Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Aniversare Radio România Muzical - dialog în cadrul emisiunii Perpetuum mobile
Violonistul Alexandru Tomescu, Andi Enache - Librăriile Cărturești, Răzvan Purcărea - Librăriile Humanitas și Cristina Comandașu, redactor șef Radio România Muzical, au fost invitații lui Lucian Haralambie în cadrul emisiunii Perpetuum mobile din 21 martie.
Primul invitat al săptămânii este violonistul Alexandru Tomescu. El va cânta la Park Lake Shopping Center din capitală într-un eveniment din cadrul campaniei "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Recitalul va avea loc sâmbătă, 24 martie, de la ora 18,00, ziua în care Radio România Muzical va împlini 21 de ani. Despre acest eveniment Alexandru Tomescu ne-a declarat:
"Ce altceva poate fi mai potrivit pentru a sărbători - cu atât mai mult cu cât este vorba despre o sărbătoare a muzicii clasice - decât muzica. Ea este cea care ne ridică spiritul și ne înveselește, așa că mă bucur foarte mult că am ocazia de a sărbători împreună cu colegii mei de la Radio România Muzical cei 21 de ani de existență ai postului și, mai mult decât atât, să marcăm un moment foarte important al acestei campanii Ascultă 5 minute de muzică clasică într-un mod mai puțin obișnuit. Și anume, aducând muzica clasică acolo unde ea poate nu este prezentă foarte des, într-un shopping mall - mai precis, Park Lake din București. Eu cred că este foarte utilă această scoatere a muzicii clasice din contextul ei de confort și aducerea ei acolo unde sunt oameni interesați să o audă, să o guste și să se bucure de ea."
Cristina Comandașu, înainte de toate, o să te rog să ne vorbești despre tot ce organizează postul nostru cu ocazia celor 21 de ani pe care-i sărbătorim.
Sunt mai multe evenimente pe care le organizăm. Sigur, este în primul rând acest recital al lui Alexandru Tomescu, într-un spațiu neconvențional. Mi-a venit ideea în momentul în care el a acceptat să devină ambasador al proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" - muzică clasică în înregistrări în spații neconvenționale, dar ar fi foarte bine să fie și muzică live adusă de Radio România Muzical în astfel de spații. Deja cred că evenimentul stârnește foarte mult interes. Desigur, Alexandru Tomescu este un nume foarte important și îi mulțumesc foarte mult că este alături de Radio România Muzical cu această ocazie. Apoi, am inventat un alt eveniment și de aceea îi avem alături de noi în această seară pe reprezentanții librăriilor Humanitas și Cărturești - Ziua Muzicii Clasice în Librăriile Humanitas și Cărturești. În toate librăriile din țară, pe 24 martie, discurile de muzică clasică se pot cumpăra cu 15% reducere. Este un mod de a mulțumi celor care ne ascultă și de a le oferi posibilitatea de a-și achiziționa acele discuri pe care le aud poate pentru prima dată la Radio România Muzical - de fapt, cu siguranță, la Radio România Muzical - , de a le cumpăra la un preț mai bun pentru a le avea acasă. Sigur, avem apoi înregistrările pe care le-am realizat anul trecut în cadrul concertelor aniversare ale Radio România Muzical - 20 de ani: Alexandru Tomescu, Luiza Borac, Alexandra Dariescu și Cristian Măcelaru. Și avem mesajele ascultătorilor noștri - le-am primit până astăzi pe site; deja am selectat câteva dintre cele mai frumoase. Cei de la Humanitas au ținut neapărat să premieze două astfel de mesaje și nu e doar un disc, sunt două box-uri cu cd-uri foarte interesante. Așadar, iată, prilejuri de a sărbători și, aș spune eu, să sărbătorim o viață pe care o petrecem alături de Radio România Muzical. Tu, Lucian, cred că știi foarte bine lucrul acesta. Pentru noi, cei foarte puțini, care însemnăm echipa Radio România Muzical - suntem o mână de oameni, 20 de oameni din echipa editorială care ținem în viață Radio România Muzical, alături de colegii noștri din partea tehnică - pentru noi, Radio România Muzical este pur și simplu viața noastră. Cred că și tu, Lucian, mare parte din timpul tău ți-l petreci aici, nu?
Exact.
Dar orele au o altă semnificație pentru noi. Noi suntem, cred, niște oameni fericiți pentru că facem lucrul acesta din pasiune. Fiecare dintre noi a început să studieze un instrument de la 5-6 ani, am făcut toți Conservatorul și am ales nu neapărat să cântăm la un instrument sau cu vocea, dar să facem ceva care cred că este la fel de important: să vorbim despre muzica clasică, să prezentăm muzica clasică, să o facem mai accesibilă celor care sunt astăzi. Noi ne gândim aici - eu, cel puțin, mă gândesc, dar și colegii mei, de asemenea, fac același lucru în fiecare zi - că este important să pregătim generația care vine. De aceea au fost inventate atâtea proiecte, de aceea există "Ascultă 5 minute de muzică clasică" cu această parte, foarte importantă pentru noi, din școlile românești. Este important să vină lumea la concerte, este important să asculte muzică clasică pentru că nu este un moft și noi, cei care lucrăm aici, știm. Nu este nici ceva de snobism, nu este nici ceva care ține de o viață din trecut, este realitatea concretă care ne spune că muzica clasică o putem asculta ore în șir pentru că ea ne relaxează și ne dă alt tonus spiritual. Muzica clasică este, de fapt, sumumul unei tradiții de bună calitate. Știu că poate nu mai e așa de important să vorbești despre tradiție astăzi, dar această tradiție face parte din noi și ar trebui să o păstrăm intactă și s-o transmitem mai departe copiilor noștri, ca și ei la rândul lor să facă lucrul acesta. Așa că, noi în fiecare zi sper că facem bine acest lucru. Eu le mulțumesc tuturor ascultătorilor care sunt alături de noi în fiecare zi.
Domnule Răzvan Purcărea, înainte de toate, o să vă rog să vorbim de Ziua Muzicii Clasice la Librăriile Humanitas. Cum a fost primită această inițiativă?
Senzația pe care am avut-o deja este că a fost foarte bine primită. Sunt deja oameni care așteaptă ziua de sâmbătă cu nerăbdare ca să profite, în sensul foarte bun al cuvântului, de această zi și, dincolo de clienți, chiar noi - colegii mei și cu mine - suntem foarte bucuroși că astfel de inițiative au loc pentru că nu ne dorim, și noi, decât să promovăm mai mult muzica clasică. La Humanitas e deja, de ani de zile, bine promovată. Noi suntem prezenți deja de patru ediții la Festivalul Enescu cu standuri bine aprovizionate și nu-mi face decât o mare plăcere că un astfel de eveniment poate mări frecventarea librăriilor și satisfacerea dorinței clienților de a-și cumpăra astfel de discuri, mai ales că la Humanitas - ca și la Cărturești, de altfel - oferta de muzică clasică e destul de bună pentru România. Sigur că nu ne comparăm cu Austria sau țările cu mare tradiție, dar oricum...
Tocmai pentru că ați vorbit de ofertă, o să-l rog pe Andi Enache să ne vorbească despre oferta Librăriilor Cărturești pentru această zi a muzici clasice.
Oferta noastă e probabil cam aceeași ca a librăriilor Humanitas. Cărtureștiul e prezent de atâta timp pe piață cu o ofertă la fel de bună ca a tuturor, probabil. Eu mă gândesc totuși că oferta noastră este foarte bună în sensul că avem foarte multă muzică clasică românească pe care putem să o promovăm. Și mă gândesc că, așa cum a spus colegul, s-ar putea să avem o ofertă mai bună decât a celor din Austria când vorbim de muzica clasică, de interpreții români, care sunt cotați foarte bine și în străinătate. Așa că toți cei care doresc să achiziționeze un cd sau un dvd cu aceștia pot veni oricând, iar în 24 martie, clar, e și ofertă - 15% reducere. E frumos, e interesant, mai ales că ea coincide cu aniversarea Radio România Muzical și este foarte bine! Deci, La mulți ani, Radio România Muzical pentru 24 martie - de ziua muzicii!
Cristina Comandașu: Mulțumim, domnule Andi Enache! Care sunt acești artiști români care pot fi găsiți pe rafturile dumneavoastră?
Andi Enache: Sunt cunoscuți! Unul dintre ei e Alexandru Tomescu, cu care ne vom întâlni și în ParkLake, unde va avea acel concert sâmbătă, pe 24 martie, de la ora 18.00 și unde cei care îl vor audia vor avea ocazia să ia și un autograf de la librăriile noastre - de la librăria Cărturești din ParkLake - după concert. Mai există Alexandra Dariescu, pe care o știți și care a fost invitată de multe ori în concerte în România, Luiza Borac, Tiberiu Soare, Horia Andreescu, Răzvan Stoica... Țin să vă reamintesc că în 2014, firma la care lucram și lucrez în continuare ca part-timer a câștigat premiul Discul de muzică clasică al anului cu discul de muzică clasică al Alinei Azario, un disc de debut, ceea ce spune multe.
Cristina Comandașu: Așa este. Acum, o întrebare pentru ambii noștri invitați. Ce discuri caută cu muzică clasică, în general, publicul din România? Să începem cu Humanitasul.
Răzvan Purcărea: N-aș spune că se caută cu predilecție mai degrabă ceva decât altceva. Cererea e destul de variată. Sunt clienți care doresc muzică preclasică, alții care își încep parcursul în ascultatea muzicii clasice cu clasicii - Beethoven ș.a.m.d. - și specialiștii, le-aș spune, care vin și te întreabă în mod precis de cutare disc, care a apărut nu știu unde... dar vrea Aida, dar nu în interpretarea aia, ci cu nu știu cine ș.a.m.d. Cu alte cuvinte, cererea e destul de variată și, din ce am remarcat eu, contează foarte mult, spre exemplu în timpul concertelor săptămânale ale Filarmonicii, unde noi avem stand la Ateneu, ascultarea unei anumite piese muzicale îndreaptă întotdeauna atenția spre acea piesă și întotdeauna lumea vine și întreabă "Aveți asta, ce s-a cântat acuma?" cu alte cuvinte, cererea e destul de variată și acoperă, aș spune, întreaga a ofertei de muzică clasică, de la preclasici și până la muzică contemporană.
Cristina Comandașu: Și la Cărturești cum este?
Andi Enache: În primul rând, depinde de situația în care se află cumpărătorul, de cultura, de unde se află ca novice sau ca expert al muzicii clasice. Cum spunea și colegul de la Humanitas, e clar că e în funcție de ce anume îți lipsește sau ce anume vrei să întărești cumva prin cumpărarea unui cd cu muzică clasică. Îmi pare bine să remarc într-un fel că în ultimul timp au început să se vândă compozitorii contemporani, pentru că există și o anumită parte a publicului care și-a dat seama că acești oameni care încă sunt în viață, majoritatea, pot avea contact cu ei, pot vorbi cu ei, pot lua legătura cu ei și pot discuta despre ce se întâmplă în opera lor în primul rând.
Cristina Comandașu: Aveți un exemplu concret? Ne puteți spune câteva nume de compozitori care sunt în situația aceasta?
Andi Enache: Da. Dan Dediu, Adrian Enescu - răposat, din păcate - știm foarte bine că a compus și muzică clasică, jazz, muzică pentru cvartet, corală... Oameni cu care te puteai întâlni pe stradă, pur și simplu, sau la diferite evenimente și discuta despre ce se întâmplă în muzica clasică contemporană.
Domnule Purcărea, ne vorbeați mai devreme de anumite tipuri de public - public în căutare de anumite tipuri de muzici. Care este în general comportamentul lor atunci când intră în librăriile Humanitas și caută înregistrări cu muzică clasică?
Cum spuneam, sunt cei cunoscători care vin și caută țintit sau știu exact ce caută și întreabă dacă găsesc sau nu. Dar, și voiam să insist asupra acestui aspect, sunt destul de mulți și în librărie și în timpul concertelor săptămânale care sunt doritori de informații și de îndrumări - nu neapărat ca un copil de clasa I la școală, dar care sunt curioși, întreabă, își doresc să afle - și asupra cărora, dacă recomandările sunt făcute decent și cu interes și cu relativă competență sunt foarte doritori să primească această informație și, de foarte multe ori, lăsând la o parte falsa modestie, am plăcerea sîă primesc feedbackuri pozitive. După un timp vin și-mi spun "A fost grozav ce mi-ați recomandat!". Deci, există și multă dorință a publicului de a merge mai departe și de a fi ajutat, ghidat, îndrumat - nu neapărat de profesioniști, că nu suntem - dar de persoane cu oarecare competență în domeniu.
Cristina, o să te rog să revenim la mesajele ascultătorilor noștri, mesajele care ne-au venit prin formularul special pentru ziua noastră, pentru Ziua Radio România Muzical.
Da, ne-au venit foarte multe mesaje. Sunt peste 70 de mesaje pe care le-am primit în câteva zile. Ceea ce m-a surprins este că sunt mesaje din zone din România unde nu se aude în FM Radio România Muzical, sunt mesaje venite și din afara țării - din America sau chiar de la Moscova - lucru care, de asemenea, este foarte interesant pentru noi. Am ales câteva mesaje dintre cele care mie mi s-au părut cele mai interesante - împreună cu colegii mei am făcut lucrul acesta - și aș vrea să vă citesc câteva dintre ele ca să vă dați seama cam ce crede publicul despre noi. Și faptul că publicul crede acest lucru despre noi ne dă nouă putere și speranță să mergem în fiecare zi mai departe.
Iată, de exemplu, mesajul Sandei Voinea din București: "Fiica mea adolescentă are în camera sa pornit radioul pe Radio România Muzical permanent. Temele și le face pe acest fond muzical. În mașină ascultăm Radio România Muzical. Iubim radio România Muzical. La mulți ani!"
George Staicu, tot din București: "Sunt branșat la Radio România Muzical de 20 de ani. Practic, nu pot fără voi. Pentru mine, muzica e hrană sufletească și stimulent spiritual în această lume complicată, chiar agresivă pentru oamenii normali. Uneori, muzica voastră e singurul motiv pentru care mă trezesc. Vă doresc mulți, mulți ani în nobila misiune pe care v-o îndepliniți cu atâta dăruire!"
Ne-a mai venit un mesaj pe care eu îl consider foarte special prin ceea ce spune, prin tematica lui, din partea lui Gabriel Mircea Spirescu: "În viața nu chiar cotidiană, având probleme de sănătate, în spital, ascultând Radio România Muzical am constatat influența benefică a muzicii simfonice sau camerale și relaxarea indusă de acestea în momente de restriște și de jale." Omul spune că dorește să se prelungească proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică și în spitale.
De asemenea, iată un mesaj care ne-a plăcut foarte mult și mie și colegului meu de la Humanitas; este semnat doar Cornel B, 40 de ani: "Mi-aș dori o țară armonioasă și funcțională ca Radio România Muzical!"
Și aș încheia cu un ultim mesaj al unui ascultător al nostru în vârstă de 30 de ani, Matei Constantinescu: "Zi de zi, dimineață de dimineață, primul lucru pe care-l fac după ce îmi opresc alarma de trezire este să pornesc radioul setat pe Radio România Muzical. Emisiunile foarte informative și selecția variată de muzică clasică și de coloane sonore îmi oferă exact doza de muzică bună necesară începerii până și celei mai dificile zile. De când am început să ascult cu dedicație emisiunile oferite de dumneavoastră, pot spune că mi-a fost lărgit atât orizontul cunoașterii muzicale, cât și rafinat aprecierea pentru muzica clasică. La cât mai mulți ani de activitate!"