ACUM:
19.00
Music box
Noutățile discografice din zona clasic, jazz&more.
Urmează: 20.00 Armonii preclasice O oază de liniște și echilibru.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Isvor. George Enescu' - turneul național Imago Mundi

Publicat: miercuri, 12 Octombrie 2016 , ora 13.44
Asociația Culturală ISVOR prezintă, între 14 octombrie și 23 noiembrie, Turneul Național "Isvor. George Enescu: Rapsodiile Române versus muzică tradițională și folclor urban", al ansamblului Imago Mundi.

Proiectul - primit cu entuziasm la New York, Londra, Estoril, Salzburg, Tunis sau Granada - sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creațiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea. Piesele sunt puse în valoare prin dialogul instrumentelor vechi specifice spațiului românesc (cobza, drâmba, toba) împreună cu instrumente clasice moderne (flaut, oboi, vioară, chitară, violoncel). Daniel Ivașcu, membru al ansamblului Imago Mundi, a vorbit despre acest proiect:


Turneul nostru prezintă muzica lui George Enescu, mai precis izvoarele ce au stat la baza rapsodiilor române, temele pe care George Enescu le-a folosit în rapsodiile române, respectiv muzică tradițională și folclor urban - acele teme și altele pe care Ansamblul Imago Mundi le interpretează într-o manieră proprie. Sunt compoziții originale Imago Mundi.


Unul dintre concerte va avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București. Putem vorbi de un public țintă - mă refer aici la studenți - sau turneul este dedicat tuturor?

Turneul este dedicat tuturor, dar faptul că vom concerta la Universitatea Națională de Muzică din București nu este întâmplător. Ne dorim ca acest concert să se adreseze și studenților. De altfel, un alt concert din turneul nostru, cel din Cluj, va fi în Sala Auditorium a Universității "Babeș-Bolyai". Deci, da, ne dorim și această componentă educațională.


Turneul începe în Ploiești. Am vorbit deja despre concertul de la București și despre cel de la Cluj Napoca. Unde va mai ajunge acest turneu?

Sunt zece concerte în zece orașe. Într-adevăr, începe vine - 14 octombrie - la Ploiești, urmând ca sâmbătă, de la ora 17.30, să cântăm la Universitatea Națională de Muzică din București. Apoi vor mai fi concerte la Filarmonica "Oltenia" din Craiova, Filarmonica Pitești, în Sinaia, Câmpina, Timișoara, Arad și Sibiu. Terminăm cu concertul din Cluj Napoca.

Interviu realizat de Lucian Haralambie