Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu domnul Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac

Publicat: marți, 16 Ianuarie 2018 , ora 11.03

Radio România Muzical, Forumul Cultural Austriac și Muzeul Național Cotroceni organizează miercuri, 17 ianuarie 2018, ora 19.00, concertul-eveniment Musical Bridges - punți între trecut și prezent, punți între culturi, un concert aflat sub semnul Centenarului României și al Zilei Culturii Naționale. Mai multe despre eveniment, dar și despre alte activități culturale am aflat de la Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac.


Domnule Thomas Kloiber, ne puteți spune care este misiunea și activitatea principală a Forumului Cultural Austriac atât în România, cât și în întreaga lume?

Forumul Cultural Austriac de la București, precum și celelalte forumuri din toată lumea, urmărește trei obiective principale ale Politicii Culturale Internaționale ale Austriei: În primul rând vrem să prezentăm Austria pe scena internațională ca pe o pe o nație creativă și inovatoare, care de-a lungul istoriei a fost diversă și de asemenea bogată din punct de vedere cultural și științific. Cum spunea celebrul compozitor austriac Gustav Mahler: "Tradiția înseamnă transmiterea focului mai departe, nu venerarea cenușii." Din acest punct de vedere, considerăm munca noastră a fi una inovatoare.

Al doilea obiectiv pe care îl urmărim este o contribuție proactivă la promovarea procesului de integrare europeană. Încurajăm statele membre ale Uniunii să se înțeleagă mai bine unele pe altele și încurajm apariția a noi inițiative culturale care pot defini mai bine identitatea europeană.

Cel de-al treilea obiectiv este acela de a stabili legături de comunicare și menținerea a păcii la nivel global, prin lansarea de inițiative interculturale și interreligioase care invită la dialog. Asta înseamnă un schimb intens de idei culturale și activități. Asta reprezentăm noi.


În 17 ianuarie, Forumul organizează, alături de Radio România Muzical, un important eveniment. Ce semnificație are acest recital?

În primul rând, să ai un concert la reședința oficială a Președintelui României, la Muzeul Național Cotroceni, este pentru noi o mare onoare și o mare oportunitate pentru Forumul Cultural Austriac din București pentru a contribui la acest dialog cultural pe care l-am menționat. De asemenea, dacă ne gândim la titlul acestui concert, 'Musical Bridges', punți muzicale, ne dăm seama că este vorba despre legături între zone diferite: trecutul și prezentul și România și Austria. Va fi un dialog cultural la un nivel foarte înalt, între premiata pianistă de origine română Raluca Știrbăț și celebrul violoncelist austriac Rudolf Leopold.

Un element important al acestui concert va fi premiera românească a Sonatei nr.1 pentru violoncel și pian de Constantin Silvestri, o lucrare deosebită redescoperită de Raluca Știrbăț. Biografia lui Silvestri este un exemplu perfect al rezultatelor minunate născute din schimburile interculturale. El a fost născut la București, fiul unei mame provenite din Boemia și un tată austriac.


Ce alte proiecte muzicale mai pregătește Forumul pentru anul 2018?

După cum știți, anul 2018 este unul special, plin de aniversări, nu doar aici pentru România, dar și pentru Austria. Pregătim o paletă largă de proiecte muzicale, începând cu un concert de muzică clasică la Arad, unde doi clarinetiști austrieci vor cânta alături de filarmonica din localitate. De asemenea, vom promova artiști din programul New Austrian Sounds of Music. Grupul Airborne Extended va lua parte la Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, unde vor susține workshopuri și vor reveni apoi în toamnă pentru a prezenta compozițiile noi care au rezultat în urma acestor workshopuri. Și acesta este un exemplu bun pentru a ilustra ce înțelegem noi prin dialog intercultural.


Acesta este primul an al dumneavoastră în funcția de director al Forumului Cultural Austriac de la București. Ce așteptări aveți vizavi de creșterea acestei intituții și a proiectelor sale?

Așteptările mele referitoare la acest Forum Cultural se axează mai mult pe dezvoltarea calitativă decât cantitativă. Trebuie să fim foarte responsabili și să ne comportăm ca atare în ceea ce privește resursele noastre financiare. Când vine vorba de promovarea aritiștilor austrieci, obiectivele noastre sunt unele ambițioase. Desigur, anul acesta vom marca cei 100 de ani de la instaurarea Republicii Austriece, sau 70 de ani de la semnarea declarației pentru drepturile omului, prin organizarea de evenimente, pe care le pregătim pentru a doua jumătate a acestui an, atunci când Austria va prelua președinția Consiliului European.

Interviu realizat de Radu Mihalache