ACUM:
10.00
Grădina de... sunete
Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 11.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 11.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Seară poloneză cu vioară la Sala Radio' - Interviu cu Luiza Săvescu, reprezentant al Institutului Polonez din București

Publicat: vineri, 10 Noiembrie 2017 , ora 13.19
Astăzi, 10 noiembrie 2017, invitații Orchestrei Naționale Radio vor fi dirijorul Gerd Schaller și violonista Marta Kowalczyk, care vor evolua într-un concert realizat cu sprijinul Institutului Polonez de la București. Din partea acestuia din urmă, ne-a oferit mai multe detalii Luiza Săvescu, coordonator de proiecte culturale.


Institutul Polonez din București propune publicului evenimentul pe care l-ați intitulat Seară poloneză cu vioară la Sala Radio. Concertul este prilejuit de o dublă aniversare despre care vă invit să ne spuneți mai multe.

A fost dorința noastră de a marca aniversarea de anul acesta a 80 de ani de la înființarea primului institut de cultură poloneză la București. Este o descoperire pe care am făcut-o noi, institutul, care funcționează în forma actuală din 2001, destul de recent. Ne-a bucurat foarte mult. Tot în perioada respectivă a fost un punct de pornire al relațiilor culturale polono-române ceea ce, sigur, ne interesează foarte mult. Data la care are loc concertul, respectiv 10 noiembrie este practic ajunul unei zile extrem de importante pentru Polonia, din 1918 încoace, respectiv, cucerirea independenței.


Protagonistă va fi violonista poloneză Marta Kowalczyk.

Martha este pentru prima dată în România. O așteptăm cu multă nerăbdare, știm numai lucruri foarte frumoase despre ea și sperăm că interpretarea pe care ea o va da Concertului nr. 1 pentru vioară și orchestră de Karol Szymanowski să se înscrie, poate, în seria unor interpretări de referință ale acestei piese muzicale, care n-a fost întâmplător aleasă. Sigur, am discutat, am convenit lucrurl acesta, iar sugestia a venit și de la ea, de a interpreta această piesă. Presupun că o trăiește foarte bine, îi este foarte, foarte aproape.


În final aș vrea să vă întreb dacă se anunță și alte proiecte muzicale în agenda Institutului Polonez din București pentru viitor.

Noi promovăm cultura poloneză sub toate aspectele și încercăm să acoperim toate domeniile. Deci, chiar în perioada aceasta avem o formație de jazz polonez care este la Sibiu și anul viitor vom reveni în sălile de concert din România cu alte concerte simfonice sau chiar recitaluri.


Interviu realizat de Ana Diaconu