Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Françoise Noël-Marquis: 'Dinu Lipatti este un personaj fundamental pentru Școala Normală de Muzică din Paris'
Școala Normală de Muzică "Alfred Cortot" din Paris, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ muzical din Franța, oferă un masterclass care va fi susținut la București, în perioada 19-21 februarie, de către profesorii Florin Szigeti și David Lively. Acompaniamentul va fi asigurat de pianista Verona Maier. Cursurile sunt deschise instrumentiștilor între 16 și 25 de ani, iar Școala Normală va acorda câte o bursă de studii la Paris pentru fiecare instrument (vioară și pian) în anul școlar 2018-2019 sau 2019-2020. Este recomandat ca fiecare participant să prezinte câte o lucrare din repertoriul francez.
Am discutat despre acest proiect, dar și despre relațiile de colaborare și prietenie - trecute, prezente și viitoare - dintre Școala Normală și peisajul cultural românesc, cu directorul instituției, doamna Françoise Noël-Marquis.
Ne onorează faptul că ați ales să oferiți, prin profesorii instituției pe care o conduceți, cursuri de măiestrie la București și chiar două burse de studiu pentru anii următori. Care este povestea acestei inițiative?
De fapt, acest gen de inițiativă face parte oricum din misiunea Școlii Normale, așa cum a fost ea gândită de Cortot. Misiunea noastră principală este de a face cunoscută muzica și cultura franceză în toată lumea. Ne-am dorit să relansăm colaborarea dintre Școala Normală și România, care a fost una foarte strânsă cu ceva timp în urmă. După cum bine știți, Dinu Lipatti a studiat la Școala Normală, George Enescu a fost profesor aici, iar relațiile s-au îndepărtat puțin după această epocă. Așa că vrem să le reînchegăm, iar Centenarul Lipatti a fost o primă etapă a acestui demers. Pentru a relansa relația cu România, ne-am gândit că cel mai bun mod de a începe este să reamintim sau să prezentăm pentru prima dată, după caz, tipul de învățământ pe care îl propune școala noastră, prin trimiterea de profesori care să susțină cursuri de măiestrie, iar mai apoi, prin facilitarea ajungerii în instituția noastră a studenților români merituoși.
I-ați putea descrie, în câteva cuvinte, pe cei doi profesori care vor veni la București, David Lively și Florin Szigeti?
David Lively este un pianist născut în Statele Unite, dar care s-a stabilit la Paris când era foarte tânăr, la 13 ani, pentru a studia la Școala Normală de Muzică. A fost, apoi, laureat al marilor concursuri internaționale, printre care Regina Elisabeta și Ceaikovski, și-a continuat cariera de concertist, iar astăzi este directorul departamentului de concurs de la Școala Normală și este invitat, în mod frecvent, să facă parte din juriile concursurilor internaționale.
Îmi imaginez că numele Florin Szigeti vă spune deja destul de mult, întrucât este român. A studiat muzica la Paris, obținând premiile de la secțiile vioară și muzică de cameră de la Conservatorul Național Superior. Este membru fondator al celebrului cvartet Enescu. A fost profesor la Conservatorul Național Superior, iar, de câțiva ani, iată, predă la Școala Normală de Muzică. Punctul comun este că sunt doi profesori, un pianist și un violonist, care susțin împreună foarte multe cursuri de măiestrie în străinătate și sunt ambii entuziasmați de întâlnirea pe care o vor avea cu tinerii muzicieni din București.
Așa cum spuneam și la început, veți oferi două burse de studiu în cadrul Școlii Normale pentru următorii doi ani. Care sunt criteriile care vor fi avute în vedere pentru selecționarea tinerilor muzicieni?
Cel dintâi criteriu este, în mod cert, nivelul. Școala Normală este o instituție de învățământ superior, acest lucru însemnând că trebuie să fie tineri muzicieni apți pentru a urma cursurile din învățământul superior. Apoi, aproape la fel de important este potențialul lor de a evolua; Școala Normală formează profesioniști, iar lumea muzicienilor este una dificilă, în care concurența este foarte mare, deci tindem să alegem muzicieni care se remarcă prin progrese rapide. Totodată, extrem de importantă este și motivația, întrucât programa Școlii Normale este foarte exigentă. La nivel instituțional, nu suntem deloc indulgenți. Pentru a vă da un exemplu, diplomele se obțin printr-un concurs în două etape, dintre care prima este eliminatorie, deci este foarte, foarte dificil. Așadar, trebuie să muncești mult, să îți dorești să te implici, iar dacă elevii nu sunt motivați, este foarte puțin probabil ca integrarea lor la Școala Normală să se realizeze cu succes. Trebuie să simțim că își doresc cu adevărat să studieze la Școala Normală. În plus, candidații ar trebui să cunoască limba franceză și chiar dacă nu o cunosc încă, să înceapă rapid să se pregătească, înainte de a ajunge, întrucât toate cursurile se derulează în limba franceză.
Iar selecția va fi realizată de cei doi profesori care vor fi prezenți la București?
Da, cu siguranță. David Lively este directorul de concurs al Școlii Normale, deci cunoaște perfect mecanismele de funcționare ale școlii și nivelul minim așteptat, deci are toată încrederea mea pentru a valida cele două burse.
Mi-ar plăcea să încheiem această discuție cu un subiect de mare interes pentru noi, pianistul Dinu Lipatti. În primăvara anului 2017, Școala Normală a sărbătorit centenarul nașterii sale printr-un eveniment amplu intitulat Omagiu lui Dinu Lipatti. Ce înseamnă numele Lipatti pentru Școala Normală de Muzică din Paris?
Dinu Lipatti este un personaj fundamental pentru Școala Normală de Muzică din Paris pentru că Lipatti a rămas, chiar și în zilele noastre, ilustrația perfectă a ceea ce încercăm să facem noi, ca instituție. În primul rând, reperarea de talente. Alfred Cortot a fost primul care a anticipat talentul imens al lui Dinu; cunoaștem cu toții povestea Concursului de la Viena. Lipatti a ajuns apoi la Școala Normală, la invitația lui Cortot. A studiat pianul sub îndrumarea lui Cortot și a lui Yvonne Lefébure, dar un lucru foarte important pentru noi este că nu s-a mulțumit numai cu studiul pianului. A studiat de asemenea compoziția, cu Dukas, și dirijatul, cu Munch. Deci nu a fost doar un muzician de geniu, ci și un muzician complet, lucru pe care ne dorim și noi - Școala Normală de Muzică -să îl realizăm cât mai bine.
Ca o concluzie, noi sperăm că aceasta este doar o primă etapă și că vom avea ocazia să dezvoltăm această inițiativă în anii ce urmează.
Înscrierile la masterclass se fac prin trimiterea unui scurt curriculum vitae și a unui extras video sau audio la adresa de email noesisrmm@gmail.com, până în data de 31 ianuarie 2018.