Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Volkhard Steude, concertmaestrul Orchestrei Filarmonicii din Viena

Publicat: luni, 29 Mai 2017 , ora 9.37

Marți, 30 mai, de la ora 20:00, în Sala Mare a Ateneului Român, are loc primul recital din cadrul turneului pe care îl derulează în țara noastră Volkhard Steude, concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii din Viena și pianista Cătălina Butcaru. Ne este propusă o seară cu muzică semnată de Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms și Richard Strauss. În cadrul seriei vor avea loc alte două recitaluri: la Sala Thalia din Sibiu, miercuri, 31 mai, și la Filarmonica Banatul, Sala Capitol din Timișoara, pe 3 iunie. În acest an, turneul va cuprinde și un concert simfonic, programat pentru 2 iunie, cu orchestra Filarmonicii Banatul. Mai multe informații despre acest proiect am aflat chiar de la violonistul Volkhard Steude.


Între 30 mai și 3 iunie, veți susține un al doilea turneu în România alături de pianista Cătălina Butcaru. Cum a luat naștere inițiativa acestei a doua ediții?

Turneul de anul acesta a fost plănuit imediat după terminarea celui de anul trecut pentru că am fost primiți cu foarte multă căldură atât de audiențele din România, cât și de instituțiile organizatoare. A fost un turneu foarte plăcut, inclusiv locurile și sălile în care am cântat. Am fost foarte motivați să ne întrebăm când este următoarea șansă să ne întoarcem. Cătălina este cea care a avut ideea și a făcut acest proiect să funcționeze și, cu ajutorul contactelor din țara ei de proveniență, a realizat totul cu succes.


V-ați gândit să extindeți turneul și către alte destinații?

Problema constă în faptul că am un program foarte strâns cu orchestra în care cânt și nu este ușor să găsești o perioadă disponibilă mai lungă de 5-6 zile. Nu mă pot pronunța legat de viitor, dar de data aceasta vom avea un concert în plus la Timișoara, cu orchestra, unde vom cânta Concertul dublu de Mendelssohn, iar acest lucru i se datorează directorului de acolo.


Alături de Mendelssohn, pe care deja l-ați menționat, veți interpreta Beethoven, Brahms și Richard Strauss.
Ce înseamnă fiecare dintre aceste lucrări pentru dumneavoastră?

Ca violonist, ai întotdeauna lucrări favorite pe care iubești să le interpretezi și cred că orice violonist ar fi de acord că Sonata de Brahms este una dintre cele mai minunate muzici. Este prima dată când cântăm o Sonată de Brahms în România. În ceea ce îl privește pe Beethoven, am cântat anul trecut Sonata Primăverii și acum ne oprim la sora ei mai mare, Sonata Kreutzer. Eu și Cătălina nu colaborăm decât de doi ani, iar, cu excepția unui concert de pregătire pe care l-am susținut la Viena, toate lucrările pe care le prezentăm în România vor fi cântate pentru prima dată în această formulă. Piesa de Strauss este o fantezie despre opera Cavalerul rozelor; o capodoperă. Opera durează 4 ore, iar fantezia mai puțin de 10 minute, deci avem întreaga operă într-o formă concentrată.

Interviu realizat de Ana Diaconu