Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Irina Iacob, coordonator de programe în cadrul ICR

Publicat: joi, 3 Noiembrie 2016 , ora 14.38
Tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani sunt invitați de ARTEXIM și Institutul Cultural Român să participe la selecția anuală pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO). Audițiile vor avea loc pe 19 noiembrie 2016 la București. Termenul limită pentru înscriere este 13 noiembrie 2016. Detalii în interviul următor.


Care sunt beneficiile pe care le oferă participarea la preselecția pe care o organizați și ce avantaje poate avea un interpret, devenind membru în Orchestra de Tineret a Uniunii Europene?

Beneficiile sunt multiple - chiar și participarea în sine la preselecție, care poate fi un fel de antrenament pentru tinerii muzicieni. Face parte din cariera lor viitoare să se prezinte la o preselecție, să-i facă față cu brio și să câștige, de ce nu!? Odată ce vor fi selecționați în cadrul Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, vor avea parte de un program extraordinar. Există o sesiune de pregătire de două săptămâni în Austria, la Grafenegg, în care vor avea parte de profesori veniți de la cele mai mari orchestre europene. Vor avea parte de sesiuni de pregătire nu numai în domeniul muzical, ci și în domenii conexe, de pildă un stagiu despre statutul de muzician în această eră digitală, ce înseamnă lucrul acesta și cum te promovezi. După această sesiune de pregătire vor pleca într-un turneu de trei săptămâni, sub bagheta unor dirijori renumiți. Pentru turneul de vara viitoare principalul dirijor este Vasily Petrenko. Anul trecut au avut o serie de concerte în mai multe țări europene - la Berlin - Konzerthaus, la Amsterdam - Concertgebouw.

Dincolo de experiența cu această orchestră, cu turneul de vară pe care-l organizează, există o mulțime de alte oportunități ca membru în această orchestră, cum ar fi aceea de a câștiga premii - sunt cinci premii pe care orchestra le oferă anual membrilor săi care se remarcă prin anumite talente și abilități. Există, de asemenea, șansa de a participa la concursuri pentru alte orchestre, cum a fost cazul lui Andrei Mihăilescu, care a câștigat un contract de un an cu Orchestra Budapesta. Și chiar și după momentul în care vor cânta cu orchestra și nu vor mai fi membri ai acesteia, există ocazia de a reveni alături de orchestră, într-un program dezvoltat începând cu vara aceasta, în care foști membri ai orchestrei revin la Grafenegg în perioada de pregătire pentru a-i instrui pe mai tinerii lor colegi din orchestra campusului.

Există oportunități și pentru cei care nu vor câștiga selecția, dar care sunt anunțați ca rezerve sau care primesc încurajări din partea comitetului de selecție, pentru că în urma unui proiect creat de zece organizații din Europa în afara EUYO există o mulțime de proiecte punctuale în care aceștia pot participa - de la concerte împreună cu alte orchestre de tineret din Europa sau stagii de pregătire, rezidență cu mici orchestre de cameră. Deja am avut cinci astfel de proiecte în ultimul an și ele vor continua și în următorii doi.

Interviu realizat de Monica Isăcescu