ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu acordeonistul Fernando Mihalache

Publicat: miercuri, 24 Mai 2017 , ora 14.30

Astăzi, 24 mai 2017, Orchestra de Cameră Radio se implică în festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi și prezintă, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, un concert ce va fi transmis în direct de la ora 19:00, la la Radio România Muzical. Participă percuționistul Alexandru Matei, clarinetistul Cristian Miclea și acordeonistul Fernando Mihalache, iar programul serii include o selecție de piese semnate de Petru Stoianov, Maia Ciobanu, Mihnea Brumariu, George Balint și Aurel Stroe, unele dintre ele în primă audiție absolută. Concertul pentru acordeon și orchestră de Aurel Stroe va fi prezentat în primă audiție românească de Fernando Mihalache, care ne-a oferit mai multe detalii în următorul interviu.


În această seară, în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi veți prezenta alături de Orchestra de Cameră Radio și de dirijorul Tiberiu Oprea, în primă audiție românească, Concertul pentru acordeon și ansamblu de cameră de Aurel Stroe. Spuneți-ne care este povestea acestei lucrări.

Este un concert destul de interesant și mă bucur că am ocazia să-l cânt aici în Săptămâna Internațională a Muzicii Noi. Este un concert scris de domnul Stroe pentru Pascal Quartet. Este o lucrare pentru acordeon și orchestră de cameră extrem de interesantă. E, practic, un omagiu adus lui Satie și acordeonului.


Ce provocări lansează acest concert atât din perspectiva dumneavoastră de solist, cât și în privința întregului ansamblu?

Este o lucrare extrem de interesantă prin ideile conceptuale care sunt propuse în ea. În prima parte sunt cinci mici corale care te țin tot timpul într-o stare de trezie, am putea spune, o stare de așteptare, dar care nu te scapă niciodată din gheare și te ține tot timpul treaz și atent. De asemenea, bizareria combinațiilor timbrale pe care le folosește; formularea de probleme și încercări de a găsi răspunsuri la diversele idei conceptuale pe care le propune în concert.


Cum ați putea descrie colaborarea cu dirijorul Tiberiu Oprea și cu muzicienii Orchestrei de Cameră Radio?

Mi se pare extraordinară. Sunt niște muzicieni absolut deosebiți. Iar despre Tiberiu Oprea am numai cuvinte de laudă; un dirijor foarte atent la detalii.


În final, aș vrea să vă întreb care este locul pe care îl ocupă muzica nouă, românească și nu numai, în repertoriul dumneavoastră.

Încerc să-mi îmbunătățesc repertoriul și să am cât mai multe lucrări din muzica nouă și sper că odată cu acest concert vor mai fi compozitori care vor îndrăgi acest instrument și vor scrie lucruri foarte interesante. Unul dintre compozitorii care a și scris mici lucrări foarte interesante este chiar directorul festivalului, domnul Dan Dediu.

Interviu realizat de Ana Diaconu