ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Eduard Stan

Publicat: miercuri, 18 Octombrie 2017 , ora 13.16

Pianistul Eduard Stan este în această săptămână solistul Filarmonicii 'George Enescu' din București. Despre revenirea în România și concertul de sub cupola Ateneului, ne-a vorbit artistul:


Domnule Eduard Stan, în această seară publicul are ocazia să vă vadă pe scena Filarmonicii "George Enescu", alături de orchestra acestei instituții și dirijorul Christian Badea. Cum este pentru dumneavoastră această reîntoarcere?

Am revenit cu mare drag în București, după ce am mai colaborat cu maestrul Badea acum 5-6 ani; am făcut împreună Concertul de Grieg și a fost colaborare minunată. Maestrul este foarte experimentat, este un supermuzician și un foarte bun acompaniator. Se simte și se vede peste tot că are o mare experiență și în domeniul operei. Este o mare plăcere, din nou, colaborarea cu dânsul.


Ne propuneți un opus ceva mai rar întâlnit pe scenele noastre - Concertul nr.3 de Ludwig van Beethoven. Cum ați ales această lucrare?

Am avut de ales între primele trei concerte de Beethoven; dintre acestea, do minorul op.37 mi s-a părut cel mai cu personalitate, de maturitate compozitorească deja. Și, în general, în consider pe lângă Concertul nr.4 de Beethoven… aceste două concerte sunt cele mai reușite.


Ce alte proiecte mai aveți pentru viitorul apropiat?

Pentru anul acesta mai am în calendarul meu niște proiecte împreună cu violonistul Remus Azoiței, cu care colaborez de aproape 20 de ani. Vom pleca împreună la Minsk în noiembrie și apoi mai departe pentru două concerte și în China, Beijing. Apoi mai am și un recital solo în memoria lui Lipatti. Fac o paranteză - am cântat anul acesta mai multe recitaluri omagiale la adresa acestui mare muzician și geniu român. Mă bucur că am aceste activități și pot să reprezint țara din care provin și cu darurile care mi-au fost date.

Interviu realizat de Radu Mihalache