ACUM:
20.30
Bucureștiul muzical de altădată
Despre timpuri de altădată și muzica acelor vremi.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Simina și Gabriel Croitoru, soliști ai concertului de la Sala Radio

Publicat: miercuri, 12 Aprilie 2017 , ora 9.51
Astăzi, 12 aprilie 2017, începând cu ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio ne propune un concert în Studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Române, din al cărui program fac parte Anotimpurile pentru vioară și orchestră de Antonio Vivaldi, Anotimpurile din Buenos Aires pentru vioară și orchestră de coarde de Astor Piazzolla, într-un aranjament semnat de Leonid Desyatnikov și, în încheiere, Simfonia I în Re major de Carl Philipp Emanuel Bach. Soliștii celor două cicluri de Anotimpuri vor fi violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, cu care am discutat în interviul ce urmează.


Deseară veți susține un concert alături de Orchestra de Cameră Radio și de dirijorul Gian Luigi Zampieri. Cum ați putea descrie colaborarea cu acești muzicieni?

Alături de Orchestra de Cameră sunt, aș zice, unul dintre obișnuiți, fiind unul dintre soliștii Radioului. Ceea ce pot să spun este că de fiecare dată ne redescoperim atât ca muzicieni, cât și ca programe. Chiar dacă, sigur, am mai cântat Anotimpurile lui Vivaldi alături de ansamblul pe care l-ați amintit, de data aceasta va fi un pic diferit, având în vedere că dirijorul Gian Luigi Zampieri a decis să nu dirijeze decât Anotimpurile de Piazzolla, unde va cânta Simina, iar la Anotimpurile de Vivaldi va asigura partida de clavecin. Este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Vivaldi și nu numai ale lui Vivaldi, ci din întreaga literatură scrisă pentru vioară. De fiecare dată găsești sau, cel puțin, eu găsesc noi valențe. Poate și sonoritatea viorii pe care cânt, vioara lui George Enescu își pune amprenta pe această interpretare. Cu siguranță va fi un concert reușit și sper ca publicul să fie de acord cu mine. (Gabriel Croitoru)


Despre concertul din această seară ne-a vorbit și cea de-a doua solistă, Simina Croitoru.

Colaborarea alături de tatăl meu este minunată. Nu am cum să spun altfel. E foarte interesant, cred că și pentru el, nu doar pentru mine și sigur și pentru public. Iar în ceea ce privește colaborarea cu domnul Zampieri, este o primă colaborare, deci un debut și eu cred că o să iasă foarte bine.


Încadrat de sonoritățile baroce ale lui Vivaldi și ale lui Carl Philipp Emanuel Bach ați ales să propuneți publicului bucureștean un opus de secol XX, Anotimpurile din Buenos Aires de Astor Piazzolla.

Cred că cele două feluri diferite de timbralități se potrivesc foarte bine. În afară de faptul că, evident, pornesc de la aceeași idee, de la anotimpuri., cred că ele se completează într-un fel, în sensul în care Piazzolla a încercat să continue, nu a făcut ceva cu totul diferit față de ceea ce făcuse Vivaldi înainte și atunci, din punctul meu de vedere, cred că pornește de undeva de la același principiu. Sigur, în alt stil și cu alte principii, dar ideea este aceeași. Și atunci pentru mine nu rămâne decât să redau ceea ce am înțeles eu ca o continuitate a ceea ce reprezintă Vivaldi mai înainte. Exact în ordinea aceasta va fi și concertul diseară, Vivaldi întâi și apoi Piazzolla.


Interviu realizat de Ana Diaconu