ACUM:
19.00
Concertele Radio România Muzical
Înregistrări recente din fonoteca noastră.
Urmează: 20.30 Bucureștiul muzical de altădată Despre timpuri de altădată și muzica acelor vremi.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Philipp Scheucher

Publicat: vineri, 31 Martie 2017 , ora 9.36

Solist al Orchestrei Naționale Radio este în 31 martie 2017 tânărul pianist austriac Philipp Scheucher. Iată ce ne-a spus artistul despre prima sa vizită la București:


Philipp Scheucher, cum este pentru tine să te afli aici la București și să cânți la Sala Radio?

Este o onoare pentru mine să mă aflu aici și a fost o adevărată bucurie când am primit invitația de la Uniunea Europeană a Competițiilor Muzicale pentru Tineri. Este foarte plăcut aici la București, nu am mai fost până acum în România - orașul este foarte frumos, ieri am sosit în jurul prânzului și am apucat să mă plimb puțin și să văd câte ceva. Vremea este foarte frumoasă și, spre deosebire de Austria, unde parcă simți că vine primăvara, aici a sosit deja, seamănă puțin a vară.


Ce așteptări ai de la public pentru concertul din această seară?

În general sunt pur și simplu fericit să mă aflu aici, să cânt acest minunat concert de Mozart cu o orchestră și un dirijor de calitate. Pentru mine cel mai important lucru este să ne bucurăm de muzică și, de fapt, nu vreau să verbalizez nicio așteptare. Vreau doar să cânt, să mă bucur de public și sper că va fi și pe placul publicului, până la urmă.


Ce legătură personală ai cu Concertul nr.20 de Mozart?

Anul trecut, după o competiție la care am participat în Africa de Sud și unde am câștigat premiul al II-lea, a trebuit să pregătesc acest concert foarte repede, în două-trei săptămâni, dar într-un final a ieșit bine; l-am cântat și în orașul meu natal, Graz. Lucrul interesant este că e o lucrare foarte profundă și emoționantă și îmi place alura beethoveniană pe care o conturează Mozart în acest concert în re minor. Mai mult, mi-am scris propria cadență, sper să fie o mică surpriză, nu vreau să zic prea multe.


Ce proiecte ai în viitorul apropiat?

Recent am fost selectat să particip la Competiția Internațională Van Cliburn din Texas, un loc dificil de ajuns, au fost peste 300 de înscrieri și doar 30 de pianiști au fost selectați. Am un repertoriu imens de pregătit și dacă voi ajunge în semifinale, voi cânta și acest concert de Mozart acolo.

Interviu realizat de Radu Mihalache