Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Începe Festivalul Internațional de Jazz de la Sibiu!
Între 17 - 20 mai va avea loc o nouă ediție a Festivalului Internațional de Jazz la Sibiu, un eveniment așteptat an de an, care se reconfigurează potrivit celor mai noi tendințe. Dar mai multe detalii ne oferă într-un interviu Simona Maxim, în calitate de director executiv al festivalului:
Întreaga Românie iubitoare de jazz cunoaște profilul, anvergura, longevitatea Festivalului Internațional de Jazz de la Sibiu. Cum ați prezenta, Simona Maxim, această a 48-a ediție?
Ediția 48 nu face o notă discordantă cu edițiile din ultimii ani. Festivalul de Jazz de la Sibiu înglobează din punct de vedere artistic enorm de multă culoare și diversitate prin proiectele muzicale pe care le prezintă - combinații eterogene care atrag, care creează o atmosferă deosebită. Prin asta cred că se distinge Festivalul de Jazz de la Sibiu în piața festivalurilor de gen din țară.
La Sibiu încurajați valorile tradiționale ale jazzului sau veți merge pe linia unui jazz experimental? Sunteți deschiși și de această dată în fața inovației, a avangardei?
Avem proiecte din ambele zone menționate de dumneavoastră. Avem un culoar clasic care reprezintă jazz-ul contemporan valoros de la noi din țară dar și la nivel european - vorbesc de proiecte precum KRiSPER din România, Sorin Zlat Quartet și, la nivel internațional, Pol Belardi (Luxemburg), formația NES, Balazs Balogh Quintet din Ungaria, un jazz contemporan, modern, puternic și extrem de creativ... Pe de altă parte, avem și proiecte care ne duc spre zone exotice - un trio fantastic, Brönnimann-Cissokho-Hason (Elveția, Senegal, Israel): sonorități africane, groove-uri orientale - toate, toate mixate în acest creuzet pe care îl oferă și îl generează muzica de jazz.
Niciodată, în 17 ani de când mă ocup de acest festival, concertele de la Sibiu nu au fost transmise la Radio. Anul acesta vom reuși să facem acest lucru în regim de parteneriat. Toți muzicienii și-au dat acordul pentru înregistrări, inclusiv pentru difuzarea acestora în rețeaua EBU.
Apare pe site-ul festivalului Sibiu Jazz Meeting - Promovarea jazzului românesc. Puteți să detaliați?
Este un program-pilot pe care noi l-am demarat anul trecut. Pentru prima dată în România, am organizat ca eveniment conex al festivalului de jazz - o serie de concerte de promovare pentru muzicienii români. Concertele sunt transmise live on-line pe tot ce este social media și promovate de către noi în rețeaua Europe Jazz Network - cea mai importantă rețea europeană de organizatori și promotori de jazz. Oferim astfel șansa artiștilor români de a-și prezenta muzica, de a atrage atenția asupra creației lor și, sperăm, de a fi invitați să concerteze mai mult în afara țării.
Înțelegem că nici de această dată nu i-ați uitat pe cei mici, prin programul Jazz for kids. Prin ce metode încercați să-i familiarizați cu această muzică?
Metoda principală, care se pliază în compania celor mici este jocul. I-am invitat pe artiștii care concertează în festival să se joace cu cei mici, o joacă creativă, incitantă, cu atât mai mult cu cât persoana care îi va conecta cu muzica este chiar percuționist - Andrei Marcovici (n.r. membru în Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, în Ansamblul Icon Art și în grupul Bourbon Jazz Unit). Copiii vor primi mici instrumente de percuție, vor fi îndrumați să le folosească
Cu alte cuvinte creșteți un nou public pentru Festivalul Internațional de Jazz de la Sibiu.
Sperăm.
Alte câteva nume cu care vă mândriți în această ediție...
Vom prezenta chiar în prima zi a festivalului un proiect deosebit, formația VEIN din Elveția, care-l va avea ca invitat special pe Rick Margitza - unul dintre cei mai importanți saxofoniști ai scenei jazzistice actuale. Un moment culminant va fi sâmbătă - ultimul concert al serii, va fi susținut de grupul francez NoJazz a cărui muzică înglobează soul, funk, anii 80, dar combinat cu ritmuri și sonorități electronice foarte actuale. Ultimul album al celor de la NoJazz îi are ca invitați pe Stevie Wonder și Maurice White. Duminică, în ultima zi a festivalului, prezentăm două proiecte deosebite; este vorba despre formația NES al cărei repertoriu trece cu ușurință de la jazz la soul, sonorități arabe și tonalități franceze - un melanj foarte atractiv. Și am decis să încheiem această ediție a Sibiu Jazz Festival în tonuri lirice susținute de un duo extraordinar, o muzică care merge la suflet; este vorba de Duo-ul Machado/Ithursarry - pian și acordeon.
Vă așteptăm cu drag la Sibiu în perioada 17-20 mai. Ne pregătim pentru o atmosferă plină de ritm, muzică bună...
Și o nouă locație, am înțeles.
Da, vă așteptăm în Piața Mare a orașului. Ultima ediție a Sibiu Jazz Festival care a avut loc în Piața Mare a fost în anul 1995. Publicul de atunci a trăit momente memorabile ascultându-l pe Jan Garbarek, în timp ce chiar în dreptul Turnului Sfatului era o lună plină imensă. Ne dorim să readucem și în acest an o atmosferă de mare calitate pentru publicul nostru. Vă așteptăm cu drag!