ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Alexandra Dariescu

Publicat: marți, 23 Mai 2017 , ora 12.07
Pianista Alexandra Dariescu poate fi ascultată mâine, 24 mai 2017, în cadrul Festivalului Internațional al Educației de la Iași. Concertul este programat de la ora 19.30, pe scena din fața Palatului Culturii. Mai multe detalii despre bucuria de a cânta acasă și despre alegerea repertorială am aflat chiar de la Alexandra Dariescu în următorul interviu.


Reveniți în orașul natal - Iași - pentru a concerta în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului Internațional al Educației. Ce înseamnă pentru dumneavoastră să cântați din nou acasă?

Este pentru prima dată când voi concerta cu orchestra în 15 ani, așa că mă bucur din suflet și este o onoare să vin înapoi la Iași și să concertez cu Gabriel Bebeșelea și cu Orchestra Filarmonicii din Iași. Când eram micuță cântam în fiecare an cu Filarmonica din Iași. Am copilărit ascultându-i și admirându-i pe toți din orchestră. Cu maestrul Bebeșelea nu am colaborat până acum niciodată, așa că de-abia aștept să cântăm împreună. Am auzit numai cuvinte frumoase și sunt sigură că va fi o colaborare pe măsură.


Să ne oprim puțin și asupra repertoriului. Ce v-a determinat să alegeți pentru concertul de mâine Rapsodia pe o temă de Paganini de Serghei Rahmaninov?

Anul acesta fiind Anul Rahmaninov și, după concertul de la Sala Radio, în aniversarea de 20 de ani de Radio România Muzical, unde am interpretat Concertul nr.2 de Rahmaninov, am spus că ar fi frumos să mențin spiritul Rahmaninov și m-am axat pe Rapsodie. Rapsodia este unul dintre concertele pe care am dorit să le cânt din tot sufletul când eram mică și țin minte că tata a copiat partitura și a legat-o într-o copertă foarte frumoasă, de piele maro, pe care o am încă și acum… a fost un vis de când eram micuță să cânt această piesă. Bineînțeles, am cântat-o peste tot, chiar și în Finlanda acum două săptămâni, și în Marea Britanie.


Spuneți-ne, în final, care sunt cele mai importante proiecte pe care le pregătiți pentru viitor.

Lunile următoare sunt extrem de aglomerate. Voi avea debutul cu orchestra în America și cu două orchestre în Canada; merg la Toronto și la Quebec. Am debutul în China - la Shanghai și la Beijing. Și concertez foarte mult în Marea Britanie, bineînțeles, dar și în întreaga Europă; sunt artist în reședință la Inselhof - o săptămână în Germania, unde voi susține două concerte cu orchestra (de Haydn și Rahmaninov); voi avea un masterclass și voi avea și un recital integral.

Interviu realizat de Ana Diaconu