față de cei din România sunt câțiva violonceliști din afara României, Cipru, Luxemburg, Spania și Elveția, români de origine. Iar pentru acest eveniment, ideea de a deschide un festival de nivelul celui de la București, „Vară Magică”, cu acest tip de ansamblu este mai degrabă un concert care transmite un mesaj foarte important și anume unitate, prietenie și tot ceea ce înseamnă pentru România următorii 100 de ani. Noi suntem spiritul Unirii de acum 100 de ani. Noi am dorit să-l reînviem prin acest concert, pentru că reprezentăm toate regiunile istorice ale României cu muzicieni de top și cu un program extrem de atractiv, ca toată lumea să se bucure de cei 100 de ani și cei 100 de violonceliști.

Vom deschide programul cu o lucrare românească, care se numește Da capo al fine și este compusă de Cornelia Tăutu. Vom continua cu lucrări din repertoriul clasic și romantic. Sunt foarte multe aranjamente. Doar numesc câțiva compozitori. Nu vor lipsi Maurice Ravel, cu celebrul Bolero sau Gabriel Faure, profesorul lui Geoge Enescu. De asemenea, Pablo Casals și Karl Davidof, cei doi violonceliști celebri și profesori, care au făcut istorie și au ridicat nivelul violonceliștilor în întreaga lume. Vor fi prezente câteva transcripții ieșite din comun, cum ar fi cel cu Adagio de Samuel Barber, Carmina Burana de Carl Orff, cu începutul din această lucrare O fortuna, valsul de Șostakovici și multe altele vor fi descoperite de publicul care va fi prezent și, bineînțeles, de cei care vor asculta după aceea concertul la radio și la televiziune.


Declarație preluată de Larisa Clempuș