Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu Radu Croitoru, manager Radio România Cultural
La categoria Muzică au fost făcute următoarele nominalizări: soprana Adela Zaharia pentru vocea excepțională și pentru reușitele ei, pianista Dana Ciocârlie pentru lansarea integralei pieselor pentru pian solo de Robert Schumann și compozitorul și poetul Adrian Berinde pentru albumul ARCAN împreună cu volumul de poezii Dumnezeu râde singur.
Detalii despre acest eveniment ne-a oferit Radu Croitoru, manager Radio România Cultural:
Sunt foarte multe gale culturale în România care servesc anumite zone ale culturii. De exemplu, există gale de film, gale de teatru, gale de muzică. Cred că unicitatea Galei Radio România Cultural este că pune accentul pe întreg evantaiul artelor românești. Avem opt categorii de premii pentru literatură, film, arte plastice, teau, muzică, știință, educație și, pentru prima dată în istoria galei am hotărât să dăm premiu pentru implicare civică, deoarece cultura este cea care se implică de una singură. Găsește zonele defavorizate unde e nevoie de cultură și se duce singură acolo, în special prin artiștii independenți din România și pansează rănile pe care societatea noastră le are în aceste zone. Așadar, avem opt premii pentru opt arte, plus trei premii speciale pe care le-am anunțat de ceva vreme. Sunt speciale, pentru că și 2018 este un an special. Cele trei premii despre care vă vorbesc sunt premiul Radio România 90, pe care îl vom acorda doamnei Tamara Buciuceanu, o figură iconică a Teatrului Național, premiul centenar pe care am hotărât să-l acorădm Universității Babeș Bolyai din Cluj și Premiul Excelența în Cultură, Filamonicii George Enescu din București. Anul acesta știm cu toții, Filarmonica împlinește 150 de ani de existență. Cam asta-i paleta noastră și prin asta cred că suntem unici, pentru că ne uităm, radiografiem și premiem tot ceea ce se întâmplă din punct de vedere cultural în România.
La categoria Muzică există trei nominalizări. Tot ceea ce vă pot spune despre această categorie, despre muzică, este că în fiecare an, dezbaterile în cadrul jurizării sunt foarte, foarte aprinse. E o categorie foarte disputată pentru că Radio România Cultural nu difuzează doar muzică clasică, ci și muzică pop, pop rock și așa mai departe. Și atunci există o bătălie foarte mare și când vine vorba de nominalizări și mai ales atunci când trebuie să scoatem din acele nominalizări, din joben, un câștigător. Iar când se bate jazz-ul cu muzica pop și cu muzica clasică este foarte, foarte greu să ne hotărâm.