Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Dominique Meyer - directorul Operei de stat din Viena - despre Gala Placido Domingo 50

Publicat: vineri, 19 Mai 2017 , ora 16.41

Directorul Operei de Stat din Viena este, din 2010, domnul Dominique Meyer, o personalitate legată de managementul cultural din Franța o lungă perioadă de timp, director al Operei din Paris, apoi - în Elveția - al celei din Lausanne. Vineri la prânz a avut amabilitatea de a răspunde solicitării Radio România Muzical pentru un scurt interviu despre gala prin care Opera din Viena aniversează cei 50 de ani de la debutul lui Placido Domingo pe scena sa.

Trebuie să îi mulțumim lui Placido Domingo, pentru că acest spectacol are loc pentru a-i mulțumi lui! Astăzi sunt exact 50 de ani de când el a debutat la Wiener Staatsoper și de atunci a rămas unul dintre interpreții cei mai importanți; întâi ca tenor, apoi ca bariton și în prezent și ca dirijor. A realizat nenumărate spectacole aici și a fost cu certitudine unul dintre cântăreții cei mai apreciați de către publicul Operei din Viena.

In programul acestei seri apar și cântăreți tineri dar și nume care figurează deja de mai mulți ani pe afișul instituției pe care o conduceți. Au fost alegerile Maestrului Placido Domingo ?

Desigur că am discutat cu el pentru a pune la punct toate detaliile: am căzut de acord asupra lucrărilor, apoi asupra ideii de a invita și câțiva dintre cântăreții care au câștigat concursul său Operalia sau care s-au numărat printre finaliști, așa că va fi un fel de combinație între cântăreți care îi sunt foarte apropiați - așa cum este de exemplu cazul tenorului Ramon Vargas (care, de altfel, și trăiește la Viena) sau sopranelor Ana Maria Martinez și Sonya Yoncheva, care sunt laureate ale concursului său. Apoi sunt artiști ai ansamblului de aici, alături de care a lucrat de multe ori, așa cum este - de exemplu - și un cântăreț român bine cunoscut: domnul Dumitrescu sau tineri cântăreți, așa cum este soprana noastră Maria Nazarova.

Știm că v-ați aflat și la conducerea altor importante teatre de opera din Europa; aș vrea să vă întreb dacă aveți amintiri deosebite legate de colaborarea cu Placido Domingo, la Paris sau la Lausanne...

Image result for opera bastille inauguration

La Paris, desigur, când am lucrat împreună la un eveniment cu adevărat foarte important: inaugurarea Operei Bastille în 13 iulie 1989. Eu eram directorul Operei pe atunci, iar el era unul dintre cântăreții importanți care au participat la acest eveniment, la această inaugurare! A fost un moment măreț nu numai pentru că marca deschiderea unui nou teatru, ci și pentru că președintele Republicii Franceze de atunci - Francois Mitterand - a invitat pentru acel spectacol 34 dintre colegii săi : în acea zi la Opera din Paris s-au reunit toate numele importante care dirijau destinele multora! A fost un concert cu muzică de operă franceză dirijat de Georges Pretre la care Placido Domingo a participat. Mai târziu - aici, la Viena - am lucrat mult împreună cu el. Primii pași în calitate de bariton i-a făcut la Opera din Viena, cântând - de exemplu - Simon Boccanegra sau Nabucco, sau interpretându-l pe Germont din Traviata (așa cum o va face și în această seară). In câteva săptămâni va cânta pentru prima oară tot aici Don Carlo!

Deci un nou debut la Viena pentru Placido Domingo! Este cu adevărat un fenomen al vieții muzicale actuale care merită o astfel de sărbătorire!

De fapt am putea realiza câte o gală în fiecare săptămână, căci sunt enorm de mulți cântăreți foarte legați de Opera din Viena și de istoria ei, dar până acum singura interpretă pentru care am mai pus la cale ceva similar este Edita Gruberova; și ea a avut o carieră îndelungată aici și îi vom serba cei cinzeci de ani la Opera din Viena peste câteva luni. Nu putem consacra câte o gala tuturor marilor cântăreți care au evoluat aici, dar pentru Placido era într-adevăr o absolută necesitate. Și nu este vorba doar despre această gală, ci mai sunt și două expoziții : una organizată de Muzeul Teatrului - situat la câțiva zeci de metri de Operă, în spațiul în care Beethoven a scris a sa Simfonie a III-a "Eroica" - și mai este o mare expoziție prin care se urmărește întreaga carieră a lui Placido Domingo aici, în foaierul Operei din Viena.

Așadar un eveniment complex, oferit și privirii și ascultătorilor. Spectacolul acestei seri poate fi urmărit și pe "peretele"exterior al Operei sau va fi destinat doar celor aflați în celebra dumneavoastră sală?

Nu, nu! Va fi difuzat și pe marele ecran pe care îl avem în exterior, va fi difuzat și de televiziune pe postul ORF 3.

Image result for Dominique Meyer - Placido Domingo Gala

Puneți la cale și alte proiecte împreună cu Placido Domingo, dincolo de acest afiș cu Don Carlo, rolul Rodrigo, de care ați amintit deja ?

Da, avem și alte planuri pentru stagiunile viitoare în care el este implicat cu regularitate. De altfel ne vom întîlni săptămâna viitoare pentru a decide ceea ce vom face în continuare în perioada 2019 - 2021. Dorim să continuăm cu el cu multă placere - este o încântare când este la noi, când este în această "casă" este o atmosferă cu totul specială deoarece simțim că teatrul trăiește și mai intens decât deobicei. In plus, când se află în oraș, Placido Domingo are o frumoasă tradiție a sa: vine în fiecare seară să asiste la reprezentații, se duce să salute și să felicite cântăreții, le dă sfaturi celor tineri. Este o personalitate de care te atașezi foarte tare din toate aceste rațiuni.

Anca Ioana Andriescu