ACUM:
19.00
Concertele Radio România Muzical
Înregistrări recente din fonoteca noastră.
Urmează: 20.30 Bucureștiul muzical de altădată Despre timpuri de altădată și muzica acelor vremi.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Lipatti between worlds' - expoziție ICR Viena

Publicat: joi, 2 Februarie 2017 , ora 13.28
Galeria ICR Viena prezintă începând de miercuri, 1 februarie 2017, o expoziție dedicată memoriei lui Dinu Lipatti care reunește imagini inedite realizate de muzicianul român. Fotografiile alb-negru recompun, asemenea unui joc de puzzle, atmosfera, mediul familial, personal, în care activitatea de pianist și compozitor a lui Dinu Lipatti s-a conturat și s-a desăvârșit. Imaginile, păstrate ca suport pe negative din sticlă, au fost prelucrate din punct de vedere tehnic și artistic cu ajutorul Școlii de Poetică Fotografică "Francisc Mraz" din București. Fotografiile au fost expuse în premieră în cadrul festivalului "Zilele Lipatti" din 2010, organizat de Radio România Muzical. Irina Cornișteanu, director ICR Viena ne-a vorbit despre această inițiativă:


Expoziția se intitulează "Lipatti between worlds". Această expoziție ilustrează cu imagini realizate de Dinu Lipatti preocuparea sa pentru mediul în care și-a trăit viața și atenția pe care a acordat-o oamenilor din jur, dar, totodată, o privire în oglindă ilustrată printr-un autoportret pe care Dinu Lipatti și l-a făcut, acest portret fiind conservat și restaurat.

Expoziția este deschisă începând din această după-amiază și până la sfârșitul lunii, fiind evenimentul central pe care i-l dedicăm lui Lipatti în luna februarie. Institutul Cultural Român de la Viena va organiza în acest an 12 evenimente dedicate lui Dinu Lipatti. Seria de evenimente a început în luna ianuarie, odată cu Ziua Culturii Române.


Ce urmează în cadrul acestei serii dedicate memoriei lui Dinu Lipatti?

Cele mai multe concerte vor fi în interpretarea unor tineri pianiști; câțiva dintre ei care studiază în Viena, la Conservator și la Universitate, dar avem și invitați din România, printre care și doi copii, care încă de mici au studiat pianul, unul dintre ei având și un talent deosebit de compoziție și i-a dedicat o lucrare lui Dinu Lipatti. Urmează ca în fiecare lună să vă ținem la curent cu evenimentele pe care le organizăm.

Interviu realizat de Lucian Haralambie