Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio

Publicat: vineri, 7 Aprilie 2017 , ora 11.52

Sâmbătă, 8 aprilie 2017 de la ora 19.00 la Sala Radio, o să ne amuzăm alături de Corul de Copii Radio care ne propune o poveste muzicală cu... bucluc! Parteneri de joacă ai copiilor muzicieni vor fi actorul Dragoș Huluba de la Teatrul de Comedie din București și... mai ales dirijorul Voicu Popescu.


Maestre Voicu Popescu, așteptăm cu nerăbdare concertul de sâmbătă al Corului de Copii Radio, care se anunță foarte interesant. Ați invitat un actor, aveți și instrumentiști și totuși titlul concertului este "Ce bucluc!". Cum v-a venit ideea?

Este unul din titlurile de pe afiș, piesa "Ce bucluc" scrisă de Dan Voiculescu acum foarte mulți ani, pe versuri de Marin Sorescu. E o lume… și încercăm să o redescoperim și să o oferim publicului în toată splendoarea ei, ajutați fiind de creațiile unor compozitori contemporani români.


Poate ne dezvăluiți ce lucrări mai conține repertoriul concertului...

Pornim destul de cuminte, să spunem așa, cu o Horă de șoareci a lui Paul Constantinescu, o lucrare care, la vremea aceea, când a fost scrisă, era lucrare de avangardă. Renumitul nostru compozitor care, desigur, s-a dedicat lumii bizantine cu tot ce înseamnă ea ca frumusețe, iată, aici își dezvăluie adevărata lui fire cred - un om cu un deosebit simț al umorului și care a căutat în poezia lui Arghezi un loc în care să-și exprime această înclinație. După aceea, George Balint, care a recurs la un limbaj mult mai colorat, să spunem, al compozitorilor contemporani… albumul din care face parte lucrarea pe care o prezentăm noi se cheamă "Din copilărie", iar noi am extras o piesă care se intitulează "Am o mâță și-un motan", o piesă care alternează ritmuri și sonorități de jazz cu incantații din folclorul copiilor. Dan Buciu ne-a compus în 2003 o lucrare - "Jocuri pentru pacea planetei" - și noi am luat din această lucrare prima parte pe care o legăm în mod voit de "Ofranda copiilor lumii" a lui Sabin Păutza, pentru ca totul să se termine într-un mare bucluc al lui Dan Voiculescu.


În partea a doua a concertului ați abordat o altă tentă...

"Coralia" Corneliei Tăutu ne aduce la un folclor stilat și prin lucrarea "Juxta crucem, lacrimosa" de Felicia Donceanu, aducem tributul nostru memoriei înaintașilor Corului de Copii Radio. Și acest "Hymnus" al lui Otmar Macha, compozitor ceh contemporan care îi învață pe copii că este mai importantă cartea decât arma… deci, "Hymnusul" lui Otmar Macha zic eu că este un punct culminant, după care prezentăm în primă audiție o lucrare a lui Rupert Lang, "Cantate Domino", o lucrare contemporană, dar cu foarte multă energie.

Nu pot să nu anunț aici și momentele-surpriză oferite de colaboratorul nostru, domnul Dragoș Huluba, de la Teatrul de Comedie, care ne-a ajutat să alcătuim puțin regia de mișcare a acestui concert-spectacol, dar, recunosc, nu vreau să vă dezvălui pentru că este un moment-surpriză și vreau ca spectatorii să-l savureze pe deplin.

Interviu realizat de Laura Ana Mânzat