Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii 'George Enescu'
"Despre lumea în care trăim" este numele seriei de conferințe și dialoguri culturale și științifice găzduite de Ateneul Român și organizate de Fundația Humanitas Aqua Forte, începând de sâmbătă, 24 februarie 2018. Conferințele sunt susținute de specialiști și oameni de cultură de prestigiu, pe diverse teme de actualitate socială și culturală. Acesta a fost motivul pentru care Lucian Haralambie a dialogat cu Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu" și, în același timp, Invitatul Săptămânii în Perpetuum Mobile:
În direct prin telefon Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu". Bun găsit!
Bună seara! Mulțumesc pentru invitație.
La sfârșitul acestei săptămâni va începe la Ateneul Român seria de conferințe "Despre lumea în care trăim". Prima întâlnire cu publicul are loc sâmbătă, 24 februarie, începând cu ora 11:30, și îi are în prim-plan pe Horia Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu. Care este tema acestei prime conferințe?
Tema exactă se cheamă "Splendoarea Europei" - este titlul pe care și l-au ales conferențiarii - și e o temă care vrea să repună în discuție statutul civilizației europene. Într-o lume în care globalizarea înseamnă, de fapt, un melanj între diversele modele de civilizație - care nu întotdeauna înseamnă și un progres, o confirmare a valorilor modelului european - tema, în mod cert, va suscita un interes aparte. Cei doi conferențiari sunt figuri briliante ale elitei intelectuale românești și în mod cert va fi un regal pentru publicul care va fi în sală.
Proiectul este făcut împreună cu Fundația Humanitas Aqua Forte și se încadrează în proiectele pe care noi, la Filarmonică, le dedicăm celor 150 de ani de la primul concert simfonic și 130 de ani (pentru că anul acesta este un an multi-aniversar) de la inaugurarea clădirii.
Aș vrea însă să rămânem la seria de conferințe "Despre lumea în care trăim". Vorbim de patru zile de conferințe.
Sâmbăta și duminica sunt câte două conferințe, luni, marți miercuri - va fi câte una. Sunt șapte în total.
Care sunt ceilalți vorbitori? Cu cine se va mai întâlni publicul la Ateneul Român?
Rețeta este o conferință claică, un conferențiar... și o să-i spun pe cei care sunt în această postură. În partea a doua a conferinței este un dialog care e în maniera conferințelor Ateneului, un dialog între un intelectual român tot de calibru și conferențiar. Conferențiarii... Pentru debut, Liiceanu și Patapievici cu un dialog pe tema pe care v-am spus-o. Acesta este sâmbătă dimineață. Sâmbătă la ora 17.30 este un fizician - bănuiesc că în lumea fizicienilor este foarte cunoscut - Cristian Presur, care activează într-un centru de cercetări din Olanda, iar partener este Vlad Zografi.
Duminică, conferențiarul este Victor Ieronim Stoichiță - o personalitate în domeniul istoriei artelor din lumea universitară și academică europeană, confirmat și cu un statut care onorează cultura românească; el a fost numit recent titularul catedrei europene de la Collège de France. Partener - Andrei Pleșu, personalitate despre care nu trebuie vorbit prea mult, remarcabilă, așa cum o știm. Duminică seara, doctorul Martin Constantinescu. Tema va fi "Medicina secolului XXI"; partener - Gabriel Liceanu.
Pentru luni, o temă care cred că extinde aria de interes - "Sfârșitul globalizării". Conferința este prezentată de ambasadorul american Hans Klemm, iar ca partener de dialog în partea a doua este doamna Corina Șuteu, fostul ministru al Culturii. Este un istoric, Olivier Schmidt marți, iar miercuri Thierry Volton, care are o temă extrem de interesantă, "Starea lumii la începutul secolului XXI", una din vocile autorizate care privesc dezbaterea unei teme de interes pentru România - comunismul.
Aș vrea să revin acum la aniversările despre care ne vorbeați ceva mai devreme. Se împlinesc, așa cum spuneați, 150 de ani de la înființarea instituției pe care o manageriați, 130 de ani de la inaugurarea Ateneului Român - sărbătoriți recent - și, bineînțeles, Centenarul Marii Uniri. Care sunt proiectele Filarmonicii pentru a marca toate cele menționate mai sus?
Integral, stagiunea din acest an calendaristic va cuprinde mai multe evenimente legate de aceste aniversări. La sfârșitul lui noiembrie, la 30 noiembrie, va fi un concert dedicat Centenarului. La pupitru va fi Christian Badea. Patronajul concertului va fi cel al Guvernului României. Pe 15 decembrie, când chiar se împlinesc cei 150 de ani de la primul concert, orchestra și corul vor oferi un concert dirijat de Horia Andreescu, în care se încearcă și probabil se va reuși copierea programului cântat acum 150 de ani sub conducerea lui Eduard Wachmann. Mai este un concert, în 25 noiembrie, pe care noi îl dedicăm în mod special aniversării tuturor jubileelor legate de anul 2018 - 130 de ani de la construcție, 150 de ani de la concert, 110 de când Enescu urca pentru prima oară pe scena Ateneului și își dirija o compoziție proprie - Poema română. Din 1938 sunt 80 de ani de la inaugurarea frescei și tot o cifră rotundă de la debutul Festivalului Enescu. Pentru aceste toate evenimente pe care le-am menționat va fi un concert în 25 noiembrie și speranța e că va participa soprana Angela Gheorghiu.
Lunar, câte unul din concerte va fi dedicat acestor aniversări. Invitați - pentru că anul acesta veam și câteva nume mai speciale - Christian Zacharias, Foster...
În ce dată va concerta Christian Zacharias?
Aprilie. Foster, în stagiunea din octombrie. Va fi prezentă Elisabeth Leonskaja, Andrei Ioniță - violoncelistul premiat în Concursul "Ceaikovski", pianistul Daniel Ciobanu, laureat la Concursul "Rubinstein" de anul trecut, Elisabeth Sombart - o pianistă care e la al treilea concert în România și are și o legătură cu România, străbunicul ei fiind doctor Nicolae Leon, decanul Facultății de Medicină de la Iași, de la sfârșitul sec. XIX-începutul sec. XX.
Așadar, un calendar bogat în perioada următoare. Și, spre sfârșitul anului 2018, concerte importante la Ateneul Român. Domnule Andrei Dimitriu, vă mulțumesc foarte mult pentru prezența în Perpetuum mobile!
Cu mare plăcere!