Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Răzvan Stoica

Publicat: vineri, 4 August 2017 , ora 12.21

Filmul "Strad Style" se bucură de mare succes la festivalurile de profil din toată lumea, menționând doar Premiul I la Florida și la Polonia Film Festival, dar urmează și alte festivaluri de film documentar la care filmul a fost înscris. Am primit chiar aplauze la scenă deschisă. Am înțeles atunci când am vizionat împreună cu publicul de la festivaluri că nu este privit ca un film documentar clasic, depășind aceste granițe prin implicarea a lui Ștefan Avalos, regizorul filmului, în viața lutierului Daniel Houck, cel care a și făcut această copie după Guarneri del Gesu, vestita vioară a lui Nicolo Paganini. Așadar, Daniel Houck e cel care a produs vioara " Il Cannone" pe care am cântat în film și în turneele pe care le-am susținut pentru promovarea lui.

De asemenea, ne pregătim să lansăm filmul și în teatre și cinematografe pe plan internațional; undeva în luna noiembrie, sper eu, o să ajungem și în România.


Foarte bine! E o veste foarte bună. Aș vrea să reamintim publicului care este rolul tău în acest film și cât de multă muzică cântată de tine se aude acolo?

Toată coloana acestui film este făcută de mine împreună cu Andreea Stoica, pianista cu care cânt tot timpul...


Și sora ta.

… și sora mea. Mai avem și câteva trackuri cu Kamerata Stradivarius. Chiar la finalul filmului cântăm împreună cu Kamerata Capriciul 24. Tema principală a filmului este compusă de mine în stilul lui Paganini într-un fel, de asta și vioara aparținând lui Paganini - Il Cannone - și stilul nostru de a compune această muzică a fost într-un fel spre Paganini.

Discul pe care l-am înregistrat - Strad Style, cel care conține coloana sonoră a filmului se bucură și el de mare succes, înregistrând niște vânzări importante în ultima perioadă, odată cu promovarea acestui film. Deci, suntem pe un drum foarte bun.


Adică, ce înseamnă vânzări bune?

Am avut în jur de 2800 de download-uri în America și în Europa în ultima perioadă, ceea ce pentru muzica clasică e un număr foarte mare.


Am observat că în urmă cu câteva zile ai repurtat succese și undeva mai aproape de România, la Plovdiv.

Am fost invitați la festivalul Opera Open, la Plovdiv, într-un teatru roman; din câte am înțeles, are vreo 2000 de ani…


Și este unul dintre cele mai mari teatre romane de aici, din sud-estul Europei.

Exact. Și e o acustică absolut fantastică. Am fost invitați împreună cu Kamerata Stradivarius să susținem un concert, alături de patru soprane din Bulgaria. Am cântat și muzică de operă, dar și piesele noastre, ale Kameratei - Capriciul 24, La ronde des lutins de Bazzini, Kreisler… A fost un succes, într-adevăr!


Ce alte planuri mai sunt pentru vara aceasta și stagiunea care vine?

În stagiunea care vine vom ajunge cu Kamerata Stradivarius și în România și, sper eu, și în București cât de curând. Vom ajunge și la Chișinău cu Duo Stoica, chiar în septembrie, în Festivalul "Regina vioară"; pe 13 septembrie voi cânta împreună cu Andreea și, de asemenea, împreună cu Orchestra Națională a Moldovei. Apoi, în noiembrie, pregătim un turneu național, în sfârșit… Turneul Duo Stoica va avea loc anul acesta în 12 orașe. Așadar, așteptăm cu nerăbdare să revenim în țară.

Interviu realizat de Cristina Comandașu