Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Cursuri de măiestrie oferite de Școala Normală de Muzică din Paris - Interviu cu pianista Alina Pavalache

Publicat: marți, 20 Februarie 2018 , ora 14.53

Școala Normală de Muzică Alfred Cortot din Paris, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ muzical din Franța, oferă cursuri de măiestrie la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București, în sălile Ion Voicu și Alexandru Tomescu. Cursurile sunt susținute în perioada 19-21 februarie 2018, iar acompaniamentul este asigurat de pianista Verona Maier. Cursurile sunt deschise instrumentiștilor între 16 și 25 de ani, iar Școala Normală va acorda câte o bursă de studii la Paris pentru fiecare instrument (vioară și pian) în anul școlar 2018-2019 sau 2019-2020. Mai multe detalii am aflat de la coordonatoarea proiectului, pianista Alina Pavalache.


Noesis Enesco
organizează prima academie a Școlii Normale de Muzică din Paris la București. Aș vrea să încep prin a vă întreba ce reprezintă exact Noesis Enesco și care sunt principalele activități în care se implică.

Noesis Enesco este o asociație non-profit pe care am fondat-o anul trecut la Bacău. Ca prim obiectiv, are organizarea de masterclass-uri. Am început la Tescani în parteneriat cu Muzeul Național George Enescu, cu specificitate pentru repertoriul enescian și repertoriul francez.


Cum a luat naștere inițiativa de a organiza aceste cursuri ale Școlii Normale de Muzică din Paris la București?

Această inițiativă aparține doamnei Françoise Noël-Marquis, directoarea Școlii Normale, și mie personal. Aș dori să spun și, în același timp, să mulțumesc Școlii Normale și doamnei directoare pentru parteneriatul pe care l-a acordat Concursului Internațional de Canto Georges Enesco, pe care îl organizăm la Paris începând cu anul 2014. Iar Sala Cortot a Școlii Normale de Muzică este unul dintre locurile unde se desfășoară finala concursului. Vorbind despre muzicienii români, despre George Enescu, despre faptul că George Enescu, Dinu Lipatti și alți mari muzicieni români au cântat pe scena Școlii Normale de Muzică, a venit această idee de a rereprezenta Școala Normală de Muzică, care a fost instituția de învățământ-far, aș putea să spun, împreună cu Schola Cantorum, a muzicienilor români care au venit să studieze la Paris. Și am plecat din dorința ca tineri muzicieni români să profite de învățământul maeștrilor care predau actualmente la Școala Normală de Muzică și, în același timp, să cunoască și să recunoască această instituție.


Cum va arăta programul evenimentelor de la București?

Evenimentul începe cu un mic cuvânt de deschidere și de primire a participanților. După aceea, cei doi pedagogi - David Lively, pian și Florin Szigeti, vioară - vor asculta pe fiecare dintre candidați, iar după-amiază vor începe cursurile propriu-zise, care se vor încheia în jurul orei 16:30, miercuri, când, la ora 18:00, va avea loc concertul final, în deschiderea căruia cei doi maeștri vor interpreta partea I din Sonata a III-a de George Enescu.

Interviu realizat de Ana Diaconu