Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu pianista Alexandra Dariescu
Orchestra de Tineret a Uniunii Europene a susținut duminică, 15 aprilie 2018, pe scena Ateneului Român, un concert prin care a sărbătorit împlinirea a 40 de ani de la înființare. Alături de tinerii muzicieni, s-au aflat pe scenă dirijorul Vasily Petrenko și pianista Alexandra Dariescu, cu care am discutat cu câteva zile înainte de eveniment.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră faptul că veți fi alături de ei cu acest prilej de sărbătoare?
Am primit această invitație cu foarte mult entuziasm pentru că Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, pentru mine, este un model de a vedea cum foarte mulți tineri din toate statele membre ale Uniunii Europene reușesc să lucreze împreună și să creeze ceva așa de frumos, așa de minunat, un lucru care este foarte inspirant pentru noi toți, mai ales în lumea de astăzi. Pentru mine, Orchestra Uniunii Europene arată cum foarte multe naționalități și foarte mulți tineri care provin din background-uri foarte diferite reușesc să lucreze împreună pentru un scop atât de nobil și atât de frumos. Este o mare bucurie pentru mine să concertez alături de ei și, bineînțeles, alături de maestrul Vasily Petrenko, cu care am cântat în trecut, și cred că va fi un prilej de sărbătoare minunat la Ateneu.
Ați cântat, într-adevăr, cu Vasily Petrenko în trecut. Cum este colaborarea cu dumnealui?
Este un dirijor pe care îl apreciez și îl respect foarte mult. Este foarte sever, mai ales pe repertoriul rusesc - asta este ceea ce am cântat în trecut cu dumnealui - dar este foarte inspirant în același timp, așa că de-abia aștept să concertăm împreună din nou. Știu că dumnealui a fost în România de multe ori, la Festivalul George Enescu, așa că va fi tare frumos.
V-ați oprit asupra Concertului nr.2 de Rahmaninov. În ce mod este special acest opus pentru dumneavoastră?
Concertul de Rahmaninov este unul dintre cele mai iubite, bineînțeles, și unul dintre cele mai dificile care există în repertoriul nostru pianistic. De ce ne-am oprit la Concertul nr.2 de Rahmaninov? A fost o alegere pe care am făcut-o împreună cu orchestra. Orchestra Uniunii Europene este în turneu la momentul acesta; știu că sunt în Emirate și au fost în toată Europa, iar concertul de la București este ultimul pe care îl susțin în acest turneu aniversar. Se aniversează 40 de ani de la înființarea acestei minunate orchestre, așa că a fost și repertoriul pe care acești tineri îl studiază și îl pot cânta și, bineînțeles, și pentru mine este un concert pe care-l iubesc și pe care-l am în repertoriu oricând. Anul trecut l-am cântat cu Orchestra Națională Radio și cu maestrul Cristian Măcelaru și, bineînțeles, cu London Philharmonic Orchestra, așa că este un concert care va merge uns pentru această ocazie.
N-aș vrea să încheiem acest interviu fără să ne spuneți câteva cuvinte despre debutul pe care-l veți avea săptămâna viitoare.
Da, debutul în America este cu Utah Symphony și cu maestrul Kazuki Yamada din Japonia. Este pentru prima dată când concertez cu orchestra în America - pentru că debutul solo l-am avut la Carnegie Hall acum câțiva ani. Mă bucur din suflet să cânt acolo. Săptămâna trecută am fost în Canada; publicul din America de Nord și din America este foarte, foarte călduros și foarte entuziast. De-abia aștept! Vom cânta Concertul de Grieg, în trei concerte în zile consecutive. iar cu maestrul Yamada de-abia aștept să cânt pentru că-l apreciez enorm și l-am văzut de multe ori în concert, dar nu am cântat până acum împreună.