Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Despre violoncelistul Sheku Kanneh Mason - dialog în cadrul emisiunii Perpetuum mobile
Perpetuum mobile, Radio România Muzical, 21 mai. Ne vom referi în minutele următoare și noi la evenimentul anului, cum a fost numit de presa britanică, și anume mariajul dintre Prințul Harry și Meghan Markle. Ne vom referi la un moment artistic din întreg ceremonialul care s-a desfășurat la Catedrala din Windsor. Este vorba poate despre cel mai bine ascuns moment al acestui ceremonial, prezența unui tânăr violoncelist de doar 19 ani, Sheku Kanneh-Mason.
Am invitat-o alături de mine pe Larisa Clempuș. De ce Larisa Clempuș? Pentru că ea a prezentat cu ceva timp în urmă albumul de debut al acestui tânăr artist. Bine ai venit, Larisa!
Bine v-am găsit! Sheku Kanneh-Mason a cântat la finalul ceremoniei religioase împreună cu o orchestră formată din membri ai unor ansambluri prestigioase britanice - Orchestra Engleză de Cameră, Orchestra Națională BBC a Țării Galilor și Ansamblul Philharmonia. După prestația sa televizată, urmărită de milioane de oameni, a oferit un interviu publicației People în care spunea că nu a avut emoții, a fost foarte relaxat și onorat în același timp să cânte la un eveniment cu semnificații deosebite și s-a lăsat absorbit de atmosferă, bucurându-se de ocazia de a cânta în fața unei lumi întregi. El spune că a primit invitația de a cânta la această nuntă chiar de la Meghan Markle. Mai cântase în 2017 la un eveniment caritabil patronat de Prințul Harry. În momentul artistic prezentat la Capela St. George a Palatului Windsor, violoncelistul Sheku Kanneh-Mason a interpretat trei piese: Siciliana de Maria Terezia von Paradis, "Apres un reve" de Gabriel Faure și Ave Maria de Franz Schubert. Primele două au fost alegerile artistului, în timp ce a treia a fost preferința ducesei Meghan.
Larisa, ce ar trebui să știm despre acest Sheku Kanneh-Mason?
Este unul dintre cei mai promițători tineri violonceliști ai lumii. S-a născut în anul 1999, la Notingham, și a studiat violoncelul de la vârsta de 6 ani cu Sarah Hasen-White și apoi cu Ben Davis la Academia Regală de Muzică. În 2016 a câștigat prestigiosul premiu BBC Young Musician of the Year, o performanță deosebită care l-a ajutat în ascensiunea sa artistică. Din acel moment, cariera tânărului muzician a crescut considerabil, el fiind invitat să concerteze în stagiunea 2017-2018 alături de ansambluri renumite ca orchestrele simfonice din Birmingham, Barcelona, Tonhalle din Zurich, filarmonicile din Liverpool și Louisiana. Tot ca urmare a câștigării premiului din 2016, Sheku Kanneh-Mason a semnat un contract cu casa de discuri Decca, iar primul disc este cel pe care vi l-am oferit în februarie la CD Review, intitulat "Inspiration" și apărut în luna ianuarie a acestui an.
Ce ne poți spune despre acest album? Știu că ai făcut niște comentarii foarte interesante la momentul la care Radio România Muzical a difuzat în premieră acest album.
Este un album excepțional pe care îl recomand fără rezerve. El cuprinde lucrări din creația unor compozitori romantici sau de secol XX, unele fiind aranjamente pentru ansambluri camerale sau pentru violoncel și orchestră. Interpretând aceste lucrări, Sheku Kanneh-Mason demonstrează că este un artist matur care posedă un sunet particular, consistent și bogat în culori timbrale. În ceea ce privește alegerea repertoriului, aceasta este una mai puțin obișnuită alăturând piese miniaturale de Camille Saint-Saens, Pablo Casals, Jaques Offenbach, Bob Marley sau Leonard Coen, cu monumentalul Concert în Mi bemol major pentru violoncel și orchestră de Șostakovici - o lucrare complexă, de dimensiuni masive. Cred însă că această alăturare nu deranjează, dimpotrivă, este una inspirată, punând în valoare versatilitatea violoncelistului Sheku Kanneh-Mason.
Albumul Inspiration, parte a campaniei Radio România Muzical Discul anului 2018, poate fi ascultat oricând aici.