Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. SURSUM. Dialogul spiritelor din viața fără de moarte
Proiectul s-a materializat în felul următor: am avut acum ceva mai bine de un an o întâlnire cu doamna Jenica Tabacu, directorul muzeului Iulia Hașdeu din Câmpina, și am participat la Sărbătoarea Iuliilor și la pregătirea de dinainte. Eu fiind din Câmpina, fiind născută în Câmpina și copilărind în Câmpina, am vizitat de foarte multe ori castelul, dar de această dată am fost impresionată de faptul că deja se începuseră lucrări de renovare și restaurare la castel și, în curând, întregul castel va fi cu totul și cu totul restaurat. Dincolo de aceste amănunte, stând de vorbă împreună cu Ioana Calotă, Alexandru Philippide și Florin Mitrea cu doamna Jenica Tabacu am luat contact cu o parte din munca ei și anume, cu cărțile, ori editate, ori prefațate, ori lucrate de dumneaei, în legătură cu Bogdan Petriceicu Hașdeu și cu Iulia Hașdeu, cu fiica sa. Castelul Iuliei Hașdeu este unic în România prin istoria sa și prin arhitectura sa. Este un castel construit de Bogdan Petriceicu Hașdeu, după planurile fiicei sale, după moartea acesteia, iar Arhiva Spiritistă este o operă cu totul singulară, realizată de doamna Jenica Tabacu, împreună cu alți colaboratori, pornind de la manuscrisele lăsate de Bogdan Petriceicu Hașdeu în diferite limbi, română, franceză, rusă, poloneză ș.a.m.d., acestea fiind transcrieri ale ședințelor spiritiste în legătură cu spiritul fiicei sale și cu alți membri ai familiei. Citind respectivele texte, frunzărind respectivele capitole și cele cinci volume ale Arhivei, ne-a venit ideea că textele au o anumită încărcătură simbolistică, deosebit de interesantă, ne-a venit ideea ca acestea s-ar putea realiza și un colaj, împreună cu o muzică care este menționată în viața Iuliei Hașdeu, ea având veleități muzicale și fiind și compozitoare și are legătură și cu mesajele pe care se presupune că ea le-a transmis după moarte. Așa că am hotărât un spectacol care să aibă o parte a textelor și o parte muzicală.
Ce lucrări ați ales pentru acest spectacol?
Sunt lucrări de George Enescu; este o lucrare de George Ștefănescu. Sunt câteva lucrări din repertoriul scris între 1890 și 1950. Apar și Chopin și Bach în respectivele lucrări. Noi le-am ales cu mare atenție, în funcție de afinitățile Iuliei exprimate în scrisorile ei, în corespondența cu tatăl ei și adnotări ale studiilor ei în diferite părți ale Europei. În afară de acestea, am construit improvizații pe ceea ce a rămas după ea în ceea ce privește compoziția. Este o foarte, foarte scurtă piesă numită Sursum, pe care noi vom face câteva improvizații, iar restul pieselor îi invit pe cei care doresc să vină la spectacol să le recunoască, fiindcă sunt foarte interesante. Dar toate piesele au legătură cu istoria Iuliei și cu contextul în care sunt colate respectivele texte.
Va fi un spectacol cu totul inedit, în cadrul sărbătorilor Iuliilor. Va avea loc în data de 2 iulie, luni, la ora 14.30, în parcul castelului Iulia Hașdeu. Ansamblul Musica Viva, care este compus din Florin Mitrea la violoncel, Ioana Calotă, actriță, filologul Alexandru Philippide și subsemnata Andreea Butnaru la pian, vom da viață câtorva mesaje din Arhiva Spiritistă împreună cu muzica potrivită lor, în acest context, într-un spectacol cu totul inedit și cu tot dragul invităm publicul să asculte respectivul spectacol și să se bucure de un anumit ethos, care trăiește din ceea ce am realizat noi.