ACUM:
22.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Vlad Mateescu despre o nouă ediție Ploiești Jazz Festival

Publicat: marți, 22 Noiembrie 2016 , ora 13.35

Ploieștiul este locul în care s-a desfășurat primul festival de jazz de la noi din țară, în 1969 - ceea ce va deveni, mai târziu, Festivalul de Jazz de la Sibiu. Acum vorbim din nou despre Ploiești Jazz Festival. A ajuns la cea de-a XI-a ediție; deja a avut loc deschiderea oficială, în 16 noiembrie, într-un spațiu neconvențional - Ploiești Shopping City, însă concertele propriu-zise vor începe din 23 noiembrie, pe scena Filarmonicii "Paul Constantinescu".

Detalii ne oferă directorul Filarmonicii, de asemenea directorul "Ploiești Jazz Festival", domnul Vlad Mateescu:


Mulțumesc din suflet pentru invitație și pentru tot ceea ce faceți în România pentru a promova arta și cultura și, bineînțeles, frumosul. Este un festival complex, așa cum ați spus. În Ploiești a fost prima ediție… de altfel, a fost și primul club de jazz din România, în '67, dacă nu mă înșel, iar în '69,'70 au fost primele ediții ale acestui festival, urmând să fie "mutat" din cauza regimului comunist la Sibiu. Câțiva ani mai târziu a revenit la Ploiești, acum fiind cea de-a XI-a ediție - o ediție foarte complexă, cu foarte multe evenimente care au avut loc deja pe parcursul a două săptămâni. Vom deschide un festival cu o zi în plus față de anul trecut și față de toate timpurile. Între 23 și 27 noiembrie sunt cinci zile de festival cu 11 concerte plus un masterclass, plus concerte educative pentru jazzmeni. Avem o deschidere monumentală cu jazz simfonic avându-l ca dirijor pe maestrul Sabin Păutza.


Aceasta ar fi nota distinctă a festivalului.

Exact! Jazz-ul simfonic este deosebit, mai ales că, din nou, la a doua ediție, piesele care vor fi în concert au fost scrise special pentru acest festival. Vom avea joi, 24 noiembrie, două concerte cu Nicolas Simion Quartet și Emil Bâzgă Quartet și un masterclass. Vom avea vineri acel concert educativ cu Irina Sârbu, Puiu Pascu și frații Parghel, urmat de Lucian Ban seara, Cristian Soleanu Quartet și vom închide seara cu Rareș Totu. Sâmbătă vom avea o seară de etno jazz cu Stephane Tsapis Trio (Franța și Grecia). Seara se va încheia cu Irina Sârbu și Ethnotic. Duminică va fi un regal - "Dock in Absolute" din Luxemburg, Mircea Tiberian Quartet și "Swing Shouters" din Franța; cei care vor închide acest festival într-un show adevărat.


Dacă ar fi să caracterizați într-o frază Ploiești Jazz Festival, care ar fi aceasta?

Eleganță, rafinament, show, spectacol, distracție, bună dispoziție, filarmonică.

Interviu realizat de Marina Nedelcu