Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Sînziana Mircea

Publicat: miercuri, 23 Noiembrie 2016 , ora 11.41
Sînziana Mircea, una dintre cele mai active tinere pianiste de origine română, se află zilele acestea într-un miniturneu. Artista este absolventă a Școlii Superioare de Muzică și Dans din Koln și a Școlii Guildhall din Londra. De asemenea, aceasta este primul pianist român admis la Accademia Pianistica Imola "Incontri col Maestro" din Italia. Despre periplul său american am vorbit chiar cu muziciana.


Sînziana Mircea, zilele acestea te afli în Statele Unite ale Americii unde susții mai multe recitaluri. Cum este această experiență pentru tine?

Este o experiență minunată. Într-adevăr, acum sunt la Washington, unde duminică am susținut un recital la reședința ambasadorului României la Washington; un recital superb, cu muzica lui Enescu și nu numai, cu o audiență foarte, foarte caldă și o atmosferă de sărbătoare.


Punctul de maxim interes al acestui turneu al tău este debutul la Carnegie Hall.

Știți, e o glumă între muzicieni…Un turist a oprit un muzician pe stradă în New York și l-a întrebat: - Cum ajung la Carnegie Hall? Și răspunsul muzicianului a fost simplu. - Practice, practice, practice! Am urmat acest sfat și am studiat. Adevărul însă este că nu este prima mea experiență în America; am debutat aici la 11 ani, tot la Washington, apoi am avut un turneu de cinci recitaluri în cinci orașe americane la 14 ani. Acum doi ani am fost unul dintre bursierii admiși de Van Cliburn Fundation la Piano Texas Festival Academy, iar în această vară am participat în Miami International Piano Festival Academy, unde am și câștigat premiul de debut. Așa că, de la un eveniment la altul, s-au făcut mai multe conexiuni și a apărut și această oportunitate de a cânta la Carnegie Hall - nu orice repertoriu, ci am vrut neapărat să cânt Enescu cu ocazia celor 135 de ani de la nașterea marelui nostru compozitor. Așa că am ales două suite de Enescu - în stil vechi și op.10 - și apoi, în a doua parte a programului, Ravel, Bach, Mussorgski. Și toate acestea sunt cu o ocazie foarte specială. La fel ca la Washington, recitalul este dedicat Zilei Naționale a României.


Așadar, propui un repertoriu interesant publicului american. Cum ai fost primită până acum?

Până acum, foarte, foarte călduros. Am cântat și partea aceasta clasică, dar la Washington am introdus în program și propriile mele transcripții pe teme românești - Sanie cu zurgălăi, Trandafir de la Moldova, Hai, hai cu trăsioara sunt jucăriile mele cu care mă dezvălui publicului în altă lumină. Și atât românii prezenți în sală, cât și americanii au apreciat foarte mult.

Interviu realizat de Radu Mihalache