Arhivă : Interviuri Înapoi

'Plastic - Rock Concerto' de Dan Dediu va fi interpretat la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 28 Februarie 2018 , ora 9.06
În cadrul stagiunii Filarmonicii George Enescu au loc joi și vineri, 1 și 2 martie 2018, de la ora 19:00, două concerte dirijate de Camil Marinescu. Orchestra simfonică a instituției va interpreta Concertul pentru vioară, flaut și orchestră de coarde semnat de Johann Sebastian Bach și Simfonia a IX-a de Franz Schubert. Programul cuprinde și o lucrare compusă de Dan Dediu, Plastic - Rock Concerto, pentru vioară, flaut și orchestră de coarde. Mai multe detalii despre lucrare, dar și despre celelalte proiecte ale compozitorului, din următorul interviu,


Joi și vineri, orchestra filarmonicii bucureștene interpretează o lucrare pe care o semnați, Plastic-Rock Concerto. Pentru aceia dintre noi care îl vor auzi pentru prima dată, cum ați descrie această lucrare?

E o lucrare pe care am scris-o acum vreo 10 ani, la rugămintea flautistului Ion-Bogdan Ștefănescu - care, iată, o reia și în această săptămână la Ateneu - nu numai pentru flaut, ci și pentru vioară. Este, așadar, un dublu concert care pornește de la ideea de a transfera câteva dintre însușirile muzicii rock în domeniul muzicii simfonice concertante. Caracteristicile rockului, din punct de vedere timbral, așa cum le văd eu, sunt folosirea chitarelor și a percuției. Pariul meu a fost să folosesc o orchestră de coarde, mai mult sau mai puțin extinsă, cu doi soliști - flaut și vioară - și care să reușească prin această muzică să stilizeze muzica rock, într-un fel mai special, fără să folosească ingredientele acesteia specifice de care am vorbit, nici chitara, și nici percuția. Lucrul acesta a însemnat că a trebuit să mă gândesc foarte mult la organizarea înălțimilor, la organizarea ritmică a discursului și sper să fi reușit ceva în genul plasticului (pentru că "rock" înseamnă piatră). Ceea ce am făcut eu este un fel de "piatră de plastic", de aceea am și numit-o Plastic-Rock Concerto. Așadar, o stilizare a muzicii rock în cadrul muzicii concertante de tradiție simfonică.


Cine va interpreta acest concert alături de Ion-Bogdan Ștefănescu, pe care deja l-ați amintit?

Alături de Ion-Bogdan Ștefănescu va fi Gabriel Voicu, la vioară și întreg concertul va fi dirijat de prietenul meu vechi, dirijorul Camil Marinescu.


Există alte proiecte componistice la care lucrați în prezent?

Da, tocmai am terminat o muzică de film mut, care va fi cântată în Israel, în două cinemateci, în luna martie. Este o comandă a ICR Tel Aviv, la care am lucrat cu mare spor și cu mare plăcere. Este vorba de un film mut din 1930, realizat de Ion Niculescu Brună și care a fost găsit în Arhiva Națională de Filme, despre Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu. O combinație de documentar și film artistic... Mi-a făcut mare plăcere să scriu muzica numai pentru două instrumente, vioară și pian. Cum am spus, această lucrare va fi prezentată în primă audiție la Holon și Ierusalim de către violonista Diana Moș și pianista Adriana Maier. Acum mă orientez spre două piese de orchestră, lucrez deja la Simfonia a V-a și am în proiect o nouă piesă de orchestră - Levante - pentru Orchestra Națională de Tineret.


Interviu realizat de Ana Diaconu