Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Șerban Mereuță - din 15 noiembrie, la Iași – o nouă ediție a Festivalului de Cvartet

Publicat: marți, 15 Noiembrie 2016 , ora 16.27
Domnule Șerban Mereuță, în primul rând e de mirare și de salutat faptul că un festival de cvartete de coarde există în România și că a ajuns deja la a treia ediție. Pe această premisă, v-aș ruga - în calitatea dumneavoastră de director artistic - să ne spuneți care este povestea acestui festival și ce scop are el? Se adresează unui public deja format sau este un festival pe care publicul ar trebui să-l merite?

Sigur c-am să-ncep întâi cu povestea. Povestea începe demult, începe în 1974, când Cvartetul Voces dădea primul concert - în luna aprilie, la Iași. Apoi, acest cvartet a reușit să se impună în lumea muzicală internațională și, evident, națională printr-o activitate de invidiat, absolut meritorie, cântând pe cele mai mari scene ale lumii, reușind niște performanțe interpretative unice. Datorită dumnealor, o seamă de tineri instrumentiști a devenit interesată de cvartetul de coarde și de muzica de cameră în general; în așa fel încât cvartete precum Gaudeamus (care-și desfășoară activitatea la Brașov), Ad Libitum și Giocoso (actualmente, la Viena) au reușit la rândul lor să intre în circuitul mondial prin premii internaționale și prin concerte foarte importante. Așa că la Iași s-a creat un public care își dorea foarte mult muzică de cameră și, iarăși trebuie să subliniez, cvartet în special. Vă dați seama că două cvartete precum Voces și Ad Libitum activează suprapus de aproape 25 de ani - Vocesul de 45 de ani - în Iași, cu concerte interesante. Gândiți-vă că aici s-au întâmplat vreo cinci integrale Beethoven, o integrală Bartok, integrală Mozart, Brahms ș.a.m.d.


Fără îndoială, Iașul este capitala României din punctul de vedere al cvartetului de coarde.

Așa s-a spus și îndrăznesc să cred că rămâne și pe mai departe capitala muzicii de cameră. În condițiile astea era previzibilă cumva apariția unui festival de cvartete. Ideea îi aparține în totalitate maestrului Bujor Prelipcean, primul violonist al Cvartetului Voces și, totodată, directorul general al Filarmonicii "Moldova" din Iași. Proiectul a fost dospit o vreme și, până la urmă, acum doi ani s-a întâmplat ediția I, în 2014. Evident că Iașul, publicul care ne-a însoțit atâta timp meritau un asemenea festival.


Cum arată la această ediție, a treia, festivalul, într-o formulă nu foarte extinsă ca număr de concerte, dar cu programe cu totul și cu totul aparte, cu lucrări care nu știu cât de mult sunt cunoscute și este bine că sunt prezentate - așa cum se întâmplă cu Ginastera, spre exemplu, în programul de marți, 15 noiembrie?

Ca să vă vorbesc despre ediția de anul acesta, dacă-mi permiteți, aș vrea să fac un pic referire la celelalte ediții; în ideea în care am dorit ca întotdeauna ca programele să fie interesante și diverse, în ediția I, Cvartetul Giocoso a interpretat Mozart, Ernst Krenek și Mendelssohn, Cvartetul Gaudeamus a interpretat Cvartetul de Grieg op.27 și Șostakovici op.73 nr. 3, iar Ad Libitum a cântat în a treia seară Mozart, Webern - Langsamer satz și Schubert - Fata și moartea. În ediția a doua s-a cântat Enescu - Cvartetul op.22 nr. 2 și Sibelius - Cvartetul op.56 "Voces Intimae" - asta a făcut-o Al Libitum. Apoi, Haydn, Mozart, Beethoven - Cvartetul Passione și Cvartetul Tiberius de la Filarmonica din Tg. Mureș a cântat Mozart, Weber, celebrul Adagio și Beethoven - Cvartetul harpelor. Iată că era cumva normal ca și ediția de anul acesta să fie la fel de interesantă. Sigur că Mozart nu poate lipsi dintr-un program de concert și, astfel, Cvartetul Henschel va cânta marți Cvartetul op. 22 în Si bemol major, Ginastera - Cvartetul nr.1 și Beethoven - Cvartetul op.131, un monument muzical. Iar Cvartetul Ad Libitum - Haydn, op.3 nr. 5 "Serenada", Beethoven - Cvartetul op.18 nr.4 și Cvartetul de Ravel. Și, v-aș contrazice, dacă-mi permiteți…


Vă rog!

Lucrările… mai puțin Ginastera care sigur că e o noutate pentru noi toți, dar restul muzicii pe care am propus-o în toate edițiile e cunoscută de publicul ieșean. În acest răstimp de 45 de ani, iată, de când Vocesul a tot concertat în Iași, și apoi Ad Libitum, aceste lucrări au mai fost prezentate și, în orice caz, cred că sunt lucrări care fac parte din fondul de aur al repertoriului de cvartet și care sunt prezentate publicului cu mare drag.


Un gând al dumneavoastră și despre invitații serii de marți, 15 noiembrie.. Nu știu cât de mult sunt cunoscuți de iubitorii de muzică de cameră din întreaga țară, însă pentru dumneavoastră cu siguranță Cvartetul Henschel înseamnă foarte mult.

Înseamnă mult. Sunt niște prieteni dragi, cu care ne-am cunoscut acum 21 de ani la Concursul de la Evian și astăzi chiar am avut o mare, mare bucurie să-i revăd după atâta timp. Sigur că le-am urmărit cariera și am știut tot timpul ce se întâmplă cu ei. Astăzi ne-am întâlnit, ne-am îmbrățișat după 21 de ani de parcă ar fi fost ieri ultima dată când ne-am văzut. E un cvartet care prin simplul fapt că activează de 27 de ani spune multe...


Într-adevăr.

… despre calitatea lor. Instrumentiști desăvârșiți care, cu siguranță, vor face deliciul spectatorilor.


Domnule Șerban Mereuță, vă mulțumesc mult pentru aceste date. Vă dorim săli pline cu ocazia Festivalului de Cvartet de Coarde de la Iași, ajuns la cea de-a treia ediție și suntem alături de dumneavoastră ori de câte ori veți face ceva în contul muzicii de cameră!

Mulțumim din suflet pentru interes și vă așteptă, poate, la următoarea ediție să fiți prezenți împreună cu noi, aici, la Iași.


Interviu realizat de Ștefan Costache