Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul Internațional 'Meridian' - ediția 2017

Publicat: luni, 6 Noiembrie 2017 , ora 14.39

O nouă ediție, a XIII-a a Festivalului Internațional "Meridian" propune publicului bucureștean începând de luni, 6 noiembrie și până duminică, 12 noiembrie, muzica nouă în formule camerale, prime audiții, muzică electroacustică, creații video, jazz, lansări de partituri și CD-uri cu noi creații și workshopuri de interpretare muzicală. Acestea sunt principalele atracții ale Festivalului Internațional "Meridian", organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică București și Muzeul Național George Enescu. Această a XIII-a ediție a Festivalului "Meridian" ne este prezentată în detaliu de compozitorul Ulpiu Vlad, directorul artistic al seriei:


Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Meridian 2017 începe cu o formație absolut excepțională, Cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii din Brașov; este o formație care studiază și care prezintă lucrările de cvartet la cel mai înalt nivel. Această formație poate să ne reprezinte în orice festival din întreaga lume. După părerea mea, cred că este punctul central al interpretării din acest festival.

Acum, o oglindă a seriei, o oglindă statistică ar suna cam la modul următor: participă 17 ansambluri consacrate care vor realiza 20 de concerte camerale și recitaluri; avem, de asemenea, 3 concerte cu orchestra - unul cu Orchestra Națională Radio și două concerte cu Filarmonica "George Enescu" sub conducerea maestrului Cristian Badea. Iată că un dirijor cu totul deosebit, de excepție, cu o carieră internațională impresionantă a venit către noi, ne-a înțeles. De fapt, el nu e la prima lui intervenție substanțială în susținerea muzicii românești. Suntem mulți care am beneficiat deja de interpretări de-ale lui fie în țară, fie în afara țării. La aceste concerte vor participa 78 de interpreți români și 4 interpreți străini. Sigur, dorința noastră ar fi să putem să mărim numărul interpreților străini, să aducem ansambluri valoroase care să stimuleze, care să creeze o competiție reală a interpretării, dar din păcate fondurile nu ne permit acest lucru.

Tot în cadrul festivalului sunt cântați 63 de compozitori români, 33 de compozitori străini; în total 115 creații ale compozitorilor români și străini. Sunt 30 de prime audiții absolute, 33 de prime audiții în România. Mai avem două workshop-uri, o lansare de partituri, o lansare de CD-uri; sunt partituri și CD-uri scoase de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. CD-urile sunt cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

De asemenea, pe tot parcursul Festivalului Internațional Meridian, Aula Palatului Cantacuzino găzduiește o expoziție generată de Luminal, un festival de artă, știință și tehnologie. Sunt lucruri interesante și foarte interesantă este colaborarea și deschiderea între cele două sectoare ale artei de elită, ale artei profesioniste.

Invitația pe care o lansez publicului este de a participa la cât mai multe dintre evenimentele acestui festival pentru că vor avea posibilitatea să se bucure de muzica zilelor noastre, de muzica adevărată, de muzica menită să înnobileze omul, să-l transforme, să-l ajute, o muzică extrem de benefică deși aparent complexă și cu probleme în receptare, lucru care o să vadă că nu este chiar așa cum se crede.

Declarație preluată de Lucian Haralambie