Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Prima ediție a Europe Now Festival - interviu cu violistul Theodor Andreescu și harpista Rosanna Rolton

Publicat: luni, 19 Februarie 2018 , ora 15.45
Asociația Culturală "Rute muzicale" reunește 45 de muzicieni din 11 țări europene în "Europe Now Chamber Orchestra" pentru prima ediție a Festivalului cu același nume. Aceasta va avea loc între 21 și 25 februarie 2018 la București și promite un concert-eveniment de închidere, în data de 25 februarie, la ora 19.oo, la Sala Radio.

Orchestra este formată din muzicieni din Austria, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova și România. Concertul de final va fi dirijat de maestrul Peter Stark, dirijor al EUYO (Orchestra de Tineret a Uniunii Europene), iar ca solist va evolua violoncelistul Alban Gerhardt, fondator M4UE (Musicians 4 United Europe) și solist-invitat al Berliner Philharmoniker.

Despre acest proiect, violistul Theodor Andreescu, președintele Asociației Culturale "Rute muzicale", și harpista Rosanna Rolton - solistă în concertul de închidere, au discutat cu Lucian Haralambie în cadrul emisiunii Perpetuum mobile de vineri, 16 februarie 2017:


Sunteți în studioul Radio România Muzical pentru a vorbi despre Festivalul "Europe Now", o serie care va începe în 21 februarie, organizată de Asociația Rute muzicale. Theodor, de ce o astfel de inițiativă?

Ca să exprim în cuvinte cât mai simple… Gândesc că ne aflăm într-un moment în care începem să ne pierdem identitatea europeană și consider că în această perioadă este foarte important să nu ne uităm valorile și să nu uităm lucrurile care ne leagă. Gândesc că Europa este un lucru clădit pe ajutorare reciprocă și gândesc, în același timp, că ar trebui să rămână în continuare astfel.


Vorbim de valorile europene. Trebuie să menționez - voi sunteți membri ai Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene și acest festival va fi realizat de 45 de muzicieni din 11 țări. De ce ai ales să organizezi astfel festivalul, tot cu tineri muzicieni europeni?

Sincer, de ce nu? Dar adevăratul răspuns este că nouă ne place să cântăm împreună și când cântăm împreună nu există țară, nu există graniță, nu există rasă, nu există sex, nu există absolut nimic. Este doar muzică. Și muzica nu cunoaște ură și cred că ar trebui să învățăm de la muzică cum să ne plimbăm prin viață și poate chiar și cum să ne menținem în societatea modernă.


Rosanna, de ce ai acceptat să faci parte din acest festival?

Deoarece orice șansă primesc pentru a cânta cu acești muzicieni din EUYO este o șansă pe care o accept cu mare plăcere.


Vei fi solista uneia dintre lucrări - Adagietto de Gustav Mahler. Câteva cuvinte despre această postură…

Este una dintre lucrările mele preferate și abia aștept să o cânt în concert.


Festivalul "Europe Now" va începe, spuneam, în 21 februarie. Unde anume? Care este primul concert?

Primul, la fel ca și cel de-al doilea concert, 21 și 22 februarie, vor avea loc la sediul Institutului Cultural Român, unde am pregătit câteva surprize. Am ales într-o seară să prezentăm harpa într-una dintre cele mai frumoase ipostaze muzicale pe care le cunoaștem noi și anume Trio Sonata de Debussy pentru vioară, flaut și harpă, Introducere și Allegro de Maurice Ravel pentru cvartet de corzi, harpă, clarinet și flaut, Frates de Arvo Part - o lucrare de o liniște extraordinară; sincer să fiu, aceasta este preferata mea, este pentru violoncel și harpă - și un aranjament la Dans macabre de Saint-Saens.


Și programul din 22 februarie, Rosanna?

Pe 22 februarie vom cânta Ciocârlia de Haydn (aceasta va fi interpretată de Cvartetul Solartis din care fac parte), o parte din Cvintetul de clarinet de Mozart, Păstrăvul de Schubert, care va fi cireașa de pe tort, și, ca un mic suvenir, alături de Simina Croitoru voi interpreta Pasacaglia de Handel-Halvorsen.


De asemenea, propuneți și două flash-mob-uri, lucru un pic mai neobișnuit la noi pentru că nu se întâmplă foarte des; publicul din România nu e obișnuit cu astfel de concerte. De ce această idee?

Flash-mub-ul este o modalitate foarte, foarte faină în care muzica poate să meargă la om. Noi ne-am obișnuit să chemăm oamenii în săli de concerte, ne-am obișnuit să-i scoatem din casă pe vreme frumoasă, rea - nu contează - și să-i aducem în niște cuști mai mari, mai spectaculoase, dar eu le consider tot cuști, și-i punem să stea pe scaun două ore și le zicem că acesta e adevărul. Aici cred că e o mică greșeală. Și de-aia ne gândim să mergem cu muzica la om și să aleagă singur: dacă-i place - rămâne și caută, nu-i place - poate nu-i momentul.


Rosanna, invitații festivalului sunt maestrul Peter Stark - dirijor al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, iar solist va fi violoncelistul Alban Gerhardt. Cum i-ați convins să se alăture acestui proiect?

Peter Stark tot timpul a susținut Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, un om care tot timpul și-a arătat plăcerea pentru a lucra cu tineri artiști valoroși ai Uniunii Europene, așa că putem spune că n-a fost nevoie de foarte multă convingere având în vedere că el iubește să facă acest lucru. Același lucru se poate spune și despre Alban. Amândoi consideră că este o oportunitate fantastică și o plăcere extraordinară de a cânta cu muzicieni care creează din pasiune.


Am vorbit de concertele din 21 și 22, vorbim și de ultimul concert, cel de la Sala Radio, din 25 februarie, de la ora 19.00. Din nou, o să vă rog să-mi spuneți care este programul acestui ultim eveniment și unde găsim bilete?

Programul acestui concert este alcătuit dintr-o lucrare ce se va afla în primă audiție mondială, scrisă de un prieten - Victor Savca, fost contrabasist al EUYO. Lucrarea se numește Children of Europe. Pot să spun că m-am bucurat enorm când i-am auzit titlul, neștiind ce vrea să facă.


Foarte potrivit pentru festival!

Clar! Concertul va fi urmat de Adagietto de Mahler; de-abia aștept să o ascult pe Rosanna cântând această bucată de liniște din creația muzicală pe care am mai auzit-o cântând-o în 2013 sau 2014 tot cu EUYO. După care va fi Concertul de violoncel în Re major de Haydn - solist Alban Gerhardt. Luăm o mică pauză și ne-am gândit ce final mai bun decât Eroica a lui Beethoven!


Timpul pentru invitații…

Vă invităm să veniți la concert și să urmăriți! Suntem foarte curioși ce părere aveți despre definiția noastră a Europei.


Rosanna, o invitație pentru public?

Vă rugăm să veniți! Credem că este ceva ce nu trebuie ratat și sunteți bineveniți!