ACUM:
22.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu bandoneonistul Omar Massa

Publicat: marți, 4 Octombrie 2016 , ora 14.28

Miercuri, 5 octombrie 2016, Orchestra de Cameră Radio își invită publicul la primul concert din noua stagiune. Ansamblul va fi condus de Gian Luigi Zampieri în programul alcătuit din suita "Focuri de artificii" de Georg Friedrich Händel. Concertul op. 7 nr. 4 în re minor pentru orgă și orchestră semnat de același compozitor va fi prezentat în versiunea pentru bandoneon și orchestră, iar după pauză va interpretat Aconcagua, Concertul pentru bandoneon și orchestră de Astor Piazzolla. Va fi o seară specială cu bandoneonistul Omar Massa ca solist. Muzicianul argentinian ne-a vorbit despre întâlnirea de la Sala Radio.


Cum este colaborarea cu orchestra și dirijorul italian Gian Luigi Zampieri?

Sunt fericit să lucrez cu Orchestra de Cameră Radio, ne-am mai întâlnit și îmi place foarte mult acest ansamblu. Cu maestrul Zampieri lucrez pentru prima dată, comunicăm foarte bine pentru a pregăti acest concert și cred că va fi o seară foarte frumoasă.


Nu este primul concert pe care îl susțineți în România. Cum credeți că va fi întâlnirea cu publicul bucureștean?

Din experiența mea, publicul din România iubește muzica lui Piazzolla și muzica argentiniană în general, este o muzică pasională pe care publicul o simte, o place. Am mai cântat în diferite orașe din România cu alte orchestre și am observat că muzica lui Piazzolla este îndrăgită de public?


Veți prezenta lucrări de Handel și Piazzola. În concertul de lui Handel veți prezenta bandoneonul într-o atmosferă barocă?

Da, maestrul Zampieri a avut această idee pentru că acest concert de Handel a fost scris pentru orgă mică, așa că s-a gândit că se poate cânta această muzică scrisă pentru orgă la bandoneon; se pretează foarte bine. Poți asculta muzică de Bach sau Handel cântată la bandoneon și sună foarte bine.


Veți cânta și un concert de Astor Piazzolla, o lucrare foarte personală pentru dumneavoastră?

Cânt muzica lui Piazzolla, încă, de la vârsta de șase ani. Este muzica pe care o iubesc, pe care o simt...


De la Handel la Piazzolla, cum este această incursiune?

Există o conexiune între cele două stiluri, între cei doi compozitori. În primele compoziții ale lui Piazzolla auzim tangoul, muzica populară argentiniană. Au urmat lucrări în care Piazzolla a combinat muzica populară cu stilul clasic, auzim de multe ori sonorități ale muzicii argentiene mixate cu elemente din creația barocă. Cred că, auzind mai întâi Handel și apoi Piazzolla, publicul va realiza conexiunea dintre cele două stiluri, dintre cele două muzici.


Aveți un mesaj pentru public?

Sper să se bucure de această seară și să fie alături de mine și de maestrul Zampieri pentru că suntem realmente fericiți că vom evolua la Sala Radio împreună cu această orchestră.
Interviu realizat de Jeanine Costache