Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Crăciun Simfonic în Centrul vechi - Interviu cu dirijorul Florin Totan

Publicat: marți, 19 Decembrie 2017 , ora 12.56

Orchestra Sinfonia București și dirijorul Florin Totan vă așteaptă în 21 decembrie la un concert special desfășurat la Teatrul de pe Lipscani. Cum arată pentru domnia sa această perioadă, ne-a povestit dirijorul Florin Totan:


Maestre Florin Totan, în perioada aceasta aveți o multitudine de concerte, o multitudine de evenimente, publicul vă poate vedea în mai multe locuri dar, în primul și-n primul rând, pe 21 decembrie ne oferiți un Crăciun Simfonic în Centrul vechi. Cum arată această perioadă pentru dumneavoastră?

Într-adevăr, a fost un decembrie foarte bogat. Pesemne că Moșul a văzut că am făcut niște isprăvi culturale în anul acesta și m-a cadorisit cu cinci concerte de Crăciun. Au fost trei concerte de Crăciun cu Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța, la invitația doamnei director general Daniela Vlădescu. Și aici e foarte interesant… între mine și dumneaei există o admirație reciprocă, dar de data asta mi-a spus "Florine, te invit! Te rog să vii la aceste concerte pentru că oamenii te-au cerut!" Deci, publicul din Constanța, pentru că eu am deschis stagiunea la ei în septembrie, l-au cerut pe Florin Totan pentru demersul cultural pe care-l promovează în concertele sale. Și acest demers cultural îl voi promova și la concertul de joi, 21 decembrie, de la Teatrul de pe Lipscani. Între aceste trei concerte și concertul din 21, de la Teatrul de pe Lipscani, s-a inserat și un concert foarte prestigios - invitație din partea Băncii Naționale a României. Revenim cu un Crăciun Simfonic în BNR, așa cum am mai făcut acum câțiva ani. Miercuri, 20, orchestra mea particulară, Sinfonia București, și subsemnatul susținem un concert privat la Banca Națională a României.

Revenind la întrebarea dumneavoastră… Da, în concertul de joi, 21 decembrie, la ora 19.30, îi invit pe toți bucureștenii - melomani și nemelomani - pentru că la asta se referă acest produs cultural al meu; vreu să-i aducem și pe acești oameni în sala de concert, la manifestările care impun civilizație și respect. Iar eu voi vorbi ca întotdeauna; vor fi informații din toate domeniile - muzică, filosofie, literatură, din marii duhovnici ai ortodoxiei ș.a.m.d. Și m-am convins, în toată țara - de la București la Baia Mare, de la Iași la Râmnicu Vâlcea și la Constanța - lumea este fericită la aceste concerte pentru că lumea are nevoie de informație din moment ce astăzi nu mai citește nimeni nimic. Acest concept al meu este un recurs la cultură, la lectură mai ales. Cultură poate sună prea pompos. Îi îndemn pe oameni să se întoarcă la lectura cea mântuitoare și să mai lase mobilul și facebook-ul cel împătimitor, cum spun eu.


Ce surprize muzicale putem aștepta în acest concert? Pur muzicale.

Acest concert al meu are două paliere: un palier "popular" și un palier pe care vreau să-l dezvolt în viitor, în care voi începe cu tematică fiecare concert. Acest palier popular înseamnă că voi oferi spectatorilor un fel de istorie a muzicii în 90 de minute - începând de la Mozart, care este și pentru mine Christosul meu muzical nu numai pentru Ceaikovski, este Zeusul panteonului meu muzical și spiritual, și ajungând până la Hora staccato, până la vestitul vals de Șostakovici, până la Valurile Dunării… deci, ce așteaptă lumea în aceste zile de Crăciun, urmând ca în anul viitor, sper, să încep acest produs cultural sistematic și tematic. Sistematic - o anume cadență de concert, un concert la o lună sau la o lună și jumătate. Și fiecare concert, cu tematică - pe un compozitor ș.a.m.d. Avem multe de spus.

Urez sărbători fericite și binecuvântate ascultătorilor prestigiosului dumneavoastră canal muzical! Doamne ajută!

Interviu realizat de Radu Mihalache