Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Concert susținut de chitariștii José María Gallardo del Rey și Miguel Ángel Cortés la Sala Radio - Interviu cu Alina Cantacuzino, coordonator cultural

Publicat: miercuri, 20 Iunie 2018 , ora 14.14

La Sala Radio are loc în 21 iunie concertul 'Lo Gallardo no quita lo Cortés'. Evenimentul este organizat de Ambasada Spaniei în România și Institutul Cervantes la București, cu sprijinul Agenției Spaniole pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională din Spania, în parteneriat cu Radio România Muzical. Mai multe am aflat de la Alina Cantacuzino, coordonator cultural la Institutul Cervantes.


Institutul Cervantes ne propune un concert cât se poate de interesant la Sala Radio, susținut de chitariștii José María Gallardo del Rey și Miguel Ángel Cortés. Ce ne puteți spune despre acest eveniment?

Cred că va fi o întâlnire foarte plăcută a publicului cu muzica flamenco și cea clasică. Ambii muzicieni își propun să aducă un omagiu, dincolo de fiecare dintre genuri, chitarei spaniole. Așa cum știți probabil, José María Gallardo del Rey nu este la prima întâlnire cu publicul român - a concertat și pe scena Ateneului, și pe scena Sălii Radio. Premiera este, însă, Miguel Ángel Cortés - unul dintre cei mai cunoscuți chitariști de flamenco, care provine dintr-o familie de chitariști flamenco și care, în prezent, acompaniază atât cele mai puternice voci, dar are și o carieră solo absolut extraordinară.

Discul, de altfel, a fost recompensat atât de critica spaniolă prin Premiul Național al Criticii în 2015, cât și de revista Flamenco Hoy, cea mai importantă revistă de flamenco din Spania și din 2015 până astăzi s-a bucurat de o primire absolut spectaculoasă atât în Spania, cât și pe scenele internaționale. De altfel, spectacolul de astă-seară de la București face parte dintr-un turneu european 2018; au fost la Viena, la Budapesta, la Belgrad, iată, și la București.

În programul pe care l-au pregătit sunt compoziții proprii cu excepția uneia singure - Amargura - și este mai degrabă un dialog. Se completează perfect de-a lungul celor 70 de minute cât va dura recitalul. Sper să ne ofere acea imagine a flamenco-ului despre care Miguel Ángel Cortés spunea în felul următor: "Flamenco-ul pentru cei care nu-l cunosc poate fi o descoperire, iar pentru cei care îl cunosc deja poate fi o îndrăgostire.".

Sper ca în seara asta să se întâmple ambele fenomene și să fie, realmente, o bucurie pentru cei prezenți în sală.

Interviu realizat de Radu Mihalache