ACUM:
15.30
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Perpetuum mobile Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Prima ediție a Festivalului 'Ion Dacian'

Publicat: luni, 6 Noiembrie 2017 , ora 13.37
În perioada 8-12 noiembrie 2017, Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' organizează prima ediție a Festivalului 'Ion Dacian', proiect gândit ca un omagiu adus renumitului tenor român, prim-solist, regizor și director al Teatrului de Operetă din București. Prima ediție propune trei spectacole și un concert de arii și duete, evenimente desfășurate la Palatul Național al Copiilor și la Centrul Național de Artă "Tinerimea Română". Despre această nouă propunere a instituției ne-a oferit mai multe detalii soprana Bianca Ionescu, managerul teatrului:


Între 8-12 noiembrie, instituția pe care o manageriați ne propune un nou proiect - un festival ce poartă numele renumitului tenor român, prim solist, regizor și director al Teatrului de Operetă din București, Ion Dacian. Cum a apărut ideea acestui eveniment?

Acest festival a fost gândit demult de mine, dar și de cei care de ani de zile cunosc personalitatea marelui artist care merita să dea numele unui festival care să marcheze tradiția, profesionalismul anilor de glorie ai teatrului de operetă. Așa s-a născut și iată, el este la prima ediție. Vă invităm să deschideți porțile festivalului și să veniți și să vedeți ce am reușit să facem în această scurtă perioadă de când teatrul s-a reînființat după 1 ianuarie 2017.


Mai exact, ce spectacole ne propuneți în această perioadă și unde au ele loc?

Spectacolele vor fi în număr de 4. Pentru o primă ediție, atât am putut face, dar este foarte adevărat că el va fi în continuă dezvoltare și ideile nu ne lipsesc. Primul spectacol va avea loc pe 8 noiembrie. El are titlul de "Bonjour, bonne nuit, Paris!". El este un spectacol care de la început până la sfârșit propune o poveste în care sunt integrate câteva dintre cele mai frumoase chansonnette și sigur se strecoară, după cum vor vedea cei care vor ajunge la spectacol, și alte câteva abateri de la genul de chansonnettă, dar tot în sensul muzicii franceze. Al doilea spectacol va avea loc pe data de 9 noiembrie. El este "Liliacul" de Johann Strauss, în regia lui Mateo Mazonni și care, iarăși, propune povestea binecunoscută, dar care cu siguranță va încânta prin abordarea, nu atât modernă cât a influențelor din ultimii ani ai teatrului și este vorba de aceste proiecții care fac într-adevăr ca totul să plutească într-o lume de basm. Apoi, în data de 11 noiembrie, va avea loc un spectacol, la Tinerimea Română. Este practic un concert, cu câteva dintre cele mai frumoase arii de operetă și vor evolua pe o scenă mică, dar superbă, câțiva dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți ai Teatrului de Operetă și Music-hall "Ion Dacian". Iar în data de 12, când vom închide festivalul, spectacolul este "Victoria și-al ei husar", iarăși o premieră și unul dintre cele mai dragi spectacole ale noastre, care permite spectatorilor care n-au văzut la premieră acest spectacol, povești minunate petrecute așa cum se petrec ele în acest spectacol, în diferite colțuri ale lumii.

Cam atât pentru o primă ediție. Vreau să adaug că în spectacolul Liliacul invitații de la balul prințului Orlowski vor fi trei dintre cei mai promițători tineri, de care cu siguranță veți mai auzi. Este vorba de George Vârban, Alin Stoica și Alexandru Constantin, cu voci excepționale, cu voci care vor avea succes cu siguranță, pe scenele mari ale lumii. Vă așteptăm.


Interviu realizat de Lucian Haralambie