Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Stefan Geiger

Publicat: joi, 3 Mai 2018 , ora 15.24


Doamnelor și domnilor, am plăcerea să stau de vorbă în studioul Radio România Muzical cu dirijorul Stefan Geiger, cel care va conduce Orchestra Națională Radio în concertul de vineri seară.

Bine ai venit, Stefan Geiger!

Sunteți pentru a doua oară dirijor al Orchestrei Naționale Radio, cum ați regăsit orchestra la această a doua întâlnire?

Da, sunt pentru a doua oară în fața Orchestrei Naționale Radio. Se pare că sunt invitat doar cu ocazii speciale. Îmi amintesc că în urmă cu doi ani am realizat un proiect special cu Cavalerul rozelor.


Data trecută ați dirijat un inedit eveniment muzical și cinematografic, este vorba despre Cavalerul Rozelor, filmul mut, sincronizat cu muzica lui Richard Strauss. Cum ați simțit publicul prezent la acest concert?

Publicul a fost încântat. I s-a părut un proiect interesant, iar sincronizarea dintre ceea ce au văzut pe ecran și ceea ce au auzit la Sala Radio a fost o experiență plăcută pentru ei.


O să ofer un respiro muzical dirijorului Stefan Geiger, dar și ascultătorilor; este vorba despre o muzică dintr-un joc video, dirijată de Stefan Geiger la un eveniment din Germania - German Game Music Awards, din 2014. Ce este acest eveniment? Ce ne puteți spune despre acest eveniment?

Mă bucur că vorbiți despre acest proiect pentru că îl fac din tot sufletul, particip la el cu tot sufletul. Nu dirijez doar muzică de film ci și muzică din jocuri, am o activitate dirijorală completă. Ceea ce fac acum e mai mult un hobby. Prietenii mei mi-au vorbit în urmă cu ceva vreme - ei știu că sunt un om, de obicei, foarte curios - și m-au adus în această lume a muzicii din jocuri, nu acea muzică a anilor '80, care nu e de fapt muzică, sunt doar câteva sunete.


(...)


Înregistrarea pe care am auzit-o mai devreme este un exemplu foarte bun pentru ceea ce înseamnă concursul de muzică de jocuri din Germania, pentru că până în 2011 nu eram atât de conectat cu acest fenomen, nu eram foarte interesat de tot ce însemna muzica din jocuri. Odată cu acest proiect, m-am interesat și mai mult și am reușit să atragem în proiect și tineri compozitori - trei dintre ei la fiecare ediție, din 2012 și 2014 - compozitori care acum lucrează în această industrie a muzicii pentru jocuri.


Ce ne puteți spune despre programul concertului de vineri? De ce Game Music Concert?

Vom avea două părți în concertul de vineri. Un exemplu este SIMS, de la care tocmai am ascultat muzica. Alte exemple sunt Super Mario și Angry Birds. Această muzică, e clar, o ascultăm doar pe smartphone sau pe gamebox sau pe orice alt dispozitiv pe care te poți juca; e o muzică simplă, dar dacă aceste teme beneficiază de o orchestrație potrivită, dacă ele sunt așezate în partitură pentru orchestră simfonică așa cum trebuie, e clar că publicul se va bucura de ele. Iar în partea a doua a concertului de vineri, ajutați de proiecții video, vom asculta muzică în premieră, muzică scrisă acum pentru jocurile noi - evident, fragmente din acele muzici. Iar un youtuber celebru din Germania va fi pe scenă și se va juca pe muzica jocului Super Mario.


În noiembrie anul trecut la Universitatea Naționala de Muzică din București a avut loc un workshop pe tema Game Music condus de dumneavoastră alături de compozitorul Dominik Schuster câștigătorul German Game Music Awards din 2012. Cum a fost această această întâlnire cu tinerii compozitori români?

M-a bucurat întâlnirea cu tinerii dirijori, muzicieni foarte bine pregătiți și oameni foarte buni, foarte calzi.


În concertul de vineri veți interpreta câteva lucrări selecționate în urma acestui workshop. Nu-i așa?

În concertul de vineri vom cânta muzică rezultată din acel workshop. Avem trei muzicieni foarte bine pregătiți care au participat atunci.


Și aș putea să-i și nominalizez - Bogdan Pintilie, Ionuț Teodorescu și Victor Filip.

Vrem să-i prezentăm în concertul de vineri seară. Sunt muzicieni foarte bine pregătiți și ne-am bucurat că i-am întâlnit.


Ce urmează în agenda dumneavoastră de concert după vineri seara?

După concertul de vineri voi pleca în Brazilia pentru a dirija Orchestra Simfonică din Parana, iar programul de acolo va fi muzică din filme alături de o lucrare a lui Messiaen. Iată, sunt pasionat de muzica de film!


Vă urez succes pentru concertul de vineri seară la pupitrul Orchestrei Naționale Radio!

Interviu realizat de Gabriel Marica